Barefoot obuv vs Minimalistiská obuv vs Klasické běžecké boty

04.03.2013 16:17

Pro mnohé jsou "barefoot boty" pouze anglický název s českým překladem "minimalistické boty". Avšak pozor! Jedná se o dvě různé kategorie bot. Chcete vědět, jaké jsou hlavní rozdíly mezi barefoot botami, minimalistickými botami a klasickými botami na běhání? Přečtěte si článek!

 

Lidé si často myslí, že pojem barefoot boty je jenom anglický název, kdy je pak jeho český překlad minimalistické boty. Přitom jde o dvě různé kategorie bot, mezi kterými je značný rozdíl. Značka VIVOBAREFOOT od samého začátku vyrábí a prodává výhradně barefoot obuv, kdy nabízí bezkonkurenčně nejširší nabídku barefoot bot ze všech značek na trhu, ať už jde o obuv na běhání, lifestylovou obuv, dětskou obuv a nebo obuv pro volný čas. Koukněme se tedy podrobně na hlavní rozdíly mezi barefoot obuví, minimalistickou obuví a klasickými botami na běhání.

Barefoot boty

Slovo barefoot pochází z anglického jazyka a v překladu znamená „bosý“ nebo „naboso“. Z tohoto anglického výrazu vznikl nepřesný český výraz “bosé boty”, ale mnohem více zdomácněl název barefoot boty.

běhání v barefoot botách

Barefoot boty mají za účel co nejvíce se přiblížit chůzi naboso. Boty jsou proto opatřeny ultratenkou podrážkou s tloušťkou od 3 do 6mm, pro maximální propriocepci, kdy na patě nenaleznete žádný patní tlumič, tak aby běžec či chodec cítil terén po kterém se pohybuje. V žádném případě se nemusíte bát nepříjemných nebo bolestivých pocitů, naopak jde o pocity příjemné, kdy cítíte co se vám děje pod chodidly. Podrážka je vyrobena z oděruvzdroné gumy, tak že se nemusíte bát že boty po pár měsících používání prošoupete. Dále je pak podrážka všech bot značky VIVOBAREFOOT opatřena patentovanou ochranou proti propíchnutí, takže ani obavy o zranění o ostrý kámen nebo střep nejsou na místě.

barefoot boty flexibilní barefoot obuv Vivobarefoot 
Barefoot boty mají nulový drop nebo chcete li nulový sklon podrážky mezi špičkou a patou boty, to znamená že při chůzi a běhu máte přirozený postoj, kdy pata není výš než špička. Špička bot je anatomicky rozšířená, tak aby se v ní mohly prsty rozprostřít a pracovat  přirozeně a svobodně tak jak je tomu u bosého chodidla. Další výhodou kterou mají  barefoot boty oproti minimalistickým botám a klasickým botám na běhání je, že nemají žádnou podporu nožní klenby. Noha se tak chová opravdu jako by byla naboso, kdy přirozeně pracuje a není uměle podporována, což vede ve svém důsledku k jejímu oslabení a riziku zranění. U barefoot bot je tomu přesně naopak,noha neustále pracuje, čímž dochází k posílení svalů celého chodidla a k posílení nožní klenby a k zlepšení držení celého těla a probuzení dávno zapomenutých smyslů. 



  

 

Minimalistické boty

Minimalistické boty se podobají svojí funkcí a provedením klasickým botám na běhání. Jejich podrážka je na rozdíl od barefoot bot silnější o 4-7mm a má sklon mezi špičkou a patou. Noha tak má při chůzi nepřirozený sklon jaký mají klasické boty na běhání. Špičku mají minimalistické boty řešenu obdobně jako klasické boty na běhání to znamená špička je úzká a obepíná chodidlo, což znemožňuje prstům přirozeně a svobodně pracovat. Dalším negativním prvkem je podpora nožní klenby, která je většinou u těchto bot podobně jako u bot klasických. I když minimalistické boty nemají výrazný patní tlumič i tak jsou stále tlumené, kdy boty nenabízejí kvalitní propricepci tzn. běžec necítí podněty od chodidel o prostředí v kterém se pohybuje.

 

Obuv na běhání klasická

Klasické boty na běhání mají na rozdíl od předchozích druhů bot silnou neforemnou podrážku s výrazným patním tlumičem, úzkou špičku bot znemožňující svobodný pohyb prstů nohy, vyšší váhu a výraznou podporu nožní klenby. Propriocepce od terénu po kterém běžíte je díky silné podrážce prakticky nulová. Podle výzkumů provedených po celém světě vyplývá že běžci v klasických botách na běhání v 75% došlapují na patu a jsou 2,5xkrát častěji zranění než běžci běhající “naboso” správnou technikou.

Závěrem lze prohlásit že jsou boty na běhání lepší, horší a nebo vyloženě nevhodné, na co by ale nikdo něměl zapomínat je správná technika běhu, protože ani sebe lepší boty nezaručí člověku že se nezraní pokud má špatnou techniku běhu, nebo se nevěnuje dostatečně strečinku.