Síla chodidla z pohledu vědy

05.05.2021 16:29

Byli jsme ohromeni a inspirováni nedávným výzkumem Dr Kris D’Aout a studentky PhD Rory Curtisové, který ukázal, že nošení bot VIVOBAREFOOT po dobu 6 měsíců zlepšilo sílu chodidel o neuvěřitelných 60 %. To je jedním z hlavních zjištění výzkumu D'Aouta a Dr. Tomasze Cudejka, který ukazuje, že rovnováha a fyzické funkce se nošením obuvi VIVOBAREFOOT okamžitě zlepšují, a to i u těch, kteří v minulosti utrpěli zranění.

Není to šílené, že se naše chodidla výrazně posilují a zlepšuje se rovnováha jednoduše tím, že nosíme obuv, která nijak nezasahuje do přirozených schopností chodidel? Kam nás přinesly inovace sportovních značek za miliardy dolarů, když tím, že se vrátíme k chůzi naboso a nebudeme do ničeho zasahovat, naše nohy zesílí a ve skutečnosti zlepšíme naši rovnováhu a mobilitu?

Nejvíce jsou deformovány chodidla v předškolním věku; 85 % na základě studie v Japonsku, 76 % z Rakouska a fakt, že se každoročně provádí přes 600 000 operací přední části chodidla v USA kvůli botám, nás informuje o relevanci této „epidemie“. 80 % žen má nějakou deformaci chodidla. Většina dospělých má bolesti nohou. Osteoartróza kolene se od vynálezu polstrované obuvi před 50 lety zdvojnásobila. Bolesti zad jsou častější než kdy dříve.

2 miliony let vývoje vytvořily dokonalá chodidla a téměř všichni (99 %) z nás se narodili s předpoklady pro zdravé nohy. Několik stovek let stísněných prstů, podpatků a 50 let tlumení tyto plány nezměnilo. Přesto náš moderní život s menší potřebou pohybu a polstrovaná obuv s podpůrnými prvky vedli k „epidemii nohou a zdraví“.

Pokud jde o skutečnost, že milujeme odpružení pod nohama, na chvíli se zamysleme. Marketing zkresluje naše chápání pohodlí. Skutečné pohodlí musí být zdravé. Nejpohodlnější chodidlo je silné mobilní chodidlo, které bez problému zvládne každodenní nástrahy. Pohodlné a polstrované chodidlo je slabé a nepřizpůsobené životu, náchylné ke zranění a patologii.  Je tedy opravdu pohodlné nosit „pohodlnou“ botu? Má opravdu smysl chodit po tvrdém povrchu v měkkých a vratkých botách? Polstrované boty oslabují naše chodidla, což na prvním místě zvyšuje náchylnost ke zranění a podporuje běžecké vzorce, které zvyšují tvrdost dopadu a pravděpodobnost zranění. Běžecká zranění mohou být spíše o tom, jak se pohybujeme, než o tom, co je pod nohama.  

Největší a pravděpodobně jediný vliv na funkci našich chodidel jsou boty, které nosíme a jak se pohybujeme; Faktem je, že boty, které nosíme, ovlivňují, jak se pohybujeme! Nohy jsou vysoce schopné biomechanických zázraků, pokud jim je umožněn volný vývoj a pohyb. Nohy jsou hlavním smyslovým orgánem lidského pohybového systému. Propriocepce, náš 6. smysl, naše schopnost cítit povrch a pohybovat se, se spoléhá na senzorickou zpětnou vazbu z našich chodidel. 150 let vědy varovalo před špatnými botami a propagovalo, že bosí lidé mají nejzdravější nohy.

Věda ukazuje, že opětovným spojením chodidel se zemí a tělem se chodidla posilují, zlepšuje se rovnováha a my máme větší příležitost naladit si své pohybové dovednosti, což přispívá k přirozenému pohybu bez zranění, jak příroda zamýšlela.