Atlet J.Mužík testuje barefoot boty Ultra Pure

16.08.2013 13:00

Boty Vivobarefoot Ultra se staly vítězem kategorie nejlepší minimalistické a barefoot boty roku 2011 podle serveru Living Barefoot's. Jsou vhodné pro ty, kteří chtějí vzdušnou a lehkou obuv. Jak s nimi byl spokojený známý atlet Jiří Mužík? Komu by boty doporučil..?

Vivobarefoot Ultra Pure

Před lety jsem měl velmi oblíbené boty značky Crocs. V teplých měsících jsem je nosil téměř každodenně. Velmi dobře se udržovaly, byly pohodlné a po celodenním nošení jsem neměl nikde otlačené nohy. Jediné, co mně chybělo, bylo, že nebyly vhodné na žádný sport. Noha v nich klouzala, nedržela, a proto by to byl risk vyvíjet v nich nějaké sportovní aktivity.   

Jednoho dne přišel můj první kontakt se značkou Vivobarefoot, konkrétně s typem bot Ultra. Boty vypadaly dobře. Zaujaly mě po designové stránce a ještě více, když jsem je vyzkoušel na nohu. To mě hned oslovilo. Jsou vyrobeny ze stejného materiálu, jen jak sem se později dozvěděl s jinou denzitou, jako již zmiňovaná konkurenční značka. Nikde mě nedřely, perfektně sedly a hlavně v nich noha neklouzala. To bylo pro mě rozhodující, protože jsem je mohl použít pro sportovní účely

trénink J. Mužíka v barefoot botách Ultra Pure

Bylo rozhodnuto. Koupil jsem si je, odnesl domů a hned jsem je chtěl vyzkoušet. Byly to první boty Vivobarefoot, které jsem měl. Boty Ultra natáhnete jako ponožku, utáhnete rychloupínákem místo tkaniček a jste připraveni. Jako u všech typů značky Vivobarefoot však člověk musí být na začátku trpělivý a začít používat boty postupně. To znamená nejdříve na chůzi a poté teprve přidat lehký běh a neustále zvyšovat intenzitu i objem. 

První dny, možná i týdny vás budou bolet svaly a svalíky, o kterých jste ani neměli tušení, že je na těle máte. A to je to správné, co by se mělo dít. Začínáte opět po letech používat své tělo. Děláte něco pro své zdraví. 

Několik měsíců před tím jsem se trápil bolestmi achilovky. I proto jsem taky hledal podobné boty, abych je mohl používat na sportování a přitom mi dávaly volnost pohybu a nikde mě přes patu a achilovku nedřely. Musím říct, že se mi to vyplatilo a postupně jsem se bolesti zbavil. Když člověk Ultra používá s rozumnou a s postupnou zátěží, myslím, že se může zbavit většiny zdravotních problémů, ať už spojených s vadným držením těla, ochablým svalstvem nebo přetíženými partiemi…

atlet Jiří Mužík v posilovně s barefoot botami Ultra Pure

Postupem času jsem boty začal používat i na různé kruhové posilovací cvičení, na jízdu na kole, koloběžce a další sportovní aktivity. Škála jejich využití je opravdu široká a jsou velmi univerzální. Podle mě jsou použitelné pro každého. Kde jsou opravdu ideální je léto u vody a posilovna. Když si je jednou vezmete na cvičení, koukáte na lidi kolem v neforemných uzavřených botách a jen si říkáte jak je fajn, když vám noha bez ponožek krásně dýchá a nepaří se jako v klasických botách.

Jak sami vidíte, bota je určena spíše pro teplejší období. Jsou neskutečně prodyšné, větratelné a snadno udržovatelné. Celé děrované, takže se velmi jednoduše čistí a omývají. Znám spoustu lidí, kteří mají problémy v letních měsících s pocením nohou v uzavřené botě a  následným „nekomfortním“ pocitem, kdy se těší, až se konečně vyzují. To se vám s Ultra nestane. Noha neustále větrá. Pro ty, kdo chtějí tuto botu nosit i v chladnějším období, existuje neoprénová vložka. Já si pořídil boty bez vložky, proto nemůžu napsat, jak s vložkou fungují. 

univerzální barefoot boty Ultra Pure Vivobarefoot

Další věcí, která každého nového zájemce překvapí, je určitě podrážka. A o té to především všechno je. To je hlavní know-how firmy Vivobarefoot, které je pro ostatní firmy nedostižitelné. 7mm silná, po došlapu komprese na 3mm. V botách cítíte každý kamínek, každou nerovnost, chodidlo pracuje s podložkou. Vlastně opravdu jdete nebo běžíte naboso, a přesto máte chráněné nohy zespoda.

boty opravdu prověřil na každém možném podkladu a povrchu, až poté jsem si přečetl, že tento typ podrážky není otěruvzdorný s ochranou proti propíchnutí a nehodí se do terénu s ostrými kameny. To už však prošly zátěžovým testem na ostrých skalnatých výstupech u moře a myslím, že celkem zdatně. Nikde jsem je nepropíchnul. Nohy neutrpěly žádnou újmu. 

lehké a prodyšné barefoot boty Vivobarefoot Ultra Pure

Asi nejvíc boty a i chodidla dostaly zabrat na kole. Na šlapkách s železnými výstupky probíhala pořádně citlivá masáž bříšek chodidel. To bylo asi jedinkrát, kdy jsem byl rád, že nejedu nikam daleko a pocit v botách jsem si nikterak neužíval. 

Teď asi po ročním používání (a to můžu říct, že opravdu intenzivním), vykazuje podrážka známky opotřebování. Opravdu jsem je ale nešetřil a prověřil je důkladně.

Po modelu v černé barvě jsem zkusil bílou a už mám vybráno i z barevného provedení. Pro teplejší období pro mě neexistují lepší boty. Nenosím téměř žádné jiné. Proto nemá cenu na konci ani oblíbené bodování. Dal bych botám po všech stránkách maximální počet bodů. Opravdu se povedly....

O zkušenosti s botami se s vámi podělil Jiří Mužík

  • český atlet a rekordman
  • dvojnásobný Olympionik
  • halový mistr Evropy
  • vícemistr Evropy