Potřebuje moje dítě podporu nožní klenby?

22.04.2020 15:12

Co je podpora podélné klenby nohy a potřebuje ji moje dítě?

Podpora nožní klenby byla běžně klíčovou součástí dětské obuvi. Staromódní myšlenkou bylo, že dětská noha potřebuje pomoc, protože je plochá a vyrůstá na tvrdé podrážce bot, potřebuje podporou a polstrování kolem kotníku, a co je nejdůležitější, „podporu nožní klenby“.

Dnes už zastaralý pohled na dětskou nohu byl takový, že děti se rodí s plochými nohami a podélná klenba nohy potřebuje výpomoc při svém růstu. Tehdejší názory se přikláněly k teorii, že oblouk nohy se potřebuje opřít o vypolstrovanou podrážku boty.

Bohužel tato teorie byla uplatňována ještě dlouho poté, co projevilo, že obouvání s podporou klenby není zcela funkční. Koneckonců všechny ty ploché nohy, spadlé klenby, namačkané prsty na sobě ... všechny tyto nejrůznější problémy s nohama a kotníky jsou stále posílány k dětským podiatrům na drahou léčbu, zahrnující vše od ortopedických vložek počínaje, přes speciální obuv, až po ortézy a někdy i operace.

A pokud to všechno nohy překonají v dětství – čeká je ještě celé období dospělosti, kdy se budou potýkat s nástrahami obouvání.

77% dospělých Američanů trpí nějakým problémem s chodidly. Přičemž ženy – soustavně nosící špičatější, užší boty a podpatky – trpí bolestmi nohou čtyřikrát častěji než muži. Bolestivé nohy ovlivňují naši schopnost pohybovat se a být fyzicky aktivními. A tím, že má naše společnost stále více sedavý způsob života, stává se fyzická nečinnost mezinárodní zdravotní krizí.

Ale co když problémem nejsou naše nohy, ale boty, do kterých obouváme děti, ode dne, kdy začnou chodit? Pak není divu, že tolik z nás skončí s ohrožujícími bolestmi nohou.

Uvažujme tak, že PROBLÉM JE V BOTÁCH.

Naše nohy se vyvíjely, aby žily naboso v řadě obtížných terénů po několik tisíciletí, bylo by docela překvapivé selhání systému, kdyby naše nohy byly od přírody tak chronicky slabé.

Pravdou je, že to není chybou vývoje.

Nohy pouze tlačíme do nevhodných krabic a la boty, které jim brání v tom, aby se vyvinuly silné a zdravé - a věda to podporuje.

Když porovnáme chodidla dětí, které převážně chodí bosé a pravidelně obouvaných dětí, mají ti, kteří vyrůstají naboso, širší a celkově silnější chodidla, a stejně tak se u nich méně často projeví deformity chodidel a mají nižší výskyt deformit hallux valgus (vbočení palce, které vede k dalším deformitám prstů).

Nedávná studie provedená dvěma univerzitami v Jižní Africe a Německu zjistila, že děti, které pravidelně chodí bosé (jihoafrické děti), mají lepší bodové ohodnocení v testech na rovnováhu a motorické dovednosti než jejich obutí vrstevníci z Německa.

Jak podiatrista Dr. William A. Rossi napsal: „Trvalo 4 miliony let, než jsme si vyvinuli naši jedinečnou lidskou nohu a naši specifickou formu chůze ... jen za několik tisíc let a s jedním nedokonalým nástrojem, našimi botami, jsme pokřivili přirozenou fyziologickou formu lidské chůze. Ta pak ztratila na své funkčnosti, je spojená s napětím a stresem a je popřena její přirozená ladnost a snadnost pohybu od hlavy až k patě.

Jak tedy může být bosá noha silnější?

Děti se rodí s plochýma (roztomilýma!) nohama; dětské klenby se postupem času přetvářejí, a jak noha roste, vyvíjejí se i její kostra, svaly a šlachy. Pokud jsou všechny tyto struktury utlačovány a nemohou se pohybovat, skrčovat a napínat - je to, jako by se noha pokoušela růst ve stísněném obležení.

To se týká zejména všech podpor nožní klenby.

Oblouk nohy je ve skutečnosti jednou z nejsilnějších možných konstrukcí vůbec - stačí se podívat na starověký kamenný most! Oblouky fungují jako pružiny uvnitř chodidla, konstruovány tak, aby se „zatěžovaly“ a „zatěžovaly“ s každým krokem. Vnitřní svaly a vazy, které poskytují veškerou oporu a elastický zpětný ráz, které chodidlo potřebuje. Pod oblouk nacpěte vrstvu vyměkčení a odpružená klenba je pryč.

A stejně jako každý složitý svalový systém buď ho používáte, nebo o něj přijdete a svaly ochabnou. Pokud oblouky získají příliš mnoho VNĚJŠÍ podpory, ztratí svůj vlastní vnitřní systém podpory.

Vítejte spadlé klenby, doktoři, drahé ortotické pomůcky a živote, plný pohybu s kompromisy.

Být naboso pomáhá nejen dětskému růstu, ale také jejich mentálnímu vývoji. Dr. Kacie Flegal, která se specializuje na pediatrii, píše: „Jedním z nejjednodušších způsobů, jak motivovat proprioceptivní a vestibulární systém je nechat naše děti chodit bosky co nejvíce.“

Což je pravý opak toho, co se děje v dnešní tradiční botě, která je vypolstrovaná, tuhá a přespříliš podpůrná.

Řešení začíná u nás a tím, jak pomáháme našim dětem růst - tím, že je necháme co nejvíce bosé, aby jejich nohy rostly silné, pružné a široké pro vyvážený a obratný pohyb. A když je obuv přeci jen nezbytně nutná, myslíme si, že by měla poskytovat minimální zásah do chodidla, a být pouze přirozenou ochranou: žádná podpora oblouku, žádné čalounění, jen holé minimum, které noha potřebuje, aby byla chráněna pouze před klimatem a terénními nástrahami.

I přes všechny nástrahy moderního obouvání se přibližně 95% dětí rodí s potenciálem zdravých a silných nohou a šťastného vývoje až do dospělosti. Naším cílem je udržet to tak.

 

Zdroje:

Proč je dobré chodit bos pro vývin nervového a vestibulárního systému dětí:
https://www.washingtonpost.com/news/parenting/wp/2016/02/29/why-kids-should-go-barefoot-more-and-probably-adults-too/
 
Studie běžně bosých / obutých nohou a moderních / starověkých nohou:
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19424280903386411?scroll=top&needAccess=true&journalCode=tfws20
https://www.researchgate.net/publication/232251119_Shod_versus_unshod_The_emergence_of_forefoot_pathology_in_modern_humans

 
Německá / jihoafrická studie srovnávající běžně obouvané / neobouvané nohy:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5010736/
 
Německá / jihoafrická studie srovnávající motorické dovednosti a koordinaci běžně obutých / bosých:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5996942/
 
Článek doktora doporučujícího ortotické pomůcky (na ohrožených i zraněných nohách):
https://www.health.harvard.edu/blog/do-i-need-orthotics-what-kind-2018102915182
 
Procento Američanů trpících oslabující bolestí nohou:
https://www.prnewswire.com/news-releases/new-survey-reveals-majority-of-americans-suffer-from-foot-pain-259775741.html