Výzkumy zaměřené na bosou chůzi

14.04.2020 15:04

Že nevhodná obuv deformuje naše chodidla, není žádná novinka. Vědělo se to již ve starověkém Řecku, kde velcí filozofové jako první zmiňují, že nevhodně padnoucí sandály nejsou vhodná pro chodidla, dokonce samotný Sokrates trval na tom, že bude chodit bos.

V 19. století evropští lékaři a vědci zveřejnili první oficiální výzkumy zabývající se problémy způsobené nevhodným obutím „Why the shoe pinches“ (Proč nosíme stísněnou obuv?) a „The abuse of the foot“ (Omezování volnosti chodidla). V roce 1895 pozorovala studie ,, A study of the weak foot ‘‘ (Studie slabého chodidla) propojení mezi chodidlem a celkovou pohyblivostí těla[I], dále pak v roce 1905 napsal dr. Philip Hoffman dokument ukazující jak běžná, tradiční obuv deformuje chodidla[II]. Lékař sloužící v šedesátých letech na Sv. Heleně, kde polovina populace nosila obuv, zatímco ta druhá chodila naboso, usoudil, že existuje přímý vztah mezi počtem let nošení obuvi a postavením palce, který je důležitou součástí pro správné držení těla[III].

Zdá se, že současné boty nepomáhají lidem s bolestí nohou, až 77 % Američanů uvádí, že trpí bolestí a oslabenými chodidly[IV]. Móda není vše, pojďme si projít vědecké výzkum na toto téma hezky postupně.

Používáte Vaše boty nebo necháváte Vaše boty využívat Vaše chodidla?

Vědci z univerzity v Johannesburgu v Jihoafrické republice srovnávali moderní lidi z různých populací s nohami 2 000 let starých koster a dospěli k závěru, že před obouváním měli lidé zdravější a silnější nohy [V]. Další studie porovnávala chodidla jihoafrických a německých dětí a zjistila, že ti, kteří pravidelně chodili bosí (jihoafrické děti), měli zdravější chodidla (vyšší klenbové oblouky a rovnější velké prsty) než (evropští) nositelé obuvi. Pravidelné chození naboso také vykazovalo méně problémových charakteristik chodidel, jako jsou příčně nebo podélně ploché klenby či vybočené nebo vbočené palce[VI][VII].

Nejenže jsou bosé nohy na první pohled stabilnější a silnější, ale může to mít i pozitivní vliv na tělo a celý pohybový aparát. Nedávná studie zjistila, že pravidelně bosé děti skórovaly lépe v rovnováze a motorických dovednostech než jejich obutí kamarádi [VIII]. Dokonce i naše celkové chování a duševní pohoda se může zlepšit zutím našich bot. Desetiletý výzkum na univerzitě v Bournemouthu dospěl k závěru, že bosé obouvání pomohlo žákům se lépe soustředit a zvládat učivo. [IX].

Ani příchod měkké, polstrované sportovní obuvi nebyl přínosem pro naše nohy. V 70. letech se běžecké boty staly hitem, především díky zvýšené oblibě běhání. Ale když společnosti zabývající se sportovní obuví zjistily, že si zákazníci stěžují na bolesti šlach a lýtek přišly s vylepšením.

Mike Fritton, dříve návrhář v Nike, popsal, co se tehdy stalo: „Bowerman (spoluzakladatel Nike) se rozhodl zvednout patu o půl palce, podle toho, co mu lékaři říkali. Snažili se vyhovět lidem, kteří celý život nosili pevnou obuv. Široká veřejnost potřebovala produkt, který bude především maximálně pohodlný. “ Trh se zvětšoval, technologie vyvíjeli, nicméně zraněním, kterým se moderní běžecká obuv chtěla vyhnout, nezmizela. Ve skutečnosti se zdálo, že jich naopak přibývá.

Data naznačují, že až 79 % rekreačních běžců se potýká se zraněním dolních končetin [X] [XI] - což se může zdát zvláštní, vzhledem k množství technologie, do které chodidla obouváme a která nám má pomáhat lépe se pohybovat. Je to jednoduché – díky velkému tlumení si běžci nemusí dávat tolik pozor na techniku, a to způsobuje zmíněná poranění [XII] [XIII] [XIV] [XV].

Souvisí to s tím, jak většina běžců v tradičních běžeckých botách dopadá na zem. Měkčí polstrování pod patou podporuje dopad paty, který zvyšuje nárazovou sílu do kolen a kyčlí [XVI]. Mezitím bosá běžecká chůze (jen sledujte, jak dítě běhá naboso pro představu perfektního běhu) znamená, že noha dopadne na zem ve středu chodidla či spíše do popředí [XVII]. Klenba chodidla a Achillova šlacha jsou navrženy tak, aby uchovávaly a zpětně získávaly 52 % této energie rázového napětí, což je dále podporováno vyrovnaným držením těla a vyšší kadencí, aby se napomohlo rozptýlení zbytku šoku z nárazu [XVIII]. Vědci z Národního běžeckého centra na Harvardské univerzitě ukázali, že velikost svalů a síla nohou se u zdravých dospělých běžců obnovila, když se vrátili k chůzi v barefotových (či minimalistických) botách po dobu osmi týdnů [XIX].

Dvě španělské univerzity testovaly vytrvalostní běžce, kteří měli po dobu 12 týdnů běhat pouze na boso pod dohledem odborníků. Bez ohledu na jejich rychlost a počet naběhaných kilometrů, došlo k významným změnám ve vzorci došlapu nohou, místo střední části na přednoží, což považují v rámci běhání za způsob došlapu, který vede k nižšímu riziku poranění dolní končetiny [xx].

A nejsou to jen zdraví dospělí, kterým chůze naboso svědčí. Nedávná studie z pohybové laboratoře na Universitě v Liverpoolu dospěla k závěru, že bosé obouvání zlepšuje stabilitu a fyzickou funkci jinak zdravých lidí středního a pokročilého věku ve srovnání s těmi, co se obouvají do konvenční obuvi [xxi]. To je důležité, protože snížení pravděpodobnosti pádu s přibývajícím věkem je klíčem k udržení kondice, zdraví a nezávislosti. Výzkum provedený společností NICE v roce 2013 dospěl k závěru, že náklady na britskou národní zdravotní službu stojí 3,00 miliardy dolarů ročně [xxii].

Domníváme se, že to nejšťastnější chodilo, je to bosé. V případě, že to okolnosti neumožňují, tak v minimalistických respektive barefoot botách. Troufáme si tvrdit, že bosé obouvání je vhodné ve všech ohledech jak pro děti, dospívající, tak i pro starší lidi. Jak pro sportovce, tak pro ty méně pohyblivé.

Přechod na naboso je vždy nejlepší provádět pomalu a vytrvale. Nechte nohám dostatek času na své probuzení a navrácení se k přirozenosti. Prociťte veškeré svalstvo, které Vám ochablo v příliš pevných botách, dopřejte mu dostatek prostoru pro regeneraci.

Jděte na to pomalu.

Vítejte ve světě bosých a šťastných nohou.

 

Další výzkumy

Daily activity in minimal footwear increases foot strength (Denní používání minimalistické obuvi posiluje chodidla)
Rory Curtis & Kristiaan D’Août (2019), Footwear Science, 11:sup1, S151, https://doi.org/10.1080/19424280.2019.1606299 

Do You Want Your Feet Back? (Chcete Vaše chodidla zpět?)
Barefoot Cobblers by Catherine Willems

Minimal footwear improves stability and physical function in middle-aged and older people compared to conventional shoes (Minimalistická obuv zlepšuje stabilitu a fyzickou výdrž u lidí ve středním a pokročilém věku)
Cudejko and D'Aout (2019), Liverpool https://doi.org/10.1016/j.clinbiomech.2019.11.005

The Urban Runner with an Evolutionary Legacy (Běžec s evolučním odkazem)
Francis (2019) https://peterfrancis.blog/2019/07/18/the-urban-runner-with-an-evolutionary-legacy/ 

Smart Women, Stupid Shoes, and Cynical Employers (Chytrá žena, hloupé obutí a cyničtí zaměstranavatelé): The Unlawfulness and Adverse Health Consequences of Sexually Discriminatory Workplace Footwear Requirements for Female Employees (Protiprávní a zdraví ohrožující důsledky sexuálně diskriminačních požadavků na pracovní obuv pro zaměstnankyně).
Marc Linder

77% (of North Americans) adults suffer foot problems. New Survey Reveals Majority of Americans Suffer from Foot Pain ( 77% dospělých Američanů trpí problémy s nohou.)
Zdroj: Americká pediatrická lékařská asociace. https://www.prnewswire.com/news-releases/new-survey-reveals-majority-of-americans-suffer-from-foot-pain-259775741.html

Conclusions drawn from a comparative study of the feet of barefooted and shoe-wearing peoples (Závěry vyvozené ze srovnávací studie bosých a obutých lidí)
Autor: Phillip Hoffman. https://nohatka.cz/wp-content/uploads/2018/02/hoffman-1905-barefoot.pdf

Endurance running and the evolution of Homo. (Vytrvalostní běh a vývoj člověka)
Dennis M. Bramble1 & Daniel E. Lieberman2  

Walking in Minimalist Shoes Is Effective for Strengthening Foot Muscles (Chůze v minimalistických botách posiluje svaly)
Autoři: Ridge ST, Olsen MT, Bruening DA, Jurgensmeier K, Griffin D, Davis IS, Johnson AW. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/30113521/ 

Ticking Time Bomb: Childrens shoes cause health problems later in life for Adults (Tikající bomba: problémy plynoucí z nevhodně zvolené obuvi pro děti se mohou projevit později v dospělosti) 
Zdroj: Dr. Phil Maffetone. https://philmaffetone.com/kids-shoes/?fbclid=IwAR1prpLItWpxucx3JRepsZsXfEkpCMhoi7TqfE5NH4tjjMPuz5TwDi1onMI

Foot Strike Patterns Differ Between Children and Adolescents Growing up Barefoot vs. Shod. (Rozdílná stavba chodidla u dětí a dospívajících, kteří preferují chůzi naboso a v botách)
Autoři: Hollander K, de Villiers JE, Venter R, Sehner S, Wegscheider K, Braumann KM, Zech A. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29145687 

Foot strength and stiffness are related to footwear use in a comparison of minimally- vs. conventionally-shod populations. (Srovnání síly chodidla a funkcí pohybového aparátu u populací chodící bos a v botách.)
Zdroj: Nicholas B. Holowka, Ian J. Wallace & Daniel E. Lieberman. https://www.nature.com/articles/s41598-018-21916-7 

How going Barefoot affects your Brain.(Jak chození naboso ovlivňuje Váš mozek?) 
Autoři: Dr Sam Oltman, ND. https://www.correcttoes.com/foot-help/how-going-barefoot-affects-your-brain/

Athletic footwear affects balance in men.(Sportovní obuv ovlivňuje rovnováhu u mužů.) 
Autoři: S Robbins, E Waked, G J Gouw, J McClaran

Motor Skills of Children and Adolescents Are Influenced by Growing up Barefoot or Shod.

(Motorické dovednosti dětí a dospívajících jsou ovlivňovány stylem obouvání v dětství) 
Astrid Zech, Ranel Venter, Johanna E de Villiers, Susanne Sehner, Karl Wegscheider, Karsten Hollander https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5996942/

Barefoot is better for kids‚ new study shows. (Nové studie dokazují, že chození naboso je pro děti zdravější.) 
Autor: Naledi Shange. https://www.timeslive.co.za/sunday-times/lifestyle/health-and-sex/2018-10-26-barefoot-is-better-for-kids-new-study-shows/ 

Children with no shoes on 'do better in classroom', major study finds. (Děti, kteří chodí bez bot mají lepší výsledky ve třídě tvrdí studie)
Autor: Rachael Pells. https://www.independent.co.uk/news/education/education-news/schools-encouraged-to-adopt-no-shoes-policy-to-improve-pupils-learning-and-behaviour-a7044576.html. Source: https://rubble.heppell.net/places/shoeless/default.html

Studies show kids who grow up barefoot have better motor skills. (Studie ukazují, že děti vyrůstající naboso mají lepší motorické dovednosti)
Autoři: Karsten Hollander, Babette C. van der Zwaard, Johanna Elsabe de Villiers, Klaus-Michael Brauman, Ranel Venter, Astrid Zech. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5010736/

Effects of footwear on treadmill running biomechanics in preadolescent children. (Vliv obuvi na vývoj běžeckých biomechanismů u dítětě.)
Autor: Hollander K, Riebe D, Campe S, Brauman KM, Zech A. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24890307 

Being barefoot. Prevalence at home, in school and during sport: a cross-sectional survey of 714 New Zealand secondary school boys. (Být naboso. Převážně doma, ve škole a během sportu: průřezový průzkum 714 chlapců středních škol z Nového Zélandu.)
Autor: Francis P, Schofield G, Mackay L. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30034544

The influence of footwear on the prevalence of flat foot. A survey of 2300 children. (Vliv obuvi na vznik ploché nohy. Průzkum 2300 dětí.)
Autor: Rao UB, Joseph B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1624509 

Athletic footwear: unsafe due to perceptual illusions. (Sportovní obuv: nebezpečná z důvodu iluzí)
Autor: Steven E Robbins and Gerard J. Gouw. https://pdfs.semanticscholar.org/5689/dc03522ff19dabad98209e74b17ee9d8939c.pdf 

Hazard of deceptive advertising of athletic footwear. (Nebezpečí klamavé reklamy u sportovní obuvi)
Autor: S Robbins, E Wake. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1332563/

The plantar sole is a 'dynamometric map' for human balance control. (Plantar – přístroj diagnostikující Vás došlap je „dynamometrická mapa“ pro řízení a kontrolu lidské rovnováhy.)
Autor: Kavounoudias A, Roll R, Roll JP. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9831459

A comparative biomechanical analysis of habitually unshod and shod runners based on a foot morphological difference. (Srovnávací biomechanická analýza běžně obutých a neobutých běžců založená na morfologickém rozdílu nohou.)
Autor: Mei Q, Fernandez J, Fu W, Feng N, Gu Y. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25964998 

The effects of habitual footwear use: foot shape and function in native barefoot walkers. (Efekt používání obuvi: tvar a funkce nohy u původních bosých chodců.)
Autor: K D’AoUt, T.C Pataky, D. De Clercq, P.Aerts. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19424280903386411 

Is your prescription of distance running shoes evidence-based? (Je váš výběr dálkových běžeckých bot podložen fakty?)
Autor: C E Richards P J Magin, R Callister. https://bjsm.bmj.com/content/43/3/159.short

The effect of three different levels of footwear stability on pain outcomes in women runners: a randomised control trial. (Vliv tří různých druhů obuvi na výsledky bolesti u běžců: randomizovaná kontrolní studie.)
Autor: Michael B Ryan, Gordon A Valiant, Kymberly McDonald,  Jack E Taunton. https://bjsm.bmj.com/content/45/9/715.short

Effects of a foot strengthening program on foot muscle morphology and running mechanics: A proof-of-concept, single-blind randomized controlled trial (Účinky programu zesílení nohy na morfologii svalu chodidla a mechaniku běhu: důkaz konceptu, kontrolní studie)
Taddei, U.T., Matias, A.B., Ribeiro, F.I.A., Bus, S.A., Sacco, I.C.N., Physical Therapy in Sports (2020), doi: https://doi.org/10.1016/ j.ptsp.2020.01.007.  https://doi.org/10.1016/j.ptsp.2020.01.007

Efficacy of a progressive resistance exercise program to increase toe flexor strength in older people (Účinnost cvičebního programu progresivního odporu ke zvýšení síly flexoru prstů u starších lidí)
 Clinical Biomechanics (2016) Mickle, Karen J., Caputi, Peter, Potter, Jan M., Steele, Julie R. doi:10.1016/j.clinbiomech.2016.10.005 https://www.clinbiomech.com/article/S0268-0033(16)30155-3/fulltext

Influence of Maximal Running Shoes on Biomechanics Before and After a 5K Run (Vliv běžecké obuvi na biomechaniku před a po 5 Km běhu)
Christine D. Pollard https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5992812/pdf/10.1177_2325967118775720.pdf

Increased vertical impact forces and altered running mechanics with softer midsole shoes (Zvýšení vynaložené síly a zátěže při použití měkčích bot.)
Baltich J, Maurer C, Nigg BM.  PLoS One. 2015;10(4):e0125196. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4405580/pdf/pone.0125196.pdf

Reduction in Plantar Heel Pain and a Return to Sport After a Barefoot Running Intervention in a Female Triathlete With Plantar Fasciitis. (Snížení bolesti v patě po objevení bosého běhu a návrat k ženskému triatlonu s plantární fasticiidou.)
2017 Francis, Oddy https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijatt/22/5/article-p26.xml 

The Truth About Arch Support - A Meta Analysis of 150 Studies.(Pravda o podpoře 
https://runrepeat.com/arch-support-study  

REFERENCE

[i] Whitman R. A study of the weak foot. (Studie slabé nohy)
Journal of bone and Joint Surgery. 1896  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835577/

[ii] Hoffman P. Conclusions drawn from a comparative study of the feet of barefooted and shoe-wearing peoples. (Závěry vyvozené ze srovnávací studie lidí chodících naboso a nosící obuv).
Journal of bone and Joint Surgery.October,1905.https://journals.lww.com/jbjsjournal/Abstract/1905/03020/CONCLUSIONS_DRAWN_FROM_A_COMPARATIVE_STUDY_OF_THE.1.aspx 

[iii] Shine IB. Incidence of Hallux Valgus in a partially shoe-wearing community. (Případy vybočeného palce u skupiny lidí nosící obuv nepravidelně)

British Medical Journal. June 1965. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2167058/pdf/brmedj02400-0040.pdf

[iv] New survey reveals majority of Americans suffer from foot pain. (Nový průzkum odhaluje, že většina Američanů trpí bolestmi nohou.)
https://www.prnewswire.com/news-releases/new-survey-reveals-majority-of-americans-suffer-from-foot-pain-259775741.html

[v] Zipfel B, Berger LR. Shod versus unshod: the emergence of forefoot pathology in modern humans? (Obutí a neobutí: nevyužívání přední části chodidla u moderního člověka)
The Foot. December 2007. https://www.researchgate.net/publication/232251119_Shod_versus_unshod_The_emergence_of_forefoot_pathology_in_modern_humans

 [vi] Hollander K, de Villiers JE, Sehner S, et al. Growing-up (habitually) barefoot influences the development of foot and arch morphology in children and adolescents. (Chůze převážně naboso u dětí a dospívajících ovlivňuje jejich vývoj klenby)
Sci Rep. 2017;7(1):8079. https://www.nature.com/articles/s41598-017-07868-4#ref-CR4

 [vii] Hollander K, van der Zwaard B, de Villiers JE, et al. The effects of growing up habitually barefoot on foot mechanics and motor performance in children and adolescents. (Chůze převážně naboso u dětí a dospívajících ovlivňuje jejich vývoj klenby a motorické dovednosti.)
Journal of Foot and Ankle Research. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5010736/ 

[viii] Hollander K, van der Zwaard B, de Villiers JE, et al. The effects of growing up habitually barefoot on foot mechanics and motor performance in children and adolescents. (Chůze převážně naboso u dětí a dospívajících ovlivňuje jejich vývoj klenby a motorické dovednosti.)
Journal of Foot and Ankle Research. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5010736/

[ix] Heppel S. Environment can impact performance in learning.
Květen 2016. https://www.bournemouth.ac.uk/news/2016-05-20/environment-can-impact-performance-learning

[x] Lun V, Meeuwisse W et al. Relation between running injury and static lower limb alignment in recreational runners. (Běžecké zranění u rekreačních běžců)
Br J Sports Med. Říjen 2004. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1724945/

[xi] Hollander K, Riebe D, Campe S, Braumann KM, Zech A. Effects of footwear on treadmill running biomechanics in preadolescent children. (Vliv obuvi na vývoj běžeckých biomechanismů u dítětě předškolního věku.)
Gait Posture. 2014;40(3):381-385. https://europepmc.org/article/med/24890307

[xii] Hollander K, Argubi-Wollesen A, Reer R, Zech A. Comparison of minimalist footwear strategies for simulating barefoot running: a randomized crossover study. (Porovnání strategií mminimalistické obuvi simulující bosý běh.)
PLoS One.
2015;10(5):e0125880. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26011042 

[xiii]  Daoud AI, Geissler GJ, Wang F, Saretsky J, Daoud YA, Lieberman DE. Foot strike and injury rates in endurance runners: a retrospective study. (Došlap a míra zranění u vytrvalostních běžců: retrospektivní studie)

Med Sci Sports Exerc. 2012;44(7):1325-1334. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22217561

[xiv] Pohl MB, Hamill J, Davis IS. Biomechanical and anatomic factors associated with a history of plantar fasciitis in female runners. (Biomechanické a anatomické faktory spojené s anamnézou plantární fasciitidy u běžkyň.)
Clin J Sport Med. 2009;19(5):372-376. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19741308

[xv] Ruder M, Jamison ST, Tenforde A, Mulloy F, Davis IS. Relationship of Foot Strike Pattern and Landing Impacts during a Marathon. (Vztah mezi běžným došlapem  při chůzi a v průběhu maratonu.)
Med Sci Sports Exerc. 2019;51(10):2073-2079. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31525171

[xvi] Baltich J, Maurer C, Nigg BM (2015) Increased Vertical Impact Forces and Altered Running Mechanics with Softer Midsole Shoes. (Zvýšení vynaložené síly a zátěže při použití měkčích bot.)
PLoS ONE 10(4): e0125196. doi:10.1371/journal. pone.0125196. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4405580/pdf/pone.0125196.pdf

[xvii] Davis IS, Rice HM, Wearing SC. Why forefoot striking in minimal shoes might positively change the course of running injuries. (Proč došlap na přední část chodidla, který je přirozený pro minimalistickou obuv může pozitivně měnit běžecká zranění?)
Journal of Sport and Health Science. June 2017. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095254617300492

[xviii] Ker RF, McNeil R, et al. The spring in the arch of the human foot. (Podélná klenba lidského chodidla)
Nature: Vol 325 8, Jan 1987 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3808070

[xix] Ridge ST, Olsen MT, Bruening DA, et al. Wakling in Minimalist Shoes Is Effective for Strenthening Foot Muscles. (Chůze v minimalistických botách posiluje svaly)
Med Sci Sports Exerc. January, 2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30113521

[xx] Latorre-Román PA, García-Pinillos F, Soto-Hermoso VM, Muñoz-Jiménez M. Effects of 12 weeks of barefoot running on foot strike patterns, inversión-eversion and foot rotation in long-distance runners. (Účinky 12 týdnů běhu naboso, došlapu a narovnání nohou u běžců na dlouhé vzdálenosti.)
J Sport Health Sci. November 2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31720071

[xxi] Cudejko T, Gardiner J, Akpan A, D´Août K. Minimal footwear improves stability and physical function in middle-aged and older people compared to conventional shoes. (Minimalistická obuv zlepšuje stabilitu a fyzickou výdrž u lidí ve středním a pokročilém věku)
Clin. Biomech. Jan 2020. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31739197/ 

[xxii] Falls in older people: assessing risk and prevention. (Pády u starších lidí: zaměření na rizika a prevenci.)
June 2013. https://www.nice.org.uk/guidance/CG161/chapter/introduction