Proč boty ignorují tvar a funkci lidského chodidla?

23.03.2013 00:00

Proč jsou mnohé boty tak špičaté, na vysokém podpatku nebo jinak nepohodlné? Jak se projevuje tato "módnost" na zdravotním stavu našich chodidel? Podáme vám svědectví o tom, jakou daň zaplatíme za nepohodlí a jaká zdravotní rizika takové boty představují.

 

Zdá se, jako by designéři a výrobci bot vyráběli v mnoha případech pravý opak toho, co naše nohy a tělo potřebují. Vše ve jménu módnosti a kreativity na úkor pohodlí a zdravotní prospěšnosti. Další otázkou (což je věc osobního vkusu) je, zda špičaté a úzké boty vypadají opravdu lépe než kvalitní boty s anatomickou špičkou ve tvaru chodidla, které jsou navíc zdraví prospěšné a pokud ano, zda tato "módnost" opravdu stojí za nepohodlí a zdravotní rizika, která takové boty představují.

Známe to všichni, neskutečný pocit úlevy, když přijdete po celodenním chození  domů z práce, plesu nebo nákupů a zujete si konečně svoje lakýrky nebo lodičky a dostaví se pocit blaha. Vaše chodidla se uvolní, prsty se srovnají, noha začne dýchat a vaše chodidla začnou vnímat po čem se pohybují. Určitě znáte slastný pocit, kdy chodíte po trávě nebo po pláži jen tak naboso a vaše prsty a chodidla "čtou terén" po kterém se pohybují, kdy je nic nesvazuje a mohou se svobodně pohybovat, než opět nazujete zpátky vaše boty k nelibosti vaší i vašich chodidel. Zvláštní je, že sami nevím proč si potom takové boty vlastně kupujeme. Proč nosíme boty, které jsou nepohodlné a zdraví neprospěšné? Proč jsou všechny boty na podpatku, k čemu má být prospěšný? Proč jsou boty designovány do ostré špičky, která ústí na střed chodidla, když se noha naopak na konci v místech prstů rozšiřuje a nejdelší bod chodidla, je na vnitřní straně v oblasti palce? Proč je podrážka tvrdá jako kámen, kdy necitím po čem se pohybuji a připadám si že mám na nohách podkovy?

Dalším zarážejícím faktem je, že jsme si tak nějak zvykli na to, že je vlastně normální, když boty nejsou pohodlné, (pozor nezaměňovat pohodlné za snesitelné) chodidlo v nich nepracuje a je sevřeno ze všech stran jako ve svěráku s tím, že se ujišťujeme, že “časem jistě trochu povolí.”

 
Špičaté boty mají neblahý vliv na tvar, zdraví a funkci chodidel 

Za vrchol pohodlí pak považujeme sportovní boty, které jsou lehčí, o něco širší a mají měkkou odtlumenou podrážku. Už ani nevnímáme, že i tyto boty jsou ve většině případů relativně těžké a nohu svírají hlavně v oblasti špičky i když v porovnání s lodičkami nebo lakýrkami je to podstatně méně a pocit chůze v nich je daleko příjemnější. I když přes silnou neforemnou podrážku nemáme šanci cokoli cítit, v duchu si přejeme “kéž bych si je jen mohl/a vzít k obleku nebo kostýmu do práce”. Ale proč je proboha pata výš než špička


Zřejmě takto vnímají designéři obuvi tvar lidského chodidla, jak jinak si vysvětlit, že celá řada bot má tvar do špičky ustíci na střed boty.

Většina z nás si nepoloží otázku, proč to tak vlastně je. A proč designéři obuvi navrhují boty, které svojí konstrukcí nejen že nemohou být mnohdy pohodlné, ale jsou dokonce našemu zdraví škodlivé, ale ani to, proč jsme ochotni za takto nepohodlné boty platit? Nepohodlnost mnohých bot se stala normou, na kterou si lidé zvykli. Přitom nohy a oči patří mezi nejpoužívanější lidské orgány, na kterých by člověk neměl rozhodně šetřit a měl by je patřičně hýčkat. Nekvalitní boty ve svém důsledku mohou přinést celou řadu zdravotních komplikací jako je vybočení palce, bolesti zad, kolen, ochabnutí svalů chodidel, nepřirozený postoj, patní ostruhy atd.


Vybočení palce (Hallux valgus) jednou z příčin vzniku jsou špičaté boty s podpatkem

I proto vznikly barefoot boty, které mají za cíl být hlavně pohodlné a zdraví prospěšné a vrátit lidem pocit chůze naboso s maximální ochranou. Značka VIVOBAREFOOT která je jedním z pionýrů barefoot obuvi a vyrábí je od roku 2003 se navíc spojila i s top designerem Asherem Clarkem, který v minulosti pracoval pro značky jako  DKNY, Terra Plana, Kenzo, Paul & Joe, Replay, Technica, Lecaf nebo Clarks, aby boty nejen dobře vypadaly a s Lee Saxbym což je jeden z nejlepších trenérů na běhání a nejlepší trenér na barefoot běhání na světě, aby byly boty hlavně zdraví prospěšné a maximálně pohodlné a funkční.

barefoot boty zn. Vivobarefoot
Anatomický tvar špičky bot značky VIVOBAREFOOT s dostatkem místa pro přirozený pohyb prstů nohy

Náš závěr je takový, že je jedno, jestli si vyberete barefoot boty od značky VIVOBAREFOOT nebo sáhnete po jiné značce nebo budete běhat naboso. Člověk by se neměl řídit jenom značkou, to co by ale hlavně neměl, je řídit se vzhledem a tím co vám kdo podsouvá že je zrovna "in", protože módnost je pomíjivá a zničené zdraví je nevratné. Proto, až si příště budete kupovat boty, zamyslete se nad otázkami, které jsme vznesli v tomto textu a dopřejte nohám pohodlí a dostatek místa pro přirozený pohyb. Vaše nohy vás za to budou milovat a donesou Vás dál......