Jak vybrat správnou velikost barefoot bot?

03.11.2022 15:38

Koupit barefootovou obuv přes internet, není tak jednoduché jako nákup obuvi v kamenné prodejně, kde můžete boty vyzkoušet a projít se v nich. Ani přes internet to ale s trochou snahy není nic složitého. Navíc vám nabízíme u bot nenošených venku vrácení peněz nebo výměnu velikosti či modelu do 14 dnů od zakoupení (doručení). Máte tedy dostatek času si boty po doručení vyzkoušet v klidu doma.

Jak správně změřit chodidla?

Abyste vybrali vhodnou velikost barefoot bot, budete potřebovat změřit co nejpřesnější délku obou chodidel od špiček (nejdelšího prstu) po paty. Chodidla doporučujeme měřit až odpoledne nebo navečer, protože chodidla mají tendenci v průběhu dne otékat.

Co budete k měření potřebovat?

•             Papír velikosti A4
•             Tužku
•             Pravítko nebo metr
•             Zeď, o kterou se při měření zapřete patou

Postup měření

Doporučujeme měřit chodidla v ponožkách, ve kterých budete boty používat, tzn. slabší/tenčí u modelů, které budete používat v létě a silnější/hrubší u modelů, které budete nosit v zimním období.

1) Postavte se tak, aby se pata dotýkala stěny a podložte chodidlo papírem (okraj papíru přiložte ke stěně).

správné měření chodidla pro barefoot obuv

2) Přeneste na chodidlo váhu (zatížené chodidlo je delší než nezatížené). Prsty tedy musí být natažené. U dětí si můžete pomoct tak, že jemně zatlačíte na jejich nárt.

3) Tužkou udělejte značku na špičce chodidla v jeho nejdelším bodě.

výběr správné barefoot obuvi je důležitý

4) Pravítkem změřte rozdíl mezi okrajem papíru a značkou - toto je velikost vašeho chodidla.

pro správné fungování chodidla je důležitý v barefoot obuvi nadměrek

5) Postup zopakujte i u druhého chodidla (rozdíl mezi chodidly bývá někdy i 1 cm).

6) K délce chodidla připočtěte nadměrek 6 – 10 mm (u dětských modelů 10 – 12 mm). Nadměrek je důležitý pro přirozený pohyb chodidla, aby nenaráželo do přední části boty.

7) Vyberte vhodný údaj ve velikostní tabulce. Například u velikosti chodidla 25 cm vybírejte v tabulce délku stélky 25,6 – 26 cm (případně nejbližší údaj k tomuto rozmezí). V případě, že se rozhodujete mezi dvěma velikostmi, například z důvodu rozdílné délky chodidel, zvolte větší velikost. Tabulky se u jednotlivých modelů liší, nelze tedy říct univerzální velikost pro všechny modely. Tabulky pečlivě kontrolujte u každého modelu.

Pokud se jedná o vaši první barefoot obuv, může vám prostor v přední části obuvi připadat zpočátku velký. Pro správné fungování chodidla a zachování pocitu chůze jako naboso je však dostatečný nadměrek a prostor v oblasti prstů nezbytný.

V případě, že si nejste jisti správným rozměrem, napište nám na [email protected], rádi Vám poradíme s výběrem vhodné velikosti. V případě že i tak nevyberete správnou velikost, nebo vám dané barefoot boty nebudou sedět, boty vám vyměníme anebo vám vrátíme peníze na váš účet.

Výběr vhodného modelu bosých bot

Nyní, když máte změřené velikosti obou chodidel, už stačí jen vybrat vhodné barefoot boty. Barefoot boty by neměly být ani příliš malé (hrozí narážení špiček prstů do přední části bot), ani příliš velké (zvláště u dětí hrozí zakopávání a špatné pohybové návyky). Špatně padnoucí boty mohou omezit vývoj zvláště u dětských chodidel a způsobit jejich trvalé poškození. Z tohoto důvodu kontrolujte dětem aspoň jednou měsíčně, zda jim nevyrostla chodidla. V případě, že už nemá dítě v bosých botách požadovaný prostor, je čas na výměnu bot. U barefoot bot je výhoda v tom, že pokud nejsou boty zničené, dají se dobře prodat v barefootových second handech a na barefootových fórech, kde je o použité barefoot boty v dobrém stavu značný zájem. Další výhodou je i fakt, že dostanete část pořizovacích nákladů zpět a investice do barefoot bot pak není tak nákladná.

oblíbené kozačky VIVOBAREFOOT Ryder jsou oblíbenou volbou do podzimního počasí

Foto: Oblíbené barefoot kozačky VIVOBAREFOOT Ryder II jsou ideální volbou do chladného počasí

Značka VIVOBAREFOOT nabízí širokou nabídku barefoot bot jak pro dospělé, tak pro děti na různé aktivity, ať už sháníte barefoot boty na běhání, barefoot obuv na cvičení, outdoorové barefoot boty anebo barefootové boty pro volný čas. Pro ušetření času doporučujeme po naměření a stanovení velikosti použít filtr velikostí, který naleznete na našem webu v každé kategorii, kde se následně zobrazí všechny modely barefoot bot ve vaší velikosti. Před nákupem zkontrolujte u každého modelu bot tabulku velikostí. Velikosti barefoot bot se můžou u jednotlivých modelů lišit, a tak je možné, že budete mít například u outdoorových barefoot bot jinou velikost než u barefoot bot na běhání.