VIVOBAREFOOT Stealth na trase dlouhé 42195 m

14.05.2015 13:42

Patřím mezi běžce, kteří upřednostňují běh v přírodě před během ve městě, ale na letošní Pražský maraton jsem se těšila už od toho loňského. Stal se pro mě jednou z těch srdečních záležitostí. Aby také ne, když při něm s přáteli a fanoušky podél trati proběhnete srdcem Evropy. Když jsem koncem loňského roku dostala silniční běžecké boty VIVOBAREFOOT Stealth L Black Lux, těšila jsem se na Pražský maraton ještě víc...

Při běhu naboso se z pohybu radujete, zažíváte pocit svobody a lehkosti, pocit, že letíte krajinou… Takové pocity jsem důvěrně znala už ze svých trailových běhů. A který běžec by podobné pocity nechtěl zažít i při městském závodě na 42 195 metrů?

Příprava na maraton s Vivobarefoot

Jak jsem zmínila v úvodu, baví mě objevovat nové běžecké trasy v přírodě. O víkendu si většinou zaběhnu nějaký ten 20–30km trail nejrůznějším terénem s větším či menším převýšením. Proto mám své trailové boty (VIVOBAREFOOT Trail Freak) už spolehlivě zaběhané i na delších trasách. Na asfalt ale vyběhnu jen několikrát týdně. Bývá to většinou navečer nebo brzy po ránu, když si zaběhnu příjemných 10 km z našeho sídliště do některého z větších městských parků. Trasu delší než půlmaratonskou jsem ale v silničních Stealthech až do dne konání letošního Pražského maratonu neběžela. Proto jsem z více než čtyřiceti dvou kilometrů zaběhnutých po pražském asfaltu a dlažebních kostkách stylem barefoot měla menší obavy, přestože značce VIVOBAREFOOT na základě svých zkušeností už důvěřuji. Jsem vděčná, že se mé obavy nenaplnily.

Jak vypadal maraton            Jak vypadal maraton

Hned po několika prvních kilometrech jsem tušila, že tu náročnou a zároveň krásnou maratonskou trasu ve Stealthech pokořím. Jakmile jsem se dostala do správné kadence běhu a zklidnila a prohloubila dech, dostavil se onen pocit svobody a lehkosti a už jen zbývalo v podobném tempu pokračovat kilometr za kilometrem až do cíle trasy a zároveň na kilometry příliš nemyslet. Ve chvíli, kdy zažíváte radost z pohybu, pohyb zcela přirozeně zmechanizujete a stáváte se skvěle zkonstruovaným strojem. Při správném obutí, správné technice běhu a včasném doplňování tekutin, minerálů a živin jste strojem téměř neporouchatelným. A přesně takový pocit si z letošního Pražského maratonu odnáším. Cítila jsem se jako dokonale navržený stroj, který je navíc živý, který prožívá přítomnost naplno a raduje se z ní. Své současné maratonské boty jen tak nevyměním. Stealthy jsou dokonale prodyšné, úžasně lehké a vašim chodidlům poskytnou potřebnou ochranu, aniž by je omezovaly v přirozeném pohybu. Ty mé už jsou i spolehlivě zaběhané :-) Díky, VIVOBAREFOOT!

Po maratonu s vivobarefoot

Napsala běžkyně Lucie Zona