Jak vidím VIVOBAREFOOT Trail Freak (model Lime/Orange)

26.03.2015 13:43

Recenze hobby běžkyně Lucie Zony.

Hned na úvod se přiznávám, že mám pro delší trailové běhy vášeň. Cca 25km běh polem, lesem, loukou je pro mne symbolem radosti, mentální očisty a aktivní relaxace. Už druhým rokem neběhám jinak, něž barefoot stylem. Díky bosoběhu jsem si zdokonalila techniku běhu a přesvědčila jsem se, že své výběhy do přírody stoprocentně prožiji jen tehdy, když běžím v barefoot botách.

trailové boty Vivobarefoot Trail Freak

Když jsem si poprvé obula Trail Freaky, byla jsem nadšená z okamžitého pocitu pohodlí a neuvěřitelné lehkosti. Prostě jsem se musela rozběhnout, ty boty vás k tomu donutí. Vlastně mám takové pocity pokaždé, když si Trail Freaky obuji. A že je to obutí rychlé! Nešněrujete žádné tkaničky, jen utáhnete systém rychlozavazování a vyběhnete. Díky tomuto důmyslnému systému navíc za běhu neřešíte rozvázané tkaničky nebo příliš či málo utažené boty. Ani samotná bota vás nikde neškrtí, protože je maximálně ohebná. Nemusíte mít proto obavy z tvorby puchýřů a už vůbec ne ze zmodralých nehtů po dlouhých bězích. Když je bota navržena tak, aby umožnila vašemu chodidlu svobodný pohyb, není proč se bát puchýřů a otlačenin.

Trail Freaky jsou sice o něco málo užší než ostatní modely VIVOBAREFOOT, nicméně chodidlo má uvnitř boty stále dostatek prostoru a na trailech je tento užší model opravdu pohodlnější a zajišťuje v terénu větší stabilitu.

boty Vivobarefoot TRAIL FREAK L HP Mesh

Nový model Lime/Orange mě navíc uchvátil svými jarními barvami. Po dlouhém období chladných zimních běhů za tmy a v blátě pro mne byla kombinace zelené a oranžové příjemným zpestřením. Boty už díky svým barvám působí svěže, jejich svěžest však zajišťuje i jejich dokonalá prodyšnost, což určitě uvítá každý běžec na jakékoli vzdálenosti, zvláště pak běžec na delších trasách. Mám už takový „zlozvyk“, že když mohu, seběhnu z cesty a běžím trávou nebo lesem. Tehdy vždy ocením pogumované přední části bot, především pak po dešti, nebo když je tráva po ránu ještě orosená. I když během teplejších dnů bych se nebála proběhnout ani nějakou větší kaluží nebo potokem, protože materiál bot opravdu rychle schne, během pohybu venku o to rychleji.

trailové boty Vivobarefoot TRAIL FREAK L HP Mesh

Říkala jsem si, že především vlhký a mokrý povrch bude pro Trail Freaky zatěžkávací zkouškou. Nicméně ani na vlhkém terénu boty neprokluzují, a to ani při stoupání po kamenitém nebo jílovitém povrchu. Prostřednictvím 4,5mm kolíkům na 2mm podrážce, která je zároveň odolná proti propíchnutí, se stáváte součástí přírody. Jako by vás boty zachytily a proti vaší vůli nepustily. Ale nebojte se, ekologickou stopu za sebou necháte opravdu minimální, ať už tu okamžitě viditelnou nebo tu neviditelnou, což je v souladu s výrobou Trail Freaků z netoxických materiálů a materiálů neživočišného původu.

recenze běžeckých trailových bot Vivobarefoot TRAIL FREAK

Boty se dodávají s 5 mm silnými vnitřními vložkami, které lze vyjmout, což jsem okamžitě pro intenzivnější pocit barefoot běhu a usnadnění propriocepce udělala. Nevím, třeba je ještě někdy v případě chladných rán, dnů či večerů využiji…

test trailových bot Vivobarefoot TRAIL FREAK