Jóga, chodidla a barefoot boty

20.01.2023 12:57

Naše chodidla jsou naší základnou. Pokud funguje tak, jak má, máme skvělé předpoklady k tomu, aby správně v pohybu fungoval zbytek našeho těla. Pokud nás trápí nějaké neduhy choditel, je bohužel velmi pravděpodobné, že se to projeví v naší stabilitě, rovnováze a celkovém nastavení našeho pohybového aparátu.

Dobrá zpráva je, že zlepšit stav našich chodidel můžeme pravidelným cíleným cvičením, které je dostupné pro každého. A nemám na mysli jenom drily a cviky zaměřené čistě na chodidla. Například veškeré stojné pozice v józe pomáhají stav našich chodidel zlepšit, pokud je provádíme se správnou aktivací.

Výzva pro naši rovnováhu a stabilitu

Není náhodou, že se jóga cvičí naboso. Naše chodidla pracují správně, jen pokud jsou v plném kontaktu se zemí. Pokud jsme naší základnu od dětství stlačovali v úzkých botách a fungování svalů v chodidle ovlivňovali různým polstrováním nebo podpatky, nemusí nám být stání na jedné noze na pevném podkladu být vůbec příjemné. Právě proto je důležité ho trénovat a brát ho jako základ naší jógové praxe a zdravého pohybu obecně. Každodení cvičení stání na jedné noze má například také pozitivní vliv na zdraví našich kyčlí a mimo jiné ovlivňuje naši schopnost pohybu ve stáří.

pravidelné

Foto: Jóga se dá cvičit i v barefoot botách.

Snažíme se docílit toho, abychom se při balančních cvičení na jedné noze příliš nehoupali v kotnících a abychom zvládli udržet stojnou nohu aktivní. Pokud se kymácíme příliš, není vůbec na škodu začít tak, že se při balančních pozicích přidržujeme stěny nebo nábytku a soustředíme se na správné nastavení stojné nohy.

I když jsou balanční pozice na jedné noze výzvou, jsou v józe považovány za ty začátečnické. Pokud tělo dostáváme např. do ekvivaletních poloh v sedě, mělo by naše tělo být schopno udržet aktivní chodidlo a nohu stejně jako když stojíme, tomu se v józe také říká pada bandha. Tvrdá a rovná podlaha je nám v aktivaci pada bandhy pomocí.

Pozice, kterými dobře posilujeme chodidla a zlepšujeme stabilitu na jedné noze jsou například pozice stromu, pozice tanečníka, pozice orla nebo pozice bojovníka III.

Boty na jógu?

Pokud vnímáme jógu jako životní styl a ne jenom jako cvičení na podložce, získává i zdánlivý jógový protimluv boty na jógu svůj smysl.

Jedním ze základních principů jógy je ahimsa, který je překládán jako nenásilí. K ostatním, ke světu i k sobě samému. Když chodidlo krásně rozhýbeme a zaktivujeme cvičením a v zápětí obujeme úzké boty na jehlách, násilí na sobě bohužel pácháme. Proto barefoot boty vhodně doplňují to, o co se snažíme na podložce. Pokud začnete chodit „na boso“, změny ve své jógové praxi i bežném pohybu ucítíte velmi rychle.

Díky barefoot botám VIVOBAREFOOT můžete jógu cvičit venku i v chladných měsících.

Foto: Díky barefoot botám VIVOBAREFOOT můžete jógu cvičit venku i v chladných měsících.

Zařadit pár jógových pozic při pohybu v přírodě je skvělý způsob, jak rozproudit energii do celého našeho těla. Na přírodním povrchu nám barefoot boty na jógu pomohou k dosažení správné aktivace v jogových pozicích. Zůstáváme totiž v kontaktu se zemí a nekymácíme se na měkké podrážce, která je častá u bot na běh nebo lehčí trekking. Nemáme potřebu zatlačit do protažení příliš, neklademe tak vysoké nároky na naše klouby při hledání rovnováhy a tím můžeme zabránit i nechtěnému zranění.

Jaká jógová protažení lze zařadit, pokud máme rádi chůzi a běh a nemáme zrovna k dispozici ideální terén pro praxi zcela naboso, můžete najít například v tomto videu.  Ideální jsou pozice bojovníků, výpady stranou, předklony snožmo i s rozkročenýma nohama nebo pozice trojúhelníku. Velmi intenzivním a výborně fungujícím protažením po chůzi je pozice pyramidy.

Zacíleno na chodidla

Naše chodidla jsou geniálním systémem, který se skládá z 26 kostí a 19 svalů. Už tato statistika sama o sobě může napovědět o jejich důležitosti pro náš pohyb. Jasně, sedět každý den 5 minut na patách je trochu nuda a pro mnohé z nás i příliš velká mentální výzva, ale zaměřit se na chodidla 1-2x týdně je určitě vhodné, obzvláště po náročnejších sportovních výkonech.

S barefoot obuvi si můžete dopřát jógu kdekoliv.

Foto: S barefoot obuví si můžete dopřát jógu kdekoliv.  

Co můžete zařadit?

K mobilizaci kotníku a uvolnění svalů kolem něho je vhodné kroužení. Můžete ho praktikovat ve stoje tak, že přeneste váhu na jednu nohu, druhou nohu necháte v kontaktu se zemí přes prsty na nahou a začnete ji otáčet v kotníku na obě strany. Můžete si také lehnout na záda, zvednout nohy a kotníky prokroužit ve vzduchu. V této pozici ulehčíte unaveným nohám a můžete předcházet tvorbě křečových žil.

K mobilizaci prstů je vhodné ve stoji střídavě zvedat palce a zbylé prsty na nohou, zkoušet po jednom pokládat prsty na nohou ze široka na podložku (od malíčku k palci) nebo zkoušet chodidlem shrnout či nadzvednout podložku nebo ručník, na kterém stojíme.

Trénovat aktivaci chodidla můžeme s pomůckami jako je například obyčejný míček. Snažíme se ho chodidlem „obejmout“ a pokud je měkký, možná i zvednout z podložky. Tvrdší míček nám výborně poslouží i k masáži chodidel. Podobně fungují různé válečky nebo tyčky vyráběné pro tyto účely.

Skvělými pomocníky můžou být i korektory sloužící k udržení prstů na nohou od sebe nebo akupresurní pomůcky.

Pokud máte za sebou zranění či trpíte výraznějšími pohybovými omezeními, určitě konzultujte cvičení a používání pomůcek s odborníky na váš problém. Ostatním stačí poslouchat své tělo a vyhnout se pohybu přes bolest (protažení svalů může být lehce nepříjemné, ale nikdy bychom například neměli cvičit přes píchavou bolest v kloubech).

Dobré je mít na paměti, že nějaký pohyb je vždy lepší než žádný pohyb. A pohyb naboso nebo v baretoot botách je ten nepřirozenější.

 

TIP: Jaké vybrat barefoot boty na jógu?

Primus Lite III jsou nejlehčí sportovní boty z nabídky VIVOBAREFOOT.

VIVOBAREFOOT PRIMUS LITE III

Primus Lite III jsou nejlehčí sportovní boty z nabídky VIVOBAREFOOT. Extra prodyšné, vyrobené z recyklovaných plastů a materiálů na biologickém základu. Ultratenká 3mm podrážka vám zajistí dokonalý kontakt s povrchem a špička v anatomickém tvaru chodidla stabilitu a prostor pro přirozenou činnost vašich chodidel. K dostání pro muže i ženy.

 Zažijte přirozený pohyb při každé aktivitě, běhu či cvičení s Geo Racer Knit.

VIVOBAREFOOT GEO RACER KNIT

Zažijte přirozený pohyb při každé aktivitě, běhu či cvičení s Geo Racer Knit. Ultralehký dyzajn se rychle přizpůsobí chodidlu a zapomenete, že je máte na nohou. Využijte svůj pohybový potenciál naplno. Dostupné v pánském i dámském provedení.

 

ŠÁRKA BAMBASOVÁ
Certifikovaná lektorka hatha a jin jógy