Citlivé těhotenství: Výhody těhotenství naboso

17.02.2016 11:47

Během těhotenství jste se řídila těmi nejlepšími radami od vitamínů po dietu a pravidelně jste absolvovala prohlídky, abyste byla zdravá vy i vaše dítě. Ale existuje jedna část těla, na kterou jste pravděpodobně zapomněla: chodidla.

Přední chirurgové chodidla a kotníku souhlasí, že během těhotenství je nejlepší nosit boty s rovnou podrážkou. Boty s rovnou podrážkou zajišťují rovnováhu a snižují riziko pádu. Tyto výhody jsou ještě posíleny, pokud má bota širokou špičku a tenkou ohebnou podrážku – charakteristika bosé boty.

Chůze v bosých botách umožňuje cítit povrch, po kterém právě jdete. Chodidla vám poskytují přirozenou zpětnou vazbu, která pomáhá tělu zdůvodnit každý pohyb a udržet rovnováhu.

To nejlepší od matky a přírody a moderní vědy: bosé boty

Během těhotenství musíte mít silná, stabilní a citlivá chodidla. Změny ve vašem těle ovlivní denní aktivity jako je stoj, sed a chůze. To může být nadmíru frustrující, ale se správnou technikou i obuví můžete převzít kontrolu nad pohybem a přispět během těhotenství ke svému celkovému zdraví.

Stoj, chůze, dřep: pohyb během těhotenství

Začněte se stojem

Stát rovně nemusí být zrovna typ cvičení, na který jste zvyklá. Ve skutečnosti to vůbec jako cvičení nemusí vypadat. Vaše tělo během těhotenství podléhá určitým změnám, na které není zvyklé. Tělo může tyto změny vyrovnávat a vracet se k harmonickému uspořádání samo. To však vyžaduje silná chodidla, která mají přirozený kontakt s povrchem.

Vaše chodidla jsou neuvěřitelné smyslové stroje; jsou schopna zachytit nejmenší rozdíly v terénu a pomáhají vašemu tělu zůstat ve vzpřímené poloze. Boty s tlustými a úzkými podrážkami neumožňují chodidlům správně cítit povrch. Bez těchto čidel se vystavujete většímu riziku klopýtnutí, zaškobrtnutí a pádu.

 

Choďte

Chůze je pravděpodobně tím nejlepším cvičením pro těhotné ženy. Nejenže si zpevníte důležitá skloubení a svaly v chodidlech a nohou, ale pravidelná chůze zmírní bolest chodidel a sníží riziko otoku.

Osmdesát procent žen trpí během těhotenství otoky. Chůze v botách s rovnou podrážkou pomáhá zlepšovat krevní oběh v nohou. Chůzí svaly ve spodní části nohou pumpují krev do zbytku těla. Tato „lýtková pumpa“ je jakýmsi druhým srdcem. Představte si svoje kotníky jakožto „kolíbky“, jež tuto pumpu v lýtku udržují v chodu při každém kroku. Bosé boty umožňují chodidlu se přirozeně odvinout a maximalizovat funkci lýtkové pumpy.

 

Odpočiňte si ve dřepu

Možná jste již od svého gynekologa (či instruktora Pilates) slyšeli o významu pánevního dna. Prokázat této části těla trochu lásky je velmi důležité právě během těhotenství. Nejenže dřep posiluje svaly potřebné při chůzi, ale snižuje také riziko dysfunkce pánevního dna, jež je u žen poměrně častá.

Ačkoli se z počátku ve dřepu nebudete cítit dobře, je to pro ženy ta nejpřirozenější pozice. Cvičte pár minut denně, flexibilita kotníku, nohou a kyčlí se zvýší a vy se budete v pozici cítit pohodlněji.

 

Buďte „citlivé“

Větší počet smyslových podnětů, které putují do mozku z chodidel, když jsme naboso nebo v bosých botách, mohou být zpočátku nepříjemné, dokud se váš „smyslový regulátor“ nepřenastaví. Je to záležitost spíše několika dnů než týdnů a velmi dobře investovaný čas do citlivého těhotenství.

*Prosím, pamatujte, že pokud jste novopečená matka, která chce začít cvičit, doporučujeme se nejprve poradit se svým gynekologem a počkat na výsledky všech poporodních testů.

Přečtete si něco o výhodých bosé chůze v těhotenství:

Dunning, K. Lemasters, G. Bhattacharya, A. A major public health issue: the high incidence of falls during pregnancy. 

RCOG. Exercise in pregnancy.

Segal, NA. Boyer, ER. Teran-Yengle, P. Glass, NA. Hillstrom, HJ. Yack, HJ. Pregnancy leads to lasting changes in foot structure.

Kavounoudias, A. Roll, R. Roll, JP. The plantar sole is a 'dynamometric map' for human balance control.

Zacharin, R. The pelvic supporting tissues of the Chinese and Occidental female compared and contrasted.

 

Přeložila: Petra Dundáčková