Jak na běh v barefoot botách?

27.04.2023 17:09

Při běhání je u nováčků i zkušených běžců na prvním místě pohodlí. Běžecké barefoot boty v tomto ohledu kombinují bezpečí konvenčních bot s benefity spojenými s běháním naboso. Především napomáhají zajistit přirozenější došlap a s tím také zdravější a efektivnější běh, samozřejmě ale umožňují zažít i příjemný pocit spojení se zemí bez obav z poranění chodidel.

Běh v barefoot botách ovšem přece jen není úplně stejný, jako v botách s tlustou podrážkou. Ideální technika vypadá v případě barefoot bot trochu jinak a obzvlášť, pokud přecházíte z obyčejných běžeckých bot na běžecké barefoot boty s ultratenkou podrážkou, je potřeba nechat své nohy na tuto změnu navyknout.

VIVOBAREFOOT Primus Lite III patří již řadu let k nejoblíbenějším běžeckým barefoot botám na městských povrch

Zvyk je železná košile

Běhat bosý je sice pro člověka zdravé a v mnoha ohledech přínosné, ale po letech nošení těsných bot, které nohu podepírají jiným způsobem, než jaký je pro nás přirozený, by mohla náhlá změna způsobit problémy. Důležité tak je nespěchat a dopřát změně potřebný čas.

Začněte s menší vzdáleností. V jakýchkoliv botách, které neznáte, byste neměli hned napoprvé uběhnout maraton, a pro barefoot boty to platí dvojnásob. Pokud je to potřeba, dělejte si zpočátku při běhu přestávky anebo barefoot boty střídejte s těmi, na které jste zvyklí. Vnímejte své pocity. Pokud vám něco nesedí, proveďte potřebné úpravy a pokud vás něco bolí, raději zastavte. V neposlední řadě je dobré s běháním v barefoot botách začínat na měkkém povrchu, například na trávě. Kompletní změna může trvat týdny i měsíce, ale výsledek bude určitě stát za to.

VIVOBAREFOOT Primus Trail II FG jsou jasnou volbou na přírodní povrch

Není běh jako běh

Barefoot boty jsou mimo jiné charakteristické tím, že nemají tlumení a tím pádem je u nich nulový rozdíl ve výšce špičky a paty. Tento parametr, který se nazývá drop nebo také heel-to-toe, je u běžeckých bot naprosto zásadní, protože určuje míru sklonu chodidla v botě. U barefoot bot je ovšem špička i pata na stejné úrovni, bez jakéhokoliv sklonu, stejně jako při běhu bez bot. Proto je u nich i ideální způsob běhu odlišný než u běžných bot s výrazným sklonem. 

V první řadě se snažte o dopad na přední až střední část chodidla, ne na patu. Vaše nohy tak efektivněji ztlumí náraz. I při rychlejším běhu je důležité na zem dopadat měkce. Běh by měl být v nejlepším případě tichý, s čímž významným způsobem pomáhají také doporučované kratší kroky. Důležité je také vzpřímené držení těla, které pomáhá minimalizovat případné bolesti zad, ramen nebo krku a usnadňuje boj s únavou, obzvláště v závěru běhu. Postupem času si na všechny tyto zásady zvyknete a běh v barefoot botách se pro vás stane stejně samozřejmým jako obyčejná chůze.