Nohy do X a do O

17.04.2023 13:11

Trápí vás křivé nohy a děláte vše proto, abyste je skryli? Přemýšlíte, jak jste si to proboha způsobili a jestli s tím lze ještě něco dělat? V následujícím článku se dozvíte, nejen jestli je možné tomuto zdravotnímu problému předcházet, ale i jakým způsobem jej řešit, když už ho máte.

Nohy do X nebo do O nejsou totiž pouze kosmetickou vadou, ale mají také vliv na zdraví vašeho pohybového aparátu. S vadným držení těla se pojí komplikace, které v průběhu života vedou k dalším tělesným deformacím, v neposlední řadě pak k bolestem. V případě, že máte děti, existují způsoby, jak u nich těmto defektům předcházet. Řešíte-li je u sebe, máte možnosti, jak se je pokusit napravit. Pojďme se tomu společně podívat na kloub.

Co způsobuje nohy do X a do O?

Zmíněné vady jsou ortopedickými diagnózami, pod které mimo jiné spadají i termíny jako plochonoží nebo valgózní kotníky. Zjednodušeně řečeno jde ale o vychýlení kolenních kloubů o více jak 15 stupňů. Současně jsou však nohy do X i do O do určitého věku fyziologické, nepřesahuje-li to maximální možné vyosení. Vlivů, které pak stojí za deformacemi nohou, je několik. Buď se jedná o problém, který je primárně v nohách samotných, nebo se příčina nachází v jiných částech těla a ta následně ovlivňuje postavení dolních končetin.

polobotky VIVOBAREFOOT RA III se hodí nejen na společenské události, ale i na běžné nošení

Foto: Barefoot polobotky VIVOBAREFOOT RA III vám dopřejí volnost pohybu po celý den

K vývoji nohou však dochází už v prenatálním období a v 1. roce života, kdy jsou nohy nejrychleji zatěžovány. Nadále vývoj pohybového ústrojí ovlivňují další faktory jako

  • vrozené predispozice a vývojové vady,
  • psychomotorický vývoj,
  • nevhodná interakce rodičů při motivaci malých dětí k chůzi,
  • povolené břišní svalstvo a překlopená pánev,
  • artróza kolenních kloubů,
  • následek zranění,
  • nadměrná a dlouhodobá zátěž při sportu (např. fotbal),
  • nadváha,
  • nošení nevhodné obuvi a další.

Jak křivým nohám předcházet a jak je vrátit do původního tvaru? 

Pokud si u svých dětí všimnete, že něco není v pořádku, neváhejte co nejdřív navštívit odborníka, který se specializuje na dětskou fyzioterapii. Ten vám v případě potvrzení vašich domněnek navrhne vyhovující terapii a poskytne další účinné rady. Čím dříve začnete, tím je větší pravděpodobnost, že vaše děti nebudou mít v budoucnu vadné držení těla a s tím související obtíže. Pokud křivé nohy trápí vás, také podstupte komplexní vyšetření u fyzioterapeuta, ideálně i podologa v jednom, aby odhalil jejich příčinu a nabídl vám nejvhodnější rehabilitační metodu. Cvičením pod odborným dohledem posílíte oslabené svalstvo a tělo se začne rovnat.

Celokožené pohorky VIVOBAREFOOT Tracker Forest ESC

Foto: Pohorky VIVOBAREFOOT Tracker Forest ESC jsou ideální volbou na horské stezky 

Správná technika, důslednost a pravidelnost jsou v obou případech zásadní. U dětí se obrňte dávkou trpělivosti a věřte, že společným úsilím vše zvládnete srovnat.

Dále se naučte správně našlapovat při chůzi. Na to je ideální bosá chůze venku, kdy vaše chodidla přirozeně vnímají okolní vjemy, jako je povrch, teplota apod. a začnou díky tomu opět plnit svoji funkci a používat svaly, které nošením úzké obuvi s tvrdou podrážkou ochably. Když nemáte možnost chodit naboso, noste barefoot boty, které vaše nohy neomezují v pohybu a jsou dostatečně široké v prstech. Jejich tenká podrážka vám také umožní cítit povrchy, po kterých chodíte. Nezapomeňte, že vám bota musí dobře sedět i v patě. Stejná doporučení platí i u dětí.

Dejte svým nohám péči, kterou si zaslouží. Přece jen vás doprovází celý život. Dopřejte jim VIVOBAREFOOT.