Zdravá chodidla, zdravé základy pro život aneb jak správně vybrat velikost barefoot bot pro děti

07.12.2022 12:19

My rodiče jsme někdy zvláštní. Přirozeně chceme to nejlepší pro naše děti, dopřáváme jim čerstvé ovoce a hlídáme potraviny, aby neobsahovaly "Ečka". Dbáme na to, aby děti měly pravidelný pohyb a k tomu i helmu a chrániče. Hlídáme dětem zoubky, aby je měly rovné a když se začnou křivit, dáme jim rovnátka… a pak jim klidně koupíme křivítka na jejich chodidla.

Mluvíme o botách, které nerespektují tvar a funkci dětského chodidla, kdy kvůli špatnému tvaru bot dochází ke křivení prstů a chodidel již v dětském věku. Ať už vlivem úzké špičky, pasivní podpory nožní klenby nebo vyvýšením zadní části boty podpatkem.

Správně zvolená velikost a tvar bot hrají důležitou roli ve vývoji dětského chodidla.

Foto: Správně zvolená velikost a tvar bot hrají důležitou roli ve vývoji dětského chodidla.

Důležitější je pro nás často design a to, že je na botách oblíbená komiksová postavička, nebo že blikají. Přitom jediné, co by mělo blikat při výběru dětských bot, je rodičovský alarm upozorňující na nevhodný tvar bot či jejich konstrukci.

Dle některých studií až 80 % dětí nemá vhodnou obuv. A to platí i u těch, které již nosí barefoot obuv. Často totiž rodiče nevyberou správně vhodnou velikost obuvi, kdy se uvádí podobně vysoké procento, tedy 80 % dětí s nevhodně zvolenou velikostí.

Někdy zvolí rodiče boty příliš velké, a tak dítě často zakopává a buduje si špatné pohybové návyky kvůli tomu, že v botách doslova "plave". Jindy naopak rodiče nekontrolují velikost již pořízených dětský bot dostatečně často, a tak se stane, že boty jsou dítěti časem malé.

Pamatujte si, zvlášť malé děti častokrát neřeknou, že mají těsné boty a nosí je klidně, i když už prsty nemají dostatek místa. Pravidelná kontrola velikosti bot je tak u dětí důležitá a doporučujeme jí dle věku provádět každý měsíc.

Barefoot boty od značky VIVOBAREFOOT zajistí dokonalý kontakt s povrchem

Foto: Dětské barefoot boty od značky VIVOBAREFOOT zajistí dokonalý kontakt s povrchem.

Věříme, že barefoot obuv je nejvhodnější obuví pro děti a zdravý vývoj jejich chodidel. Co to ale vlastně barefoot obuv, nebo chcete-li bosé boty, je?

Definice barefoot obuvi

  • Špička bot je v anatomickém tvaru chodidla, kde jsou prsty volné a nic je neutiskuje.
  • Barefoot obuv je specifická tím, že má dokonale ohebnou podrážku, která zajistí přirozený pohyb chodidel bez omezení.
  • Nulová podpora nožní klenby zajišťující přirozený pohyb nožní klenby a chodidla.
  • Ultratenká 3–8mm podrážka pro autentické vnímání povrchu jako u chůze naboso.
  • Nulový drop, tzn. nulový sklon podrážky mezi špičkou a patou.

Vhodně vybraná obuv má vliv na celý pohybový aparát

Foto: Vhodně vybraná obuv má vliv na celý pohybový aparát.

Jak vybrat vhodné dětské boty, jak zvolit správnou velikost dětských barefoot bot a jak velký nadměrek má být u barefoot bot?

  • U nejmenších dětí do věku 4 let jsou v klenbě chodidla tukové polštářky složené z pružného a pevného vaziva, které mají za cíl chránit vyvíjející se nožní klenby.
  • Chodidla dítěte rostou velice rychle, mění se v délce, šířce i proporcích.
  • Pokaždé měříme obě chodidla! Velikost obuvi určujte vždy podle rozměru většího chodidla (každé chodidlo máme jinak dlouhé).
  • Chodidla malého dítěte rostou o 15 až 18 milimetrů za rok, u starších dětí je to 8 až 12 milimetrů. Děti ve věku dva až tři roky potřebují klidně dvě až tři velikosti obuvi každý rok, předškoláci pak většinou dvě a děti ve školním věku dvě až tři velikosti obuvi ročně.
  • Růst chodidel není plynulý, ale probíhá ve skocích. Některé děti mohou ze svých bot vyrůst již za dva měsíce.
  • Kosti chodidla malého dítěte jsou chrupavčité, jsou měkké a náchylné k rychlému deformování nevhodnou obuví a špatně zvolenou velikostí.
  • Dětská chodidla rostou, obuv nikoliv! Dětská chodidla mají sníženou citlivost vůči bolesti a tlaku. Proto jsou děti ohrožené tím, že budou nosit příliš malou nebo nepadnoucí obuv, aniž by si toho byly vědomy a daly nám vědět, že něco není v pořádku. Proto velikost obuvi kontrolujte pravidelně!
  • Dětská obuv musí dobře padnout – jak do délky, tak do šířky. Dětská obuv musí být vpředu před prsty o 7 až 12 mm delší než chodidlo. Asi polovina tohoto volného prostoru ve špici, kterému říkáme nadměrek, slouží jako rezerva pro volný pohyb prstů při prodloužení nohy za chůze, druhá polovina pak pro růst chodidla. Nadměrek u dětských barefoot bot by tak měl být 7-12 mm.
  • Hmotnost obuvi – důležitým faktorem při výběru obuvi je její hmotnost. Ta má být hlavně u dětské obuvi co nejnižší. Dítě udělá za den 15 až 20 tisíc kroků.
  • Novou obuv kupujte včas, když je zapotřebí. V souladu s růstem nohou platí – čím menší dítě, tím více párů obuvi za rok. Poškození nohou vzniká, jestliže se trvale nosí malá nebo jinak nevhodná obuv. Mohou nastat rychle a jsou v mnoha případech nevratná.
  • Mějte na paměti, že obuv není jen módním doplňkem dětí. Slouží primárně jako podpůrný a stabilizující prvek zdravého vývoje chodidel a přirozeného pohybu, ale i správného držení těla.
  • Kontrolujte pravidelně, jak dítě obuv opotřebovává a kde je nejvíce zatížená. Pravidelnou kontrolou obuvi dokážeme odhalit první příznaky deformací či vadného stereotypu chůze („šmajdání“, výrazný došlap na zadní část chodidla, atd.)
  • U každého modelu dětských bot VIVOBAREFOOT naleznete tabulku s rozměry velikostí obuvi. Vybírejte dětskou obuv podle uvedených rozměrů, nikoliv podle číslování. Mezi jednotlivými modely může být u stejné velikosti rozdílná délka stélky.

Pokud vyberete nevhodnou velikost, nenošené boty nám pošlete zpět, rádi vám je vyměníme za jinou velikost/model, nebo vám vrátíme peníze.