Mýty a fakta o běhání naboso

28.02.2013 12:25

Běh naboso je alternativní způsob běhání, o kterém je stále více slyšet. Bohužel tento přirozený barefoot běh doprovází množství nepřesností. Přirozený běh je také obestřen množstvím mýtů týkajících se především zranění. Pojďme se na tyto polopravdy a mýty podívat..!

 

Běh na boso, barefoot running, minimalistický běh nebo také přirozený běh, to jsou pojmy, které popisují alternativní způsob běhání o kterém je stále více slyšet a věnuje se mu stále více lidí. Chodidlo při něm funguje přirozeným způsobem, tak jak příroda chtěla. S 200 000 nervovými zakončeními, 33svaly, 28 kostmi a 19 šlachami je lidské chodidlo mistrovské dílo přírody, které nepotřebuje pseudo tlumiče a silnou neforemnou podrážku ke správné funkci.

mýty a fakta o běhání naboso

Běhaním na boso nebo ve speciální minimální obuvi se zlepšuje cit pro vnímání povrchu (propriocepce) a díky tomu se zlepšuje i došlap a technika běhu jako takového. Klasická měkká podrážka jakou mají běžné běžecké boty podporuje špatnou techniku došlapu na patu, kdy běžec prakticky nevnímá otřesy které působí na jeho tělo skrz dopad na patu, zatímco běžci na boso přirozeně došlapují na špičku nebo střední část chodidla, které působí jako přirozený tlumič.Podle výzkumů Harvardské univerzity se zdá, že naše tělo je stavěné tak, aby dopadalo na střed až špičku chodidla, kdy je na tento styl dopadu lidská anatomie lépe uzpůsobena.Díky tenké podrážce barefoot bot nebo běhání naboso se posilují  chodila a svaly nohy a zlepšuje se celé držení těla, protože chybí měkká podrážka, která odpouští všechny chyby. Přirozený běh je ale také obestřen množstvím mýtů týkajících se především zranění. Pojďme se na pár z nich podívat.

1. Mám ploché nohy a proto potřebuji podporu nožní klenby

Studie Leese a Klemermana zjistila, že není souvilost mezi typem nohy a bežeckým zraněním, speciálně co se týká ploché nohy. Během přirozeného běhu se běžec samovolně vyhýbá dopadu na patu a upřednostňuje dopad na špičku nebo střed chodila. Jakmile chodilo dopadne na zem, začíná pronace a pokračuje do té doby než se pata dotkne země. Noha přirozeně pracuje na rozdíl od klasických bot, které díky podpoře nožní klenby a úzkému kopytu připomíná spíše sádrový skelet, který nohu pevně obepíná a znemožňuje jí přirozeně pracovat čímž dochází k ochabnutí svalů a zvýšenému riziku zranění.

2. Přirozený běh vede k námahová zlomenině

Jedna z častých obav u zájemců o přirozený běh. Námahová zlomenina, ale není spojena s typem obuvy. Naopak vidíme menší pravděpodobnost námahové zlomeniny díky změně bežecké techniky “běhu na boso”, který  vede k lepší kadenci, kroku a vylepšené technice běhu. Při tréninku na boso dochází rovněž k zesílení vnitřní síly chodila a tím k ochraně kostí.

 3. Jsem moc těžký/á

Běžná omluva, proto proč člověk nechce běhat. Přirozený běh může v tomto ohledu naopak pomoci. V roce 2010 byli Dr. Lieberman a jeho spolupracovnící schopni prokázat, že bez měkkých podrážek byli běžci schopni vytvářet menší kolizní síly diky došlapu na střed nebo špičku. Pokud běžec nedopadá na patu, snižuje jednak nepříjemné otřesy a hlavně sílu která se do dolních končetin přenáší. Nedochází tak přetěžování kolen, kotníků a kyčlí.

 4. Co když šlápnu na sklo?

Spousta lidí se ptá co když šlápnu na sklo, větevnebo ostrý kámen. Pokud opravdu chcete běhat vyloženě naboso, koukejte po čem běžíte, vybírejte si jen běh po cestách upravených, asfalt, beton, hlína, písek to vše je pro barefoot běh skvělá volba, naopak nedoporučujeme travnaté plochy , které jsou sice skvělé, ale bohužel nevidíte po čem běžíte a riziko zranění je tak značné. Ideální volbou jsou tak barefoot boty které jsou svou konstrukcí nejblíže běhání naboso, přitom poskytují dokonalou ochranu proti šlápnutí na ostrý předmět tak proti nepříznivým klimatickým podmínkám.

5. Běhám dlouhé tratě a nemůžu tedy běhat na boso.

Mnoho z nás si neuvědomuje, že bežci kdysi běhali jen bosi nebo s obdobou dnešní barefoot obuvi, kdy byly boty opatřeny ultratenkou podrážkou ( Indiáni a mokasíny). V roce 1960 vyhrál bosý Abebe Bikila Olympijský maraton v rekordním čase 2:15:16. Zola Budd získala několik světových rekordů  v 80. letech při závodech na střední trati. Ken Saxton (propagátor barefoot běhu) dokončil 14 maratonů v roce 2006 bez bot a do této doby uběhl dalších 56 a všechny naboso. Stejně tak jako běžci z kmene Tarahumara z knihy Born to run, kteří dokážou uběhnout naboso nebo v tenkých sandálech uběhnout vzálenosti kolem 300-750km během 48hod!

Přirozený běh je o učení se běhu způsobem jakým je naše tělo „navrženo“.  Používání chodila jako ideálního tlumiče a nespoléhání se na měkkou podrážku, která brání vnímání povrchu a může tak způsobit i zranění. Používáním barefoot běžecké obuvi můžete tohoto dosáhnout a zároveň si můžete chránit chodilo před nebezpečím zranění.