Boříme ty největší mýty o barefoot obuvi

25.08.2023 10:26

Bosé boty nosí miliony lidí po celém světě jako příjemnější alternativu ke konvenční obuvi. Už ale ani zdaleka nejde o žádnou novinku. VIVOBAREFOOT má ve výrobě kvalitních barefoot bot dlouholetou tradici a své modely neustále vylepšuje. I přes to všechno ovšem v souvislosti s barefoot botami stále existuje řada mylných představ a mýtů. Jak je to s nimi ale ve skutečnosti?

"Barefoot boty mě neochrání před zimou."

Ultra tenká podrážka a design, který nohu zbytečně nesvazuje, často vyvolávají falešný dojem, že v bosých botách budete trpět zimou. Opak je ale pravdou. Boty od VIVOBAREFOOT jsou totiž vyrobeny z kvalitních a odolných materiálů, ať už jde o kůži, látku z recyklovaných plastů nebo merino vlnu, které v zimě pomáhají udržovat příjemnou a zdravou teplotu v botě.

VIVOBAREFOOT navíc nabízí také řadu vložek, které lze měnit dle konkrétního způsobu použití bot. Mezi nimi jsou i speciální termo vložky, které chladu nedovolí proniknout až k chodidlu, a to tak zůstává v teple i v mrazivých zimních měsících.

Připravovaná zimní verze oblíbeného modelu VIVOBAREFOOT Tracker vás podrží i v těch nejnáročnějších podmínkách

Foto: Připravovaná zimní verze oblíbeného modelu VIVOBAREFOOT Tracker vás podrží i v těch nejnáročnějších podmínkách

"Z nošení barefoot bot mě budou bolet nohy."

Při chůzi v bosých botách svaly v chodidlech nejsou omezovány, a to především díky nepřítomnosti umělé podpory klenby a ultra tenké podrážce, která je zároveň dostatečně široká a poskytuje noze více prostoru. To znamená, že se svaly v barefoot botách chovají přirozeně a zapojují se tak, jak by měly, na což ovšem chodidlo po letech nošení svazujících konvenčních bot není zvyklé. Přechod z běžných bot na bosé boty se tak v lecčem podobá zbavování se hluboko zakořeněného zlozvyku. Jde o postupný proces, který se nedá jen tak uspěchat. I když může být změna zpočátku nepříjemná, veškeré benefity spojené s barefoot botami jakoukoliv nejistotu velice rychle převáží a vy si pohyb naboso začnete užívat o to víc.

ohodlí a svoboda pohybu jsou jedny z hlavních benefitů bosých bot

Foto: Pohodlí a svoboda pohybu jsou jedny z hlavních benefitů bosých bot

"V barefoot botách mi budou nohy více klouzat."

Mnoho lidí si myslí, že v barefoot botách kvůli tenkým podrážkám hrozí větší riziko uklouznutí. Jsou totiž zvyklí na boty se silnou podrážkou a tlumením na patě, které významným způsobem oddělují nohu od země pod ní. Barefoot boty ovšem omezují riziko uklouznutí hned dvěma způsoby. Zaprvé, podrážky u modelů bot od VIVOBAREFOOT jsou protiskluzové a uzpůsobené tak, aby při chůzi perfektně přilnuly k povrchu. Co je ovšem možná ještě důležitější, tenká podrážka umožňuje dokonalou propriocepci, tedy zpětnou vazbu ze svalů a receptorů v chodidlech, díky čemuž si je tělo perfektně vědomo každého kroku a uklouznutí se často dokáže vyhnout ještě předtím, než by k němu vůbec mohlo dojít.

Multiterénní barefoot podrážky od VIVOBAREFOOT zajistí dokonalou trakci v jakémkoliv terénu

Foto: Multiterénní barefoot podrážky od VIVOBAREFOOT zajistí dokonalou trakci v jakémkoliv terénu

"Chci nosit stylové boty, proto nemohu nosit barefoot obuv."

Představy o tom, že barefoot boty vypadají hloupě a je proto nepříjemné v nich chodit na veřejnost, jsou už minulostí. VIVOBAREFOOT nabízí celou řadu modelů, které jsou vhodné pro jakoukoliv příležitost, přitom ale vypadají módně a elegantně jako jakékoliv jiné boty. Například klasické sneakers Geo Court III jsou vhodné na každodenní použití, pohodlné pro nohy a zároveň vypadají skvěle. Pro dámy se pak nabízí například barefoot baleríny Opanka Ballerina se snadným nazouváním a stylovým minimalistickým vzhledem.

Dámské barefoot baleríny od VIVOBAREFOOT snoubí pohodlí s elegancí

Foto: Dámské barefoot baleríny od VIVOBAREFOOT snoubí pohodlí s elegancí

"Bosé boty jsou zbytečně drahé."

Poslední z častých mýtů se týká peněz. Zde je důležité si uvědomit, že cena odpovídá kvalitě. Prvotřídní barefoot boty od VIVOBAREFOOT se tak pohybují ve stejné cenové rovině, jako jakékoliv značkové konvenční boty, přitom ale nabízejí řadu neopomenutelných výhod. Barefoot boty za cenu konvenčních bot napomáhají zdravé chůzi, nijak neomezují nohu, jsou velice odolné a vydrží tak dlouhé roky, a k tomu všemu jsou vyrobené z recyklovaných a recyklovatelných materiálů nebo kůže z volně chovaného skotu. Jsou tak přínosem nejen pro Vaše chodidla, ale i pro naši planetu. Volba je tak už na první pohled jasná.

Ruční výroba bot VIVOBAREFOOT Ababa v Etiopii. Část výtěžku z každého prodaného páru jde na podporu místních komunit v rámci projektu Soul Of Africa.

Foto: Ruční výroba bot VIVOBAREFOOT Ababa v Etiopii. Část výtěžku z každého prodaného páru jde na podporu místních komunit v rámci projektu Soul Of Africa.