Frankie Foot uvádí video Ioana Jonese o šťastných chodidlech

12.12.2014 12:00

Lidské chodidlo je tak podobné ruce, je stejně složité, ale medicína k nim přistupuje odlišně. Přitom silná chodidla jsou základem zdraví. Pečujte o svá chodidla a podívejte se na video Ioana Jonese, předního anglického chirurga chodidel a kotníků.

Toto je veřejné prohlášení Ioana Jonese, předního chirurga chodidla a kotníku v UK

Úžasné lidské chodidlo je tak podobné ruce: vypadá jako ruka, je stejně složité jako ruka, ovšem medicína přistupuje k chodidlu odlišně, nevyjímaje to, jak chodidla necháváme pracovat a jak je rehabilitujeme.

Ale proč?

S 33 hlavními svaly, 26 kostmi, 19 vazy a 200 000 nervovými zakončeními je chodidlo biomechanické mistrovské dílo. Zaslouží si i názor někoho dalšího, protože silná chodidla jsou základem zdraví. Nicméně pokud chodidlo plně nepoužíváte (např. tím, že nosíte tuhé, vypolstrované boty), může se vám oslabit a zdeformovat. Což je zvláště důležité u dětí, jelikož právě dětem dorůstají kosti v chodidlech až během puberty. Důsledky špatné obuvi můžete vidět u dětí mezi 2 a 3 roky. 

Co můžeme dělat?

Chodidlo má až stovky svalů, proto aby bylo silné a pohyblivé potřebuje trénink. V normální tuhé botě se velké svaly hýbají dobře, ale ty menší nikoliv a tak mohou rychle ochabnout a ztratit svou funkci. A to není pro zdravý pohyb dobré. 

Je tedy zásadní, aby váš palec u nohy byl ve formě. Musí být silný a ohebný, aby mohl fungovat jako pevný a otočný bod a umožnil chodidlu se při běhu či chůzi správně odrazit. Příliš mnoho dětských bot snižuje funkci palce tím, že ho zvedají ze země a tlačí ho k dalším prstům. Je to boj zdravého chodidla proti nefunkčnímu.

To nejlepší, co můžete pro svoje děti udělat, je nechat je chodit v co nejměkčích botách co nejdéle. Jelikož zdravá chodidla rovná se zdravé tělo – rovná se rozhodná bystrá mysl! Proto zde ve VIVOBAREFOOT děláme dětské boty, které chodidlům umožní fungovat a přirozeně se vyvíjet.

Napsal: Jamie Page, do češtiny přeložila Petra Dundáčková