Proč podle ájurvédy chodit naboso?

03.05.2013 00:00

Ájurvéda je nejstarší medicína světa pocházející z Indie s texty starými 5 000 let. Ájurvéda řeší přírodní cestou všechny zdravotní potíže, se kterými byste šli za lékařem klasické medicíny. Víte, proč podle ájurvédy chodit naboso..?

Pro ty z vás, kdo o ájurvédě ještě neslyšeli, je tu pár slov na úvod. Jestliže ájurvédu znáte, můžete následující odstavec přeskočit.

Ájurvéda je nejstarší medicína světa pocházející z Indie. První nalezené ájurvédské texty jsou staré 5 000 let. Ájurvéda řeší všechny zdravotní potíže, s jakými byste u nás šli za lékařem klasické medicíny, akorát že přírodní cestou – bez skalpelu a chemických léků. V současné době se dá studovat na řadě univerzit například ve Spojených státech, v Británii či v Indii, po jejímž ukončení následuje standartní lékařská atestace. Ájurvéda je uznávaná Světovou zdravotnickou organizací WHO jako plnohodnotný medicínský systém.

Díky tomu, že ájurvéda vznikla v době, kdy ještě neexistovaly přístroje umožňující nahlédnout do lidského organismu, museli si první lékaři všímat jiných zákonitostí. Brzy objevili spojitost mezi specifickými body na těle a ději, které jejich stimulace vyvolá. Zjistili, že budeme-li tato místa pravidelně mírnou silou stlačovat, dosáhneme výrazných zlepšení v mnoha oblastech zdravotního stavu. Tyto body poté nazvali marmy (jednotné číslo – marma). Koncept uzlových bodů (marem) si o několik stovek let později vypůjčila nám známější čínská medicína a nazvala jej akupunkturou.

Marmové body chodidel

marmové body chodidelájurvéda a marmové body na chodidlechreflexní zóny na chodidlech

Marem máme po těle celkem 107. Jsou rozmístěné od hlavy až k patě, kde jich je obzvlášť hustá síť. Tedy nejen na patě, ale obecně na celých ploskách chodidel. Zde se nachází marmové body důležité pro příjem energie ze země a transformace této energie do chůze a pohybu. Marmy na pravé noze (solární straně těla) zvýšují vnitřní teplo, povzbuzují krevní oběh, zlepšují metabolismus a trávicí sílu. Marmy na levé noze (lunární straně těla) mají pro změnu ochlazující účinek, napomáhají snížit zánětlivost a omezují nadbytečnou tvorbu tkání – např. produkci tukových zásob a bulek, kostních výrůstků či nádorů.

Chceme-li, aby tyto marmové body aktivně pracovaly, musíme je pravidelně stimulovat. Nejjednodušší masáží je chůze naboso v různých druzích terénu. Bosí bychom měli chodit ideálně denně nebo alespoň tak často, jak je to možné. Optimálním řešením jsou „bosé boty“, tzv. barefoot. Tyto boty mají podrážku silnou od 3 do 7 mm a umožňují tak mechanickou stimulaci marmových bodů chodidel. Zároveň nás chrání před rozmary počasí i nástrahami dnešních měst jako jsou střepy, chemické posypy či jakékoliv jiné vlivy.

Ajurvéda Guru - Michaela Jarolímová

 

Chodíme-li naboso nebo v „bosých botách“, podporujeme s každým krokem zdraví celého našeho těla i mysli, aniž by nás to stálo nějaké úsilí. Chůze naboso je z pohledu ájurvédy jednou z nejlevnějších a nejdostupnějších prevencí a zároveň i léčbou již rozvinutých nemocí.

 

Článek připravila:

Michaela Jarolímová z pražského centra ájurvédské medicíny Ájurvéda Guru

- do Ájurvéda Guru poradny můžete přijít vyřešit své zdravotní potíže, nechat si sestavit životosprávu na míru, zhubnout, zúčastnit se kurzu hubnutí podle ájurvédy anebo si vychutnat některou z báječných masáží

 

- v Ájurvéda Guru centru vám poradí, jak zatočit s únavou, alergiemi či depresemi, s kožními problémy, přebytečnými kily nebo s čímkoliv jiným, co trápí zrovna vás

 

- více informací naleznete na www.ajurvedaguru.cz