CHODIDLA – PODSTAVEC CELÉHO TĚLA

05.05.2023 12:04

Zborcené klenby u naprosté většiny lidí a téměř u všech dospívajících jsou připisovány nevhodné obuvi. V době, kdy máme na výběr z nepřeberného množství bot, se toto vysvětlení nezdá příliš pravděpodobné. Zkusme si připustit, že hlavním viníkem nefunkčních chodidel může být nedostatek vzpřimovacích impulzů v našem technikou obklopeném životě. 

Zkusme si stoupnout a upřít pohled na konkrétní místo před námi na zdi. Vyberme si například obrázek, nebo třeba pověšenou vařečku a zkusme se na dotyčný předmět zadívat pozorně, s úmyslem se k němu přiblížit. S největší pravděpodobností ucítíme, jak se nám začínají tvořit nožní klenby, aktivují se celá chodidla, nad nimi se napřimuje pánev a celé tělo. Mozek, díky naší představě pohybu k vybranému předmětu, dostal informaci o našem záměru se k němu přiblížit a začíná vytvářet svalové souhry, které nám tento pohyb mohou zprostředkovat.

Děje se tak zcela automaticky bez našeho vědomého přispění. K tomuto motorickému procesu boty nepotřebujeme, nejlépe vše vnímáme bez nich, avšak při pohybu po špinavých ulicích většina z nás nestojí o přímý kontakt obnažených chodidel s „dary“ ulice. Zároveň můžeme mít oprávněné obavy z poranění. Rezavý hřebík nebo injekční stříkačka zapíchnutá do paty nejsou úplně lákavou představou.
V této chvíli přicházejí na řadu boty.

Foto: Barefoot boty VIVOBAREFOOT respektují přirozený tvar chodidla a umožňují tak chodidlům správně fungovat.

Ty nás sice nenaučí napřimovat se a nastavit chodidla do optimálního nastavení, ale mohou nám to umožnit téměř ve stejné kvalitě, jako když se pohybujeme bosí. Dovolí nám cítit a vnímat, využít informace z chodidel. Musí se však jednat o obuv, která respektuje anatomii a stavbu chodidel, která netlumí nárazy místo nás, nedeformuje nám nohu do špičatého tvaru, je pružná a ohebná.
Standardní obuv bere našim chodidlům volnost a pohyb, ty pak tuhnou a propadají se.

Nohy pak ztrácí citlivost, receptory a jejich informační schopnosti pro mozek jsou pak značně utlumené. Hůře pak cítíme vzpřimovací impulzy, což se negativně projeví na schopnosti napřímení našeho těla. Nohy jsou čím dál tím tužší a přitom paradoxně ochablejší, což je impulzem pro výrobce standardní obuvi přijít na trh s ještě propracovanějšími podrážkami, které pruží už tak dokonale, že svoje nohy vlastně ani nepotřebujeme. Žádná podrážka však nenahradí dokonalou stavbu chodidla a informační centrum k napřímení, které se v chodidlech ukrývá.

Jsou-li nohy v botě jako v bavlnce, pěkně vytlumené, a tedy držící stavbu nohy pasivním způsobem, tak se úplně odpojí od těla a my ztrácíme jakékoliv zbytky vnímání jednotlivých částí nohy a tím i ostatních částí těla.

Barefoot obuv nám umožňuje vnímat tři základní části chodidla, z nichž každá má odlišnou roli v rozložení tlaku přicházejícího shora.

Zánártí (tarsální kosti) se skládá ze sedmi kostí, které jsou naskládány do takového kopečku a jejich uspořádání je skvěle přizpůsobeno na přenesení tlaku a jeho rozložení do celého chodidla. Pokud postavení patní kosti není kolmo k zemi, a ta je stahována kostí hlezenní dolů, nemůže přenášení tlaku efektivně fungovat a musí se do této funkce zapojit prostřední část (metatarsi) nohy, která však k tomuto účelu není přizpůsobena.

Nárt (metatarsální kosti) je zodpovědný za komunikaci mezi tarzálními kostmi a prstci.
Tahle část nohou má na starosti pružení, přenášení těžiště, distribuci a rozložení tlaku přicházejícího shora. Tyto činnosti jsou však výrazně omezeny v případě suplování funkcí za tarzální kosti.

Prstce (phalangy) mají na starosti dorovnávání stability a závěr odrazu vpřed při chůzi a běhu.
Tato část chodidla nejvíce trpí při nefunkčnosti předchozích dvou částí nohy.

Ve Fyziofitness Černošice klademe důraz na chodidla v každém tréninku bez ohledu na to, jestli se jedná o cvičení silové či dynamičtější. Aktivací chodidel jsme schopni výrazně navýšit sílu v jakémkoliv cviku, včetně dřepů, mrtvých tahů a bench pressu. O využití chodidel do silového tréninku však bude pojednávat druhá část článku.

Autor článku: Václav Rázl
Fyziofitness Černošice