Barefoot ve světě outdooru

24.02.2023 16:22

Výběr správné outdoorové obuvi může hrát mnohdy podstatnější roli než výběr běžné městské obuvi. Přeci jen na treky vyrážíte zpravidla s jedním párem a možnost přezout se je mnohdy na dny a kilometry vzdálená. S rozedřenou patou, slezlými nehty nebo bolestivými otlaky a puchýři dovolenou v horách určitě trávit nechcete.

Velkým stereotypem je, že pořádná pohorka musí mít pevnou a několik centimetrů tlustou podrážku. Rozhodně nebudeme tvrdit, že boty na zdolávání osmitisícových vrcholů, ledové lezení či další specifické disciplíny takové být nemají, ale na běžnou turistiku, kdy úplně nepotřebujete cepín, ale přesto vylezete na pořádný alpský vrchol, rozhodně nepotřebujete ztrácet kontakt pod nohami velkým tlumením.

Pohyb v horách chce dostatek tréninku. Šlachy, vazy i klouby jsou namáhány často mnohem více a neúměrně oproti „běžnému“ pohybu. Jen si vzpomeňte, kdy jste naposledy měli lýtka v jednom ohni nebo vás bolela kolena. Pokud nemáte zdravotní problémy, cestou do práce to asi nebylo. Za to několikakilometrový strmý výšlap si zapamatuje nejen vaše hlava, ale i nohy.

Pravidelný pohyb v přírodě napomáhá posílení všech částí těla, o to víc, pokud máte naprostou svobodu pro svá chodidla v podobě kontaktních, lehkých a flexibilních bot. A přesně takové jsou barefoot boty. Ze začátku se to ale nesmí přehánět, pak by mohl být efekt přesně opačný – přetažení svalstva, zranění, apod. S barefoot pohorkami to chce začít pomalu a dobře poslouchat své tělo.

V nabídce VIVOBAREFOOT naleznete nízké barefoot trekovky, ale i vysoké turistické barefoot pohorky z nejrůznějších materiálů.

barefoot pohorky VIVOBAREFOOT Tracker II FG

Barefoot tenisky

Mezi dálkovými chodci, kteří na svých cestách zdolávají stovky, až tisíce kilometrů jsou v oblibě především ultralehké běžecké barefoot tenisky typu PRIMUS TRAIL II FG či PRIMUS TRAIL KNIT FG. Ultratenká multiterénní podrážka a prodyšný svršek zaručí dokonalou svobodu pohybu a pohodlí i při čtyřicetikilometrových etapách. V dešti se zpravidla kombinují s nepromokavými ponožkami (např. Dexshell, Bridgedale,..). Hlavním benefitem je rychleschnoucí materiál. Po celém dni stačí boty vyzout a na slunci uschnou za pár desítek minut. Zapomenout bychom neměli ani na váhu, která je zde pod 200 gramů, boty tak na noze prakticky neucítíte.

běžecké barefoot boty VIVOBAREFOOT Primus Trail II FG

Nízké barefoot trekovky

V segmentu nízkých barefoot trekovek nalezneme model TRACKER DECON LOW FG2. Kombinace kůže a merino vlny předurčuje tento model i do chladnějšího počasí. Ačkoliv se může zdát, že merino vlna neodolá vodě, je svršek hustě pletený a z našich zkušeností víme, že slabý déšť zvládne bez problému. Výhodou tohoto materiálu je pak prodyšnost a tepelné vlastnosti, které merino vlna neztrácí, ani když je mokrá.

Turistické a cestovatelské barefoot boty

Řadu MAGNA FG, respektive MAGNA TRAIL II FG a MAGNA FOREST ESC řadíme k našim nejpopulárnějším barefoot botám na cestování a turistiku. Je to přesně ten model, který si vyberete, pokud chcete jet poznávat památky, ale zároveň chcete vyrazit na celodenní výlet do přírody. V nabídce máme veganskou verzi MAGNA TRAIL II FG, která je vyrobena z recyklovaných materiálů, ale i kožené verze MAGNA FG a MAGNA FOREST ESC.

VIVOBAREFOOT Magna Trail II FG jsou ideální volbou do přírody a na cestování  

Pokud na vás mají MAGNA přeci jen až moc turistický vzhled a chcete něco víc městského, přicházíme tento rok s novinkou NOVUS a kotníkovou verzí NOVUS MID. Specifická podrážka od Michelinu dává botám úplně novou dimenzi, kdy se na první pohled může zdát, že se jedná o tlumené boty, ale přesto jsou to stále barefoot tenisky s ultratenkou podrážkou.

barefootové tenisky VIVOBAREFOOT Novus oceníte nejen ve městě, ale i na cestách

Vysoké barefoot pohorky

Poslední kategorií v oblasti outdoorových barefoot bot jsou vysoké pohorky. Ideální volba do náročného a technického terénu, případně zimního počasí. Vyšší střih zajistí oporu kotníku, ale stále jsou dané modely konstruovány tak, aby neomezovaly v přirozeném pohybu. Největší výhodou je špička respektující tvar lidského chodidla. Pokud nazujete jeden z následujících modelů, na 99 % uznáte, že jsou boty neskutečně pohodlné a nemáte v nich nepříjemný, stísněný pocit jako v klasických tvrdých pohorkách.

TRACKER DECON FG2 - Pletená ponožka z prémiové vlny Woolmark® v oblasti kotníku zajišťuje prodyšnost, tepelný komfort i snadné nazouvání. Oddělený kožený dílec plní ochrannou funkci a umožňuje maximální flexibilitu ve všech směrech.

Barefoot pohorky VIVOBAREFOOT Tracker Decon FG2 kombinují kvalitní kůži s merino vlnou

TRACKER II FG – Naše největší klasika na poli outdooru. Tento model vyrábíme již řadu let a prošel několika inovacemi, abychom ho vyladili k dokonalosti. Kvalitní kožený svršek v kombinaci s membránou a vyjímatelnou termovložkou zajistí sucho a teplo po celý rok.

TRACKER FOREST ESC – Jistota nejen pro všechny milovníky bushcraftu. Podešev od Michelinu a odolná, přesto neskutečně poddajná kůže předurčuje tento model do nejnáročnějších podmínek.

Barefoot pohorky VIVOBAREFOOT Tracker Forest ESC opatřené terénní podážkou od Michelinu

Cenné rady na závěr

V botách, se kterými plánujete zdolávat horské stezky a které vás budou doprovázet celé dny, byste měli mít dostatečný nadměrek. Ve vyšších nadmořských výškách může chodidlo lehce otéct, stejné je to při vysokých teplotách nebo celodenní zátěži. Nadměrkem snižujete riziko otlaků a puchýřů ale i „slezlých“ nehtů. Na druhou stranu vybírejte vždy model, který vám drží dobře na chodidle a noha v něm „neplave“. Každý je originál a je tak přirozené, že ne každá bota sedne ideálně každému.

Dostatečnou péčí o obuv zvyšujete její životnost a odolnost vůči vodě a nečistotám. Všechny výše uvedené modely doporučujeme pravidelně impregnovat, kožené části pak ošetřovat krémem/voskem (hladké usně) či přípravkem na výživu kůže. Kompletní nabídku přípravků a doplňků naleznete zde.