Jak správně pečovat o chodidla?

09.06.2023 13:37

Jak správně pečovat o chodidla? Nosí nás den za dnem, jsou jedinou částí našeho těla, která se dotýká země a jsme zvyklí na ně spoléhat každé ráno, co vstaneme z postele. O čem je řeč? Přece o našich chodidlech. Věnujeme jim dostatek pozornosti a péče? Anebo nám připadají příliš vzdálená od hlavy, a tedy i od našich myšlenek?

Péče o chodidla má pozitivní vliv na celý pohybový aparát

Pečovat o svá chodidla ještě nutně neznamená nakoupit desítky přípravků a utratit jmění za specializované salóny jako z rad na stránkách lifestylových časopisů. Spíš je důležité si uvědomit, co pro nás naše chodidla představují a dát jim odpovídající pozornost. Neuzavřít je do bot, které nám chodidla sevřou, zabrání svobodnému pohybu, v horším případě i chodidla deformují a připraví nás o tolik úžasných vjemů, které nám mohou poskytnout.

Zkrátka neoddělit je od nás samotných. Vnímejme je jako další plnohodnotný smyslový orgán jako jsou například ústa, skrz které vnímáme chuť. Bez chuti si neumíme a nejspíš asi ani nechceme svůj život představit. Tak proč se připravit o prožitek vnímání sebe sama skrze svá chodidla?

Začít můžeme jednoduše tím, že se zujeme! Osvobodíme svoje chodidla kdekoli a kdykoli je to možné. Postavíme se na vlastní nohy, začneme vnímat povrch, po kterém se pohybujeme, propojíme se se zemí i námi samotnými. Pro člověka, který nosí barefoot obuv nebo běžně chodí naboso, nebudou takové pocity žádnou novinkou, ale pokud do této skupiny zatím nepatříte, čeká Vás celé spektrum nových vjemů, které můžete skrze svá chodidla zažít.

Že pro Vás představa chůze naboso není příliš lákavá? Nebo máte obavu z bolestivého zranění při šlápnutí na ostrý střep případně z tepelného nekomfortu? Vyzkoušejte barefoot boty, které nebudou chodidla omezovat. Díky ultra tenké podrážce s ochranou odolnou proti propíchnutí budou chodila v bezpečí a z pestré nabídky si vyberete boty z materiálu přesně podle svých nároků na tepelný komfort. Flexibilní barefoot boty se širokou špičkou v anatomickém tvaru dovolí chodidlům dělat to, pro co byly stvořeny.

Každé barefoot boty budou postrádat svůj smysl, pokud nedopřejeme svým chodidlům i celému tělu pohyb. Nemusíme zrovna uběhnout maraton, ale pro začátek stačí si na smartphonu, který má každý z nás v kapse, nastavit denní cíl počtu kroků a ten dodržovat. Chůze je tím nepřirozenějším pohybem, ať už kráčíme po lesních pěšinách, nebo ulicemi velkoměsta.

VIVOBAREFOOT Primus Trail Knit FG zajistí dokonalý kontakt s povrchem

Foto: Barefoot boty VIVOBAREFOOT Primus Trail Knit FG zajistí dokonalý kontakt s povrchem.

Pečovat o chodidla znamená i dodržování správné hygieny, která pomáhá předcházet plísním a jiným kožním onemocněním. Není v pořádku, pokud na kůži chodidel zpozorujeme nějaké změny, protože z nejrůznějších otlaků, puchýřů nebo bolestivě zarůstajících nehtů hrozí riziko infekce.

Chodidlům, a to zejména v době zvýšené námahy, můžeme dopřát relaxační koupel. Příjemným rituálem, který se dá provozovat i v kanceláři, se mohou stát speciální cviky zaměřené na uvolnění chodidel a podpoření pohybu prstů třeba i s využitím různých pomůcek jako jsou masážní míčky, válečky nebo korektory. Na kvalitní masáž chodidel je určitě dobré se objednat k odborníkovi, stejně tak na pedikúru, pokud chceme chodidlům dopřát péči navíc.

Otužování je aktivita, která momentálně zažívá ve společnosti velký boom a střídání teplot může mít blahodárný vliv i na naše chodidla. Doma můžeme vyzkoušet střídání teplé a studené vody ve sprše. Chodidla se prokrví, chladná voda nabudí náš organismus a zbaví nás otoků.

Nikdo nechce na nohou nosit plastové sáčky, proto je lepší vyhnout se ponožkám z umělých materiálů a volit materiály přírodní, u kterých nehrozí riziko alergických reakcí a lépe si poradí s absorbováním potu. Samozřejmostí jsou ponožky správné velikosti, které neomezují pohyb prstů.

Pokud chceme pečovat o chodidla, musíme pečovat i o boty, které na ně obouváme. Boty je potřeba střídat, aby mohly dobře proschnout a my se vyhnuli nošení vlhkých bot a s tím spojeným rizikem vzniku bakterií. Pravidelné čistění a impregnace pomůže prodloužit jejich životnost.

Nezapomínejme na naše chodidla, doslova nás drží na nohou, proto si jich važme a pečujme o ně. Vrátí nám to.