Recenze sportovního modelu VIVOBAREFOOT Primus Trail FG

19.05.2021 15:17

Fyzioterapeutka Alexandra Prošková (www.fyzioproskova.cz) se s námi podělila o své zkušenosti s dlouhodobým nošením sportovního modelu VIVOBAREFOOT Primus Trail FG.

"Tento typ nabízí opravdu multifunkční využití. Dokonalá volnočasová obuv sportovního charakteru, která neudělá estetickou ostudu ve městě a na sportování je zcela ideální. Začnu u nazouvání. Ústí boty jde dobře roztáhnout a nebrání tak pohodlnému vklouznutí nohy. Jednoduchý systém utažení na nártu zaručuje rychlé a jednoduché utažení do potřebné míry. Pokud by někomu vadily pevné tkaničky - toto se může dít zejména při neustálém pružení na špičkách, při velmi častých výponech a výskocích - dají se jednoduše nahradit tkaničkami pružnými. Šířka paty obuvi je akurátní, jako u všech typů obuvi značky VIVOBAREFOOT - vhodná na dámské chodidla (osobně mám úzké nohy a všechny kousky VIVOBAREFOOT mi sedí dokonale, přičemž v jiných značkách doslova plavu). Co se délky stélky týká, odpovídají reálné hodnoty těm naměřeným a uváděným na webových stránkách.

Trailová podrážka nabízí široké využití, osobně se mi v botách velmi dobře chodí a běhá jak po pevných površích, tak v měkkém terénu. Mimo to jsou podle mě i vhodné pro cyklisty nevyužívající SPD obuv, jako jsem já, protože boty nekloužou po pedálech a vy se tak můžete spolehnout na to, že vám noha z pedálu nesjede ani když je mokrý! Pro mě další velký důvod proč jít do této obuvi. Ostatně, trávíte-li dovolenou aktivně procházkami i cyklistikou, postačí vám jediná obuv, ušetříte tak mnoho místa a investujete do věci, kterou skutečně využijete!


Co do ročního období, boty nosím celoročně (jsem holka z jižní Moravy). S termoponožkami je mi v nich opravdu dobře až do -5 stupňů. Logicky nejsou vhodné k brodění se sněhem, promoknou navzdory impregnaci, ale na udusané sněhové podloží je doporučuji a hned vysvětlím proč. Mám zkušenost, že na udusané a kluzké sněhové cestě mi doposud žádná obuv neposkytla patřičnou jistotu a stabilitu. Letos jsem několikrát vyběhla po zmíněném povrchu a opravdu mě boty pozitivně překvapily, držely jako přibité, byla jsem nadšená! Co se známek užívání týká, osobně střídám 7 párů bot v průběhu roku, vždy souběžně v daném období minimálně 3. Po roce boty nenesou známky sešlapání podrážek ani poničení materiálů svršku. Mému synovi (6 let, nosí boty do školky) se na nich povedlo ,,ohoblovat“ svrchní materiál v místě svrchní části špice a textilní lem kolem otvoru bot. Nutno ale podotknout, že se tak stalo po 6 měsících opravdu nešetřícího používání. Starší syn (9 let) nosí boty do školy a na sport a i vzhledem k věku a rozumnějšímu užívání, vypadají boty stále jako nové, jen ušmudlanější. Za mě je tohle jedna z nejlepších koupí bot! Hodí se pro začínající i pokročilé barefootysty. Celou recenzi uzavřu tím, že vždy doporučuji zkontrolovat držení těla, nohy a došlap, stereotyp chůze a běhu fyzioterapeutem. Vyladěním situace se (mimo všech zdravotních profitů) prodlužuje i životnost veškeré obuvi! Takže chůzi, běhu, kolu a všem sportům v této obuvi zdar!"  

Poznámka výrobce: Model Primus Trail FG je primárně určen na běh a chůzi na přírodním povrchu. Obuv není konstruována jako cyklistická. V případě pedálů či platforem s ostrými hroty může dojít při dlouhodobém užívání k poškození obuvi.