Barefoot obuv zlepšuje stabilitu

25.03.2020 13:28

Nový výzkum prokázal, že minimalistická a barefoot obuv zlepšuje stabilitu lidem střední a vyšší věkové kategorie. 

Jeden ze tří lidí nad 65 let, dohromady 3,4 milionu lidí, utrpí ve Velké Británii každý rok závažné zranění důsledkem pádu. Tato zranění stojí národní zdravotní službu 4,6 milionu liber denně.



LONDÝN, 23. března 2020 – První výzkum svého druhu provedený Institutem stárnutí a chronických nemocí na univerzitě v Liverpoolu a lékařským oddělením pro seniory Aintree University Hospital NHS Foundation Trust ve spolupráci s VIVOBAREFOOT ukázal, že nošení minimalistických a barefootových bot může, ve srovnání s běžnými botami, zlepšit stabilitu a fyzický výkon lidí ve věku 45 let a víc.

Tato studie potvrzuje rostoucí množství základních dat, která říkají, že minimalistická a barefoot obuv disponuje určitými výhodami oproti běžným botám s podpatkem, polstrováním a podporou nožní klenby. Výzkum by mohl být přínosný starším lidem, klinikám i designérům obuvi.

22 lidí ze střední a vyšší věkové skupiny se zúčastnilo experimentů v Movement Laboratory na univerzitě v Liverpoolu, během nichž nosili minimalistickou, barefoot i běžnou obuv. Účastníci testovali několik prototypů barefoot a minimalistické obuvi, aby určili vliv různých konstrukčních prvků na výsledky studie. Vědci hodnotili stabilitu účastníka během vstávání a chůze, fyzického výkonu a vnímání obuvi s ohledem na vzhled a pohodlí.

Výsledky ukazují, že účastníci byli stabilnější s minimalistickou a barefoot obuví se širší podrážkou než v běžné botě. Dle průzkumu zadaného společností Age UK a zveřejněného na začátku letošního roku se miliony starších lidí obávají ztráty rovnováhy, přičemž 4,3 milionu (36 %) uvádí, že jde o jejich největší obavu. Předchozí výzkum, také dle Age UK, odhalil, že až jeden ze tří lidí (dohromady 3,4 milionu) nad 65 let utrpí každý rok zranění důsledkem pádu. Tato zranění stojí národní zdravotní službu 4,6 milionu liber denně.

Výsledky studie ukázaly, že účastníci upřednostňují nízkou a běžně vypadající obuv, nikoli obuv vyšší s designem split toe, což by mělo významně pomoci určit směr dalšího vzhledu.

Tato studie je financována společností Innovate UK a je jedním z řady výzkumných projektů organizovaných v rámci partnerství mezi společností VIVOBAREFOOT a univerzitou v Liverpoolu. Současně probíhající projekty zkoumají fyzický výkon při nošení minimalistické a barefootové obuvi nejen u starších lidí, ale i dalších věkových skupin a mají být dokončeny ve druhé polovině roku 2020.

 

Poznámky

  1. “Minimalistická obuv zlepšuje stabilitu a fyzický výkon lidí střední a vyšší věkové skupiny ve srovnání s běžnou obuví” Cudejko, Tomasz et al. Clinical Biomechanics, Volume 71, 139 – 145. DOI: https://doi.org/10.1016/j.clinbiomech.2019.11.005
  2. Pády ve vyšším věku: velká starost vyšší věkové skupiny, publikováno 25. května 2019, https://www.ageuk.org.uk/latest-press/articles/2019/may/falls-in-later-life-a-huge-concern-for-older-people/
  3. Pády lidí nad 65 let stojí národní zdravotní službu 4,6 milionu liber denně,  https://www.ageuk.org.uk/latest-press/archive/falls-over-65s-cost-nhs/