DĚTI NEPOTŘEBUJÍ MÓDU ANI TECHNOLOGIE NA SVÝCH NOHOU

04.11.2020 00:00

JE NA ČASE VYHODIT VYCPÁVKY

Nespočet dětí nazouvají každý den sportovní boty, které nejsou vhodné pro chodidla, tělo, ani mozek. Tak to dopadá, když se sport setkává s módou a globální reklamou. Přece „všichni je nosí“! Všechny celebrity a sportovní influenceři nás neustále bombardují zprávami o technologiích a výkonnosti tenisek s tlustou podrážkou. 

My si myslíme, že je na čase vyndat vycpávky. Z bot i z hlavy. 

PROČ?

Tyto běžné, módní botasky jsou vycpané a zúžené natolik, že každodenním nošením ničí dětská, stále se vyvíjející chodidla. Tlustá podrážka brání stovkám tisíc nervových zakončení, aby posílaly signály do mozku, a tím překáží přirozenému pohybu a rovnováze těla. Úzké boty tísní nohu a její svaly nemají šanci se zpevnit, protáhnout a zpružnit. Těsná špička bot stlačuje prsty dohromady a palec, jenž má růst zpříma, již není schopen vykonávat funkci důležitého stabilizačního prvku pro tělo. 

Možná je na čase se trochu zamyslet před tím, než „just do it“. Zdravá chodidla jsou důležitější než móda, pozlátkové sportovní kampaně a doporučení celebrit. 

Valná většina dětí přichází na tento svět s perfektními předpoklady k přirozenému růstu a zdravému pohybu. Nepotřebují „výkonnost“ nebo „technologie“ z propracovaných marketingových kampaní. Skutečně věříme, že milióny let evolučního výzkumu a vývoje již vybavily svaly a šlachy na našem chodidle veškerou výkonností a technologií, jež je potřeba k lezení, běhání a chůzi. Běžné tradiční boty (dokonce i ty sportovní) jsou tomu překážkou. 

Studie německé a jihoafrické univerzity ukázala, že děti, které vyrůstaly bez bot (jihoafrické), mají širší a pevnější chodidla než ty, které vyrůstaly s botami (evropské). Navíc prokazují menší podíl plochých nohou, což je ukazatelem celkového zdraví a síly chodidla. 

Mezitím desetiletý výzkum univerzity v Bournemouth zjistil, že zanechaní bot za dveřmi učebny pomáhá žákům k soustředění, klidnějšímu chování a lepším akademickým výsledkům.  

Toto vše přichází současně s dobou, kdy vedeme pasivní sedavý styl života, často napojený na obrazovky a uzavřený uvnitř budov. Dnešní nejzručnější děti by před dvaceti lety byly mezi nejochablejšími vrstevníky. Světová zdravotnická organizace nedávno prohlásila, že neuvěřitelných 80 % dospělých nejsou dostatečně fyzicky aktivní. Mezitím se také pozoruje velký nárůst problémů s duševním zdravím, úzkostmi a depresemi, dokonce i u dospívajících jedinců z nejprospěšnějších států planety. 

Naše odpojení od přírodního světa, naších těl a jeden od druhého, ničí nás stejně jako planetu, kterou obýváme.

Když nám móda diktuje, že si máme koupit deformující nepoddajné boty – my říkáme „Je na čase vyhodit vycpávky!“. 

Když nám sportovní marketing diktuje, že naše děti potřebují technologie a výkonnost na svých nohou – my říkáme „Je na čase vyndat vycpávky!“. 

Jenom tím děti dostanou možnost pohybu s minimálním zasahováním do jejich přirozenosti a zdravého růstu.

Mezitím co my přehodnotíme naše rozhodnutí a začneme nakupovat méně, ale kvalitněji. 

Toto vše nám pomáhá být propojenější, šťastnější, zdravější a hodnější k sobě navzájem a také k planetě.