Jak odstranit zápach z bot

BLOG

26.06.24 4420

Se zápachem z bot se někdy ve svém životě pravděpodobně setkal každý z nás. Bez ohledu na to, jakou obuv nosíme nebo co v průběhu svého dne děláme, se zkrátka občas může stát, že po sundání bot ucítíme nepříjemný pach. Zápach z bot může mít mnoho příčin, stejně tak ale naštěstí existuje řada způsobů, jak tento zápach odstranit a do budoucna mu předcházet. Význam správné péče o boty nelze podcenit, zapáchající boty totiž nejen snižují vaše sebevědomí a zbytečně kazí první dojem, ale také snižují celkový komfort při chůzi a představují zbytečné riziko z hlediska hygieny.

Příčiny zápachu bot

Abychom pochopili, jak lze nejlépe odstranit zápach z bot a pro příště se mu vyhnout, musíme se nejdříve podívat na to, proč k zápachu bot vlastně dochází.

Možných konkrétních příčin samozřejmě existuje spousta, všechny mají ale jedno společné. Pot.  Zdá se to intuitivní. Zpotí se nám nohy, pot má nepříjemný odér, začnou nám proto zapáchat boty. V praxi to ale tak jednoduché není.

V chodidlech má každý člověk kolem čtvrt milionu potních žláz, které pracují dvacet čtyři hodin denně a obzvlášť v teplém počasí nebo při fyzické námaze produkují pot ve velkém množství. Pot sám o sobě ale ve skutečnosti není to, co v naprosté většině případů způsobuje zápach, anebo přinejmenším není rozhodující sám o sobě. Pokud by to tak bylo, nedělali bychom nic jiného, než čistili svoje boty.

Zdrojem zápachu z bot totiž není samotný pot, ale především plísně a bakterie, které se v botách vlivem přítomnosti potu přemnoží. Odpadní látky, které tito nezvaní hosté vylučují, mají silný odér a jsou tak v drtivé většině případů za zápach bot zodpovědné.

Proč se tyto plísně a bakterie v botách objevují? V části případů může jít o pouhou náhodu. Dovnitř boty se mohou různé nechtěné mikroorganismy a podobné problémové látky dostat skrze stoupnutí do hlubokého bahna, kaluže anebo při namočení bot v jezeře nebo moři.

Hrát roli může i vaše zdravotní situace. Se zápachem bot totiž obzvlášť zápasí ti, kteří trpí hyperhidrózou, ta se totiž často projevuje právě nadměrným pocením nohou. Lidé s touto genetickou poruchou se se zápachem bot setkávají častěji, protože větší množství potu vede k větší vlhkosti uvnitř boty a v důsledku k častějšímu výskytu bakterií, plísní a jejich zapáchajících odpadních látek.

Ve valné většině případů se ale bakterie a plísně objevují zkrátka proto, že v uzavřené, vlhké a neodvětrané botě mají pro svou existenci ideální podmínky. Obzvlášť pak záleží na stavu vašich bot, vložek a použitého materiálu.

Úplně se tak zápachu nevyhnou ani ti, kteří se o své nohy perfektně starají. Potí se totiž úplně každý, a když je v botě pot, brzy se objeví i bakterie a plísně. Vše ale není ztraceno. Naštěstí se lze do značné míry zápachu z bot vyhnout a omezit ho ještě předtím, než se vůbec objeví.

Chodidla

Jak předcházet vzniku zápachu z bot

Dokázat problém vyřešit ve chvíli, kdy už nastal, je samozřejmě zásadní, a proto níže probereme i způsoby odstranění zápachu z bot, nejdříve se ale podíváme na to, jakými metodami se dá zápachu úplně vyhnout anebo alespoň snížit pravděpodobnost jeho vzniku.

V první řadě je vhodné obuv po nošení nechat dostatečně vyvětrat na vzduchu, a to nejen po sportu nebo delším nošení. Řada z nás má ve zvyku hned po příchodu domů boty zavřít do skříně nebo botníku, pot se ale v tomto případě nemá kam odpařit a různé bakterie a plísně dostávají příležitost k růstu.

Nutnost větrání bot platí dvojnásob v případě, že vám venku promokly nebo jiným způsobem zvlhly. Bez usušení a vyvětrání bot riskujete rychlý vývoj nevítaných mikroorganismů.

S prevencí zápachu z bot určitě pomůže i častější přezouvání a střídání bot, pokud totiž strávíte celý den v jedněch botách, s větší pravděpodobností se v nich vytvoří vlhké prostředí ideální pro vznik zápachu. Ne každý má samozřejmě příležitost v průběhu dne prostřídat boty, které má na sobě, pokud ale tuto možnost máte, vaše boty i nosy poblíž stojících vám poděkují.

Roli v předcházení zápachu bot hrají i ponožky. Už jen to, že na sobě vůbec nějaké ponožky máte, snižuje šanci, že vaše boty budou zapáchat. Pot se totiž nedokáže do takové míry vstřebat do samotné boty a nezůstane v ní po vyzutí. Některé ponožky ale vaše boty chrání ještě efektivněji. Dobrým příkladem jsou ponožky Run Black firmy OS20, které jsou odolné proti oděru a brání vzniku puchýřů, zároveň ale díky vláknům Coolmax odvádí přebytečné teplo a vlhkost, která se tak nedostane do samotných bot. Podobného efektu dosahují i antibakteriální ponožky s aktivním stříbrem, které likvidují bakterie ještě předtím, než se stihnou rozmnožit.

Pomoci může také použití speciálních antibakteriálních vložek, jakými jsou třeba korkové vložky od VIVOBAREFOOT, které dokáží zápach bot do značné míry neutralizovat a zabraňují mu také do budoucna.

U tématu zápachu bot nelze zapomenout ani na hygienu, špinavé a zpocené nohy totiž samozřejmě zvyšují šanci usazení bakterií a plísní v botě a tím pádem i vznik zápachu.

Už před prvním použitím bot se můžete do značné míry vyhnout riziku zápachu díky použití té správné impregnace, jakou je například sprej Collonil Carbon Pro. Ten totiž boty chrání před pronikáním vlhkosti a zachovává přitom dokonalou prodyšnost, poradí si ale třeba i s politím naftou nebo mastnotou. Co když už je ale na prevenci pozdě a potřebujete se zápachu zbavit?

Účinné tipy na odstranění zápachu z bot

1. Praní

Jako nejvíce zřejmý způsob odstranění zápachu se nabízí vyprat boty v pračce. To sice je možnost, ne vždy jde ale o dobrý nápad. Především věnujte pozornost typu bot, o které se jedná. Lepené boty anebo boty z kůže do pračky vůbec nesmí přijít, riskovali byste totiž poničení materiálu bot anebo odlepení podrážky. Při dlouhém namočení se boty také mohou potenciálně deformovat a v krajních případech i poškodit samotnou pračku.

V dnešní době má ale velká část praček přímo program pro praní obuvi, popřípadě můžete pračku nastavit na nejnižší teplotu i otáčky. Kromě toho lze boty do pračky vložit ve speciální tašce, která ochrání jak boty, tak pračku. Obecně tedy je možné boty vyprat, ale s rozvahou.

2. Jedlá soda

Častou radou je nasypat do bot trochu jedlé sody a nechat ji působit přes noc. Jedlá soda se v domácnostech používá jako odstraňovač zápachu v mnoha oblastech a i u bot může být stejně efektivní. Pach totiž dokáže do rána neutralizovat a absorbovat a boty tak přinejmenším na určitou dobu zůstanou bez zápachu.

3. Ocet

Na odstranění zápachu se doporučuje také roztok octa s vodou v poměru 1:1, který použijete na vyčištění vnitřku boty a po uschnutí by měl zápach ustoupit.

4. Alkohol

Podobně jako u octa, i alkohol zředěný vodou by měl pomáhat s odstraněním zápachu z bot, a to především proto, že alkohol je přirozeně antibakteriální a dezinfekční. Nastříkání vnitřku boty roztokem alkoholu tak může vyhubit bakterie tvořící nepříjemný zápach. Pozor si ale dávejte u kožených bot, alkohol může kůži při kontaktu poškodit.

5. Vonné ubrousky do sušičky

Vložit vonné ubrousky místo sušičky do bot může také vést ke zmírnění zápachu, jsou přeci jen vytvořené k absorbování vlhkosti. Čím déle ubrousky v botách necháte, tím lépe.

6. Sáčky čaje

Použité sáčky černého nebo zeleného čaje vložené do bot mohou se zápachem také pomoci. Černý a zelený čaj totiž obsahují tanin, který dokáže spolehlivě eliminovat bakterie a s nimi i zápach.

7. Tuhé mýdlo

Pach dokáže pohltit i kostka tuhého mýdla vložená do bot na delší dobu, ideálně přes noc. Mýdlo navíc samo o sobě voní a tato vůně se přenese i na vaše boty.

8. Citronová kůra

Nechat v botě trochu nastrouhané citronové kůry je další z léty prověřených triků. Přírodní oleje z citronu by vnitřku bot měly dodat citrusovou vůni.

9. Mrazák

Zdá se to poměrně překvapivé, ale nechat boty v uzavřeném pytlíku přes noc v mrazáku by mělo se zápachem také pomoci. Bakterie, které pach způsobují, totiž nedokáží přežít v nízkých teplotách.

10. Slunce

Ano, i vystavení boty slunci do značné míry odstraňuje zápach, protože UV paprsky ničí bakterie a ty tak zápach přestávají vytvářet.

Pro případ, že nefunguje žádný ze způsobů, jak se zápachu zbavit podomácku, anebo chcete být schopni zápach odstranit spolehlivě, naštěstí existují speciální produkty, které vám pomohou.

Nejlepší pomocníci v boji proti zápachu bot

Ať už jsou různé triky a ozkoušené metody sebelepší, v některých případech zkrátka nestačí. Můžete se ale obrátit k některému z produktů, které jsou vytvořené přímo pro odstraňování zápachu z bot.

Spolehlivým způsobem pro odstranění nepříjemného zápachu z bot je deodorizér Smell Well XL Active. Jedná se o malý sáček, který na noc vložíte do svých bot, které potřebují zbavit zápachu, a deodorizér do rána z bot absorbuje veškerou nechtěnou vlhkost a odstraní jakýkoliv zápach, aby byly boty ráno znovu svěží a připravené k obutí. Hlavní složkou deodorizéru je aktivní uhlí, které především bojuje se zápachem, se vstřebáváním vlhkosti uhlí pomáhají další soli a minerály.

Podobně účinné jsou i odstraňovače zápachu ve spreji, které lze kromě bot použít i na jakékoliv jiné oblečení.  Carbon Lab Odor Cleaner nejen odstraňuje silný zápach, ale také ho nahrazuje dlouhodobě příjemnou vůní. Výsledek se přitom dostaví do půl minuty, sprej je tak ideální v případě, kdy už potřebujete odcházet z domu a zápachu z bot si všimnete těsně před odchodem.

Se zápachem z bot vám ale může pomoci i správný výběr bot při jejich nákupu. Řada modelů konvenční obuvi je totiž příliš uzavřená, neprodyšná a nedovoluje vzduchu správnou cirkulaci, kvůli čemuž pak boty zatuchnou, pustí se do nich bakterie a plíseň a začnou zapáchat. 

S tímto problémem si ale dokážou poradit barefoot boty od VIVOBAREFOOT, zde totiž najdete přirozeně prodyšné modely bot, které nebrání přirozenému větrání, a tím pádem se v nich nevytváří vlhké prostředí. A kde není vlhkost, tam nejsou ani bakterie a plísně tvořící zápach.

 

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál...



Registrujte se

a získejte
řadu výhod

  • Kompletní přehled o novinkách
  • Historie objednávek
  • Doprava zdarma nad 1000,-
  • 30denní lhůta na vrácení zboží

Cookies

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.