Ahoj pane Palče (Hello Mr. Big Toe)

01.09.2014 09:29

V moderní době, kde móda a estetika často převládnou nad funkcí a účelem, je chodidlo jednou z nejzanedbávanější částí lidské anatomie. Chodidla zakrýváme, omezujeme jejich pohyb a jen pár z nás se rozhodne pro vhodně procvičování. Stále jsou však jedinou částí těla, která je v kontaktu se zemí po většinu našeho denního života. Pohyblivé, elastické chodidlo je základem všech pohybů a obzvláště síla a flexibilita palce je klíčem ke stabilitě a vedení pohybu.

 

Zdravé palce

Pojďme se na to podívat od začátku. Prsty u nohou to nemají lehké. Kulturně i sociálně jsou často vyvržené – jsou nahlíženy jakožto zakázaná oblast. Dokonce i pojmy jako „toe-rag“ (v angličtině trhan) a „le gros orteil“ (ve francouzštině palec u nohy) navozují dojem, že bývají znevažovány. Ovšem my ve VIVOBAREFOOT milujeme palce u nohou a s nadšením je chceme udržet fit a zdravé v rámci bosého pohybu! 

Fit jako čtyřleté děcko

Zdravá chůze pro děti

Viděli jste někdy čtyřleté dítě stát naboso? Pokud máte děti, všimněte si, jak používají chodidla. Pokud trávily většinu dětství pohybem naboso, palce se jim navždy „zakoření“ do země, když budou stát. Možná si také povšimnete jejich působivé flexibility a mobility jejich prstů; a pokud jste obzvlášť pozorní, uvidíte, že palec stojí stranou od ostatních. Všechna tato pozorování odpovídají přirozenému chodidlu, které se učí zátěži gravitace a rozvíjí se ve stabilní oporu při pohybu.

Na rozdíl od toho, když pozorujeme stát dospělé, vidíme opak: nedostatečně zapojený palec, malá mobilita a vtočené prsty směrem dovnitř. A co, můžete se ptát. Stále mohu stát, chodit i běhat. Avšak to není tolik otázka schopnosti jako spíše účinnosti. Palec není bezdůvodně čtyřikrát větší než ostatní prsty – je stavěn k tomu, aby nesl váhu (při chůzi více než 40 %) a poskytoval sílu, jež vás pohání vpřed při každém kroku.

Dudley J. Morton ve své vlivné knize „Lidské chodidlo a jeho evoluční, fyziologické a funkční poruchy“ vydané roku 1935 probírá propulsivní roli palce:

Dorzální pohyb prstů zvyšuje tenzi svalů do takové míry, že když je působení úsilí chodidla na tělesnou váhu dokončeno, následná flexe prstů je natolik silná, aby přidala poslední pružný podnět k pohybu těla, který mu dodá lehkost a ladnost. V této chvíli se tlaky zcela přehouply na první metatarsální (nártní) kost, takže nejdůležitější úsilí spočívá na palci. Tato fáze bipedální lokomoce má nepochybně svůj podíl na nápadné velikosti tohoto prstu člověka.“

Správná propriocepce

 

Evoluční perspektiva

Přestože anatomický filtr poskytuje životně důležitý důkaz funkce palce u nohy, pohled evolučními brýlemi zdůrazňuje příběh obdobně zajímavý. Základní anatomie člověka je podobná anatomii našich bezprostředních příbuzných – šimpanzů. Kromě palce. Lidé nemají chápavý palec u nohy – místo toho se vyvinul výhradně ke vzpřímeným pohybovým aktivitám jako je chůze či běh. A aby tuto funkci naplnil, musí být silný a pružný a pohybovat se bez omezení. Charles Darwin v knize The Descent of Man (1871) dokonce citoval profesora Richarda Owena, oponenta teorie evoluce přirozeným výběrem: „Palec u nohy, který představuje oporu při stoji či chůzi, je možná nejcharakterističtější rys stavby člověka.“

Inteligentní obuv

Velká část úbytku síly a mobility prstů u nohou se přisuzuje návykům moderního obouvání, jež zahrnuje přemíru vypolstrované, tuhé a omezující obuvi. Zaprvé zdánlivá „ochranná“ funkce vypolstrované podrážky nejenže významně snižuje schopnost cítit zem, nýbrž zamezuje palci být doopravdy v kontaktu se zemí skrze prstovou šlachu na konci boty. To může vést k poklesu síly a mobility palců, v podstatě se sníží schopnost zakořenit palce při stoji, chůzi i běhu. Za druhé moderní obuv bývá často tuhá, a to zejména v přední části, což může zabránit přirozenému ohybu prstů během fáze zpětného rázu při chůzi. Výsledek? Již nejsme schopni čerpat z pružného a nosného potenciálu, jež palec přirozeně poskytuje. Zatřetí většina obuvi nenabízí volný, ničím neomezovaný pohyb prstů. Pokaždé když uděláte krok a zatížíte chodidlo svou vlastní vahou, prsty se vám nejenom rozevřou, ale i prodlouží. Příště až půjdete naboso, všimněte si tohoto pohybu prstů – a boty by vám ho měly umožnit.

Naše boty VIVOBAREFOOT jsou anatomicky tvarované s ultratenkou podrážkou pro maximální zpětnou vazbu ze země, flexibilitu, která podporuje mobilitu chodidla/kotníku, s anatomicky tvarovanou špičkou, aby se co nejvíce zvětšil pružný zpětný ráz a přirozený pohyb prstů. Říkáme tomu Pure Barefoot Technology (Čistá bosá technologie). Nic navíc. Naše boty jednoduše umožní vašim chodidlům, aby dělala to, co mají. 

Spojte se s námi

Závěr

Palec u nohy je nepopiratelně důležitou částí lidského těla, která je dokonale uzpůsobená k chůzi a běhu. Znovu vystavět sílu a mobilitu palců životem naboso (a nošením bot VIVOBAREFOOT) může nejen zlepšit efektivnost pohybu, ale může hrát i klíčovou roli v prevenci zranění.

Přidejte se k nám oslavit palec..., rozpoznat jeho skromné leč monumentální úsilí poskytovat sílu a pružnost, hýbat se dovedně, účelně a elegantně.

Navštivte Concept Store VIVOBAREFOOT v Divadelní 24 v Praze 1 a vyzkoušejte, jak boty VIVOBAREFOOT umožňují chodidlům dělat to, co mají. Popovídejte si s naším trenérem, jehož certifikoval Lee Saxby, a použijte měřič tlaku chodidel, který vám poskytne zpětnou vazbu, co dělají chodidla. Nebo navštivte jeden z dalších obchodů v ČR a na Slovensku.

Napsal: Kesh Patel, ředitel Tréninkové kliniky VIVOBAREFOOT