Má obuv vliv na naše zdraví?

30.09.2022 15:29

Vítám vás u tohoto článku, jmenuji se Daniel Koždoň, jsem pohybový terapeut v Idealmove pod vedením Tomáše Ďurána, kde pomáháme lidem řešit problémy jako jsou ploché nohy, vbočené palce a v návaznosti na to celotělové dysbalance, skoliózy a další neduhy s tím spojené. V článku se dozvíte rozdíly mezi klasickou a barefoot obuví, jaký vliv má obuv na naše chodidla a pohybové stereotypy. Na závěr vám dám pár doporučení, jak nohu připravit na barefoot obuv.

Boty mají naši nohu chránit, ne omezovat a ničit

Rozdíl mezi klasickou a barefoot obuví

Rozdíl mezi klasickou a barefoot obuví

Jak už můžete poznat z obrázku, rozdíl mezi těmito dvěma druhy obuvi je víc než zřejmý. Na levé straně obrázku si můžete všimnout boty typu BAREFOOT (A1, A2) s tenkou podrážkou a širokou položenou špičkou. Na pravé straně jsou běžné sportovní boty (B1, B2) s vyvýšenou platformou a úzkou zvednutou špičkou.

Přizvednutá špička

Přizvednutá špička bot (obr. B1) znemožňuje prstům se natáhnout a opřít. Navíc, pokud prsty budete tímto způsobem "trénovat", tak to tělo začne brát jako novou normu a i po vyzutí bot vám zůstanou prsty odlehčené spolu se staženými nárty. Někomu se prsty u nohou při stání nemusí téměř vůbec dotýkat země. Nemohou tak nadále plnit svou funkci a tělo přichází o oporu, bez které náš mozek nemůže dát pokyn k napřímení svalů a kostí proti působení gravitace.

Schválně si doma zkuste sednout, sundat si ponožky, natáhněte před sebe nohy, nechte je uvolněné a pozorujte, jak moc jsou vaše prsty přizvednuté směrem k holeni.

Zúžená špička a vyvýšená platforma

Zúžená špička bot (obr. B2) a vyvýšená platforma (obr. B1) znemožňují prstům a nártům další přirozenou a důležitou funkci. Tou funkcí je úchop. Ano, čtete správně, úchop. Chodidlo při stání, chůzi či běhu zem nepřetržitě chytá a ochmatává. Jednoduše řečeno zkoumá, co je kolem něj a pod ním. A když chodidlům vezmeme volnost a nacpeme je mezi vrstvy různě tlustých materiálů, tak naše prsty a nárty nemají potřebnou volnost pro roztažení a vytažení. Chodidlo se nejprve snaží s omezením bojovat, po čase se však svaly unaví a zcela se tvaru boty podvolí. Navíc receptory chodidel přichází o mnoho impulzů z prostředí a tím pádem se v něm chodidlo přestává orientovat. Je to jako bychom si zavázali oči a snažili se přečíst tento článek.

"Klíčové je vnímání, noha nás orientuje v terénu." - Clara Lewitová

Výhody barefoot obuvi ocení i děti

FOTO: Boty VIVOBAREFOOT mají ultratenkou podrážku a jsou dostatečně široké, aby neomezovaly přirozený vývoj a růst dětských chodidel

Dále nás tyto nevhodné podmínky nutí přetěžovat patu. Ostatně to poznáte při stání, kdy máte váhu hlavně na patách. Při chůzi to poznáte tak, že pata každým krokem naráží do země vždy jako první a zbytek chodidla se jen tak letmo přehoupne, nebo plácne o zem. Navíc u všech obdobných bot si nejde nevšimnout toho, že jako první jsou ošoupané paty.

Všechny výše uvedené specifikace společně vedou k vytvoření chybné opory v chodidlech, což vede ke značnému omezení napřímení celého těla. Svaly přichází o stimul kostru zvedat proti gravitaci a klouby do sebe více zaklesnou, ztěžknou a začnou se při pohybu značně opotřebovávat.

Kotník se začne propadat, těžiště se přesune na vnitřní stranu paty a palcového kloubu, až dojde k propadnutí podélné i příčné klenby. Postupem času se začnou tvořit nechvalně známá Xka, Óčka, horní a dolní zkřížený syndrom, skolióza, a časem i vbočování palců známé jako hallux valgus.

Pokud svaly vlivem špatných podmínek výrazně omezí svojí funkci, přestávají tlumit naše dopady při chůzi, běhu a výskocích. Klouby do sebe začnou narážet a s každým dalším krokem o sebe kloubní výstelky víc a víc třou a opotřebovávají se - to nevyhnutelně vede k artróze našich kloubů.

Naštěstí se výrobci barefoot obuvi snaží tyto specifikace eliminovat

Vzniká nám tedy bota s položenou, širokou špičkou, která umožňuje našim chodidlům se volně podle potřeby roztáhnout a opřít, a je vylepšena o tenkou, pružnou podrážku, kde je snaha o to, aby chodidlo co možná nejlépe mohlo vnímat povrch pod sebou a alespoň trochu uchopit.

barefoot boty pro každou příležitost

FOTO: VIVOBAREFOOT vyrábí nejen tenisky, ale i outdoorové pohorky či společenské baleríny a polobotky

Pohybové stereotypy

Ty si tvoříme už od narození po celou dobu našeho života. Jako děti na přelomu 3. a 4. roku kopírujeme pohybové stereotypy většinou jednoho z našich rodičů, kterého si vybíráme za vzor. Ale abych se držel tématu, tak vezmu jako příklad ony zmíněné běžné boty na obrázku.

barefoot obuv pomáhá přirozenému postoji

Jen abych uvedl věci na pravou míru, překážkou jsou jakékoliv boty, které mají alespoň jednu ze specifikací, jako je úzká nebo zvednutá špička, různě zakřivená, měkká či přizvednutá platforma. Jednoduše cokoliv, co jakýmkoliv způsobem chodidlo omezuje v přirozeném pohybu a vnímání prostředí. Dalším a mnohem důležitějším faktorem je čas, který v těchto botách denně trávíme. Když jsme zvyklí x let nosit nejen při sportu ale při jakékoliv procházce, v práci či dokonce doma podobný typ bot, je naše tělo nuceno adaptovat se na tyto nové podmínky a snaží se onen nesoulad vyrovnávat všemi dostupnými prostředky, které pak končí různými obtížemi, jako jsou dysbalance. A když už tělo nemůže, nastupují problémy s klouby jako je například již zmíněná artróza.

Zbavit se těchto bot, případně značně omezit jejich nošení, je první krok. Chápu, že boty jako jsou například lodičky, jsou symbolem krásy a že se v nich ženy cítí přitažlivé a je to i součást dress code společnosti. Dámy, vzít si občas lodičky na rande nebo do divadla nevadí. Když v nich ale trávíte velké množství času, tak si tyto „krásné“ boty vybírají svou daň na kráse vašich chodidel. 

Je moudré si dobře vybírat, v čem naše chodidla tráví nejvíce času, protože když už musíme být v něčem obutí 8 až 16 hodin denně, ať nám to neubližuje.

Pokud jste dočetli až sem, musíte si říkat, že barefoot obuv je jasná volba. Chci ale upozornit na důležitou věc. A to takovou, že barefoot obuv je stále pouze kompromis. Barefoot boty umožňují vyjít ven mezi lidi a přitom vám vaše nohy co možná nejméně omezovat. Barefoot boty ale za vás váš pohybový stereotyp neopraví. Na tom už musíte pracovat vy sami. Ony vám pouze dávají prostor pro zlepšení. Čili, pokud své návyky stání, chůze a běhu nezměníte a budete vaše tělo udržovat v "pasivním módu", tzn. stát dominantně na patách s prohnutím beder, záklonem, atp., můžete počítat s tím, že vaše chůze v barefoot botách bude přinejmenším nepříjemná a bolestivá. Barefoot vám odkryjí váš problém. Vyřešit jej musíte už vy. 

Ničeho se ale nebojte, my v Idealmove vám s tím moc rádi pomůžeme a navedeme vás k tomu, abyste se naučili zdravěji stát, sedět, chodit ale i běhat. Naučíme vás vnímat vaše tělo a využívat přírodou dané celotělové souhry, které vás v pohybu nenechají na holičkách, pokud jim začnete naslouchat a patřičně je používat. 

barefoot obuv respektuje přirozený tvar chodidla

FOTO: Svoboda pro nohy - dětskou kolekci VIVOBAREFOOT naleznete zde

Přeci jen jsme se narodili bosí a ne s botami na nohách. Cílem by mělo být trávit co nejvíce času naboso a vnímat povrchy pod námi, protože tam teprve vzniká řešení příčin všech neduhů spojených s posturou. Chodidlům ale chvíli potrvá, než se adaptují na nové podmínky a než se je znovu naučíme vnímat tak, jak vnímáme naše ruce. A proto je potřeba je začít pomalu trénovat. Na našich webových stránkách Idealmove naleznete video, kde kolega Tomáš Ďurán předcvičuje 5 cviků pro funkčnější a zdravější chodidla.

Závěrem bych vám rád předal pár tipů

  • Než obujete barefoot obuv, doporučuji vyhledat odborníka na funkčnost chodidel, který vám poradí a vysvětlí, jak správně stát a chodit. I když vám nožky poděkují za více prostoru, tak pohybový stereotyp jen tak sám od sebe nezmizí. My v Idealmove vám s tím moc rádi pomůžeme.

  • Zajděte si na masáž a požádejte maséra/masérku, ať vám svaly chodidel a bérce velmi důkladně promasíruje a uvolní. Jinými slovy, nechte se namasírovat od konečků prstů chodidel až po koleno. Klidně ať se celou hodinu věnují pouze vašim nožkám. Uvidíte, jak pak budete z lehoučka stát a odcházet domů. Díky jejich uvolnění budete mít lepší cit a kontrolu při pohybu a provádění cviků.