Nejlepší rady pro zdravá dětská chodidla!

24.10.2014 09:31

Kupujete nové boty do školy? Cítíte se pod tlakem, abyste vybrali pro svoje dětičky ty nejlepší boty? Tady jsou mé rady, na co se při výběru dětských bot dívat: zdravá volba pro šťastné děti.

Nejdůležitější je flexibilita

Chodidlo je dynamická část lidského těla, někdy silné, jindy měkké a poddajné. Tuto dynamickou sílu nejlépe využijete právě v pružné botě.

Nejlepší rada pro zdravá chodidla: botu byste měli snadno ohnout v půlce, jinak je příliš tuhá a bude omezovat pohyb.

 

Ultra tenká podrážka, která je zároveň odolná proti propíchnutí

Jakmile jednou pochopíte, jak se děti vyvíjejí a učí pohybové dovednosti (plazení, stoj, chůze, běh), je to naprosto jasná věc. Děti potřebují obuv, která jejich mozku umožní být ve spojení s okolím (díky zakončení stovkám tisíců nervů v chodidlech) a také poskytne ochranu před zraněním a chladem/teplem.  

Nejlepší rada pro zdravá chodidla: vyberte si botu s co nejtenčí a nejměkčí podrážkou. 

  dětská obuv Vivobarefoot  pohodlná dětská obuv značky Vivobarefootpohodlné dětské boty značky Vivobarefootboty pro děti značky Vivobarefoot

Ať jsou široké a placaté

Dětské chodidlo prochází dramatickou přeměnou, z chrupavky se stává kost.   

Nejlepší rada pro zdravá chodidla: vybírejte boty s dostatečně širokou špičkou. Prsty potřebují spoustu místa, aby se mohly vrtět, protahovat a ohýbat, jak se děti pohybují a rostou.

 

Podpora není třeba

Podpírat klenbu chodidla zespodu nemá smysl, tak proč vůbec předepisovat ortézy a příliš vyměkčené boty? Je to prostě špatně!  

Nejlepší rada pro zdravá chodidla: úplně se vyhněte botám s podporou klenby a neforemnou, tlustou podrážkou.

Vivobarefoot nabízí škálu bot pro děti na hraní i do školy.

 

O autorce

Georgie Britt Hodgsonová má dvě děti, miluje evoluční medicínu, širé nebe a bosé nohy. Zabývá se bioregulační medicínou a trénuje u Lee Saxbyho.