Přirozený běh: v čem spočívá a jak se na něj obout

28.11.2023 16:04

Nezáleží na tom, jestli se připravujete na maraton, překonáváte kilometry na běžeckém pásu anebo se jen občas pro lepší pocit vydáte zaběhat do přírody. V každém případě je důležité vědět, jak vlastně vypadá správný styl běhu, jak ho nejlépe docílit a v čem je pro vás běhat přirozeně přínosné. Tyto znalosti vám totiž pomohou vyhnout se zbytečným bolestem nebo dokonce úrazu a umožní vám vytěžit z každého kroku maximum.

Barefoot boty umožní přirozený pohyb

Na co nezapomínat a na co si naopak dávat pozor

Na kvalitu běhu má vliv řada faktorů, od správného protažení přes držení těla až po zvolené boty. Právě u bot pak hraje velkou roli mimo jiné tloušťka podrážky, podpora klenby a kotníku nebo způsob došlapu, který boty umožnují.

Záda by měla být při běhu v ideálním případě narovnaná a celé tělo jen lehce nakloněné dopředu. Sklánění hlavy vede ke zhoršení celkového držení těla, je proto potřeba ji držet vzpřímeně. Nevhodné je se při běhu zaklánět anebo ohýbat v pase, obojí totiž může způsobovat bolest zad a zvýšený nápor na stehenní svaly a kolena.

Zásadní jsou při běhu chodidla. Ta by měla na zem dopadat na přední až střední část. Toho lze ovšem v běžné běžecké obuvi jen těžko docílit. Ta totiž kvůli silnému tlumení běžce nutí tvrdě dopadat na patní část a výrazná podpora klenby chodidlo v botě nepřirozeně omezuje.

S tímto problémem se naopak nemusejí potýkat barefoot boty, které nemají podporu nožní klenby a neomezují tak přirozený pohyb chodidla. Zároveň díky ultratenké podrážce bez zbytečného tlumení a široké špičce dávají běžci možnost tlumit dopady přirozeně. Například u bot Primus Lite Knit od značky VIVOBAREFOOT je navíc další výhodou výborná přilnavost podrážky, která snižuje možnost uklouznutí a zranění.

Barefoot boty od VIVOBAREFOOT zajistí dokonalý kontakt s povrchem

Klíčový je výběr bot

Správná technika a styl běhu mohou vyjít vniveč, pokud si nevyberete správné boty. Tradiční běžecké boty se sice mohou na první pohled zdát jako ideální volba, ale nesou s sebou řadu nevýhod. Tento druh bot často neposkytuje dostatečný prostor pro prsty a zároveň bývá úzký, což nohu v botě nadměrně omezuje. Mimo to také boty s podporou klenby postupem času klenbu spíše oslabují a postupně je potřeba stále větší opora.

Řešením mohou být právě barefoot boty, ve kterých je možné běhat jako naboso, a v případě multiterénního modelu Primus Trail Knit FG od VIVOBAREFOOT navíc úplně kdekoliv. Barefoot boty se dokáží přizpůsobit konkrétnímu chodidlu a poskytují mu dostatek prostoru k přirozenému pohybu. Také snižují zátěž kloubů, především kolen a dovolují svalům pracovat tak, jak by od přírody měly.

Proč právě VIVOBAREFOOT?

Společnost VIVOBAREFOOT přistupuje ohleduplně nejen k chodidlům, ale i planetě. Veškeré běžecké boty této značky jsou totiž vyrobené z recyklovaných a recyklovatelných materiálů. Ze 17 PET lahví, které by se jinak v přírodě rozkládaly celé stovky let, se vyrobí jeden pár lehkých a ekologických, ale i přesto odolných a všestranných bot.

Ambasadorka VIVOBAREFOOT Petra Mücková

Kvalitu obuvi dokládají i sportovci, perfektním příkladem je ambasadorka VIVOBAREFOOT Petra Mücková. Ta se už deset let pravidelně účastní horských ultramaratonů delších než sto kilometrů nejen u nás, ale i v zahraničí a v botách VIVOBAREFOOT si domů přinesla nejedno vítězství. Na přírodních trasách díky multiterénním běžeckým botám, jako je například model Primus Trail II FG, zažívá dle svých slov dokonalý kontakt s povrchem a spojení s přírodou.

Kompletní nabídku barefoot bot nejen na běhání naleznete na www.vivobarefoot.cz.