Jak navrátit chodidlu přirozený tvar?

19.03.2020 12:35

Vbočený palec (hallux valgus) – deformace palce, který se odchýlí od své přirozené osy. Častý problém, který vzniká nevhodnou obuví. Klasické úzké boty nedopřejí prstům přirozený prostor pro správné fungování chodidla a jeho vývoj. Často tento problém vidíme už u dětí.

Jak navrátit chodidlu přirozený tvar?


1. Vyzujte boty, kdykoli to půjde. Choďte naboso všude, kde vám to okolnosti a bezpečí dovolí. Může to být doma, na zahradě, na lesní pěšině. Posílíte tím nejen senzorickou zpětnou vazbu, ale i svalstvo, šlachy, vazy.. Nezapomínejte však, že pokud tělo není zvyklé, je potřeba začít opatrně po menších dávkách.

2. Posilujte chodidla. Nevíte jak? Zkuste si například uklidit věci v pokoji na zemi pouze za použití chodidel. Spadlá tužka? Ponožky u postele? Uvidíte, že se z úklidu stane zdraví prospěšná a hlavně zábavná činnost.

3. Dokážete v klidu dřepět celými chodidly na zemi? Ne? Tak je něco špatně. Dřep je skvělým ukazatelem celkové kondice a flexibility. Malé děti ho zvládají přirozeně, bohužel často díky málo pohybu a sezení na židlích tuto schopnost ztrácí. Cvičením to za pár týdnů dokážete dát určitě do pořádku.

4. Vyrazte ven – pryč od obrazovek. Statistiky jsou neúprosné, dnešní mládež je na tom fyzicky mnohem hůře než děti před dvaceti lety. Děti díky moderním technologiím tráví mnohem více času u mobilních telefonů a počítačů místo hraní venku. Jak to ovlivňuje jejich chodidla? Nehledejte v tom žádnou vědu. Čím méně pohybu, tím menší fyzická zdatnost a celková kondice, která má zásadní vliv na zdraví a vývoj dítěte.

5. Samozřejmě ochrana chodidla je v dnešním světě nutnost. Proto tam, kde nemůžete chodit naboso, noste obuv, která nebude omezovat vaše spojení s terénem. Nezapomeňte také na již zmíněný důležitý tvar obuvi, který nebude omezovat přirozený pohyb vašich prstů a celého chodidla.