Nejzajímavější bosé stezky a k čemu je chůze po nich dobrá

12.09.2023 16:19

Léto opět uteklo jako voda a se začínajícím podzimem přichází i citelné ochlazení. Toho se dá skvěle využít například na čím dál oblíbenějších bosých stezkách. Podzimní počasí je pro jejich návštěvu jako dělané, nabízejí spoustu benefitů pro vaše nohy a některou z nich máte dost možná co by kamenem dohodil. Které z barefoot stezek jsou ale pro návštěvníky vůbec nejzajímavější a v čem mohou být přínosné zdraví?

Za procházku po barefoot stezce vám nohy poděkují

Chůze naboso je skvělým cvičením pro svaly chodidla, za běžných okolností svázaných v neforemných botách, díky zpětné odezvě při každém kroku jde také o možnost dokonalého spojení s okolním světem a pro malé děti může představovat i zábavu. I to jsou důvody, proč na našem území v posledních letech stále vzniká čím dál více turistických tras, chodníků i cestiček určených pro chůzi bez bot.

Barefoot chůze ovšem podporuje nejen fyzické zdraví, ale má silný vliv i na psychickou pohodu. Pokud tak uvažujete o výpravě na některou ze stezek, zde máte pár tipů.

 

Bosá stezka v Klánovickém lese

Tato stezka je jednou ze žhavých novinek v oblasti chůze naboso, otevřena byla totiž teprve v letošním září. Stezka je dlouhá osm kilometrů a lokalita v jinak frekventované části Prahy z ní dělá opravdový klenot, i navzdory blízkosti k hlavnímu městu totiž stezka nevede rušnými ulicemi ani zástavbou, ale nefalšovanou přírodou.

Barefoot stezka ve Valticích

Tato bosá turistická trasa je zvláštní především tím, že prochází zároveň dvěma zeměmi. Na pět kilometrů dlouhé cestě se vypravíte z nejvyššího bodu Lednicko-valtického areálu, a to sice majestátní kolonády na Rajstně, až do nedaleké rakouské obce Schrattenberg. Stezka se skládá z řady různých přírodních materiálů, ať už jde o kůru, písek, kameny a nebo šišky, a vaše chodidla zde tak dostanou jedinečnou příležitost propojit se přirozeným způsobem se zemí i přírodou.

Bosou nohou v Bosonohách

Ne každá barefoot stezka musí být kilometry dlouhá nebo se nacházet uprostřed panenské přírody. Důkazem toho je třeba bosá stezka v příhodně nazvaných brněnských Bosonohách. Tato stezka pro chůzi naboso se nachází v areálu místního sportoviště a i když není nijak dlouhá, nohám stejně nabízí spoustu hmatových vjemů, protože se její povrch postupně mění.

Naboso po chodníku v Beskydech

Naučná stezka Gruň – Bílý Kříž ve Starých Hamrech nabízí celkem 14 zastávek se zajímavými informacemi i krásnou krajinou. Vaše chodidla dostanou možnost přirozeně fungovat na zastávce číslo osm, pojmenované poměrně trefně Chodník. Jde o krátkou cestičku speciálně upravenou pro chůzi bez bot, kombinace trávy, kamenů a dřeva tak nabízí v podstatě přírodní masáž chodidel a jejich četných nervových zakončení.

Bosé boty jsou vhodné nejen na stezky, ale i pro běžný život

Barefoot stezek jsou jen po České republice tucty a vlastní si můžete vyrobit třeba i na své zahradě. Na to, abyste si mohli užívat veškerých výhod chůze naboso, ale nepotřebujete speciální stezky ani upravený povrch. Bohatě vám mohou postačit barefoot boty od VIVOBAREFOOT, které svalům ve vaší noze umožňují fungovat přirozeně a bez omezení, ale zároveň poskytují potřebnou ochranu díky speciální ultratenké podrážce s ochranou odolnou proti propíchnutí i oděru. Pocit dokonalého spojení se zemí tak nemusí být vykoupený rizikem zranění nebo otravnou špínou na chodidlech.

VIVOBAREFOOT nabízí širokou škálu modelů, a to dámských, pánských i dětských bot, které využijete při každé příležitosti, nejen na podzimních procházkách. Díky absenci nadměrné podpory klenby získává noha tolik potřebný prostor pro správnou funkci, čemuž napomáhá i široká špička, která prsty nenutí do nevhodné a nepohodlné pozice.

Běžná obuv nutí vaše nohy zbytečně se přizpůsobovat, zapomíná ale přitom na vaše zdraví a pohodlí. Chůze po bosých stezkách i nošení barefoot bot tak mají jednu věc společnou. Pomáhají vám osvobodit se od svazujících a omezujících konvenčních bot.