Vbočené palce - hallux valgus

06.03.2023 12:53

Hallux valgus neboli vbočený palec je deformita přední části chodidla (palce), která se projevuje změnou osy palce respektive jeho vychýlením dovnitř. Špička palce se dostává zevně od osy těla a přiklání se k dalším prstům. Na vnitřní straně, v místě základního kloubu palce pak vzniká pro vbočené palce typická boule, kdy se postupně problémy zvětšují a přidává se bolest, která je často doprovázena významným funkčním postižením, ztíženou chůzí a sníženou kvalitou života. Hallux valgus, česky vbočený palec, patří mezi progresivní deformity. Jedná se o jednu z nejčastějších deformit lidského chodidla, která pacientům způsobuje velké obtíže a bolest.

vbočený palec vs přirozené chodidlo

I když se mnohdy uvádí, že jde částečně o geneticky podmíněné onemocnění s vrozenou dispozicí k deformitě, za hlavního viníka lze označit nošení nevhodných "špičatých bot na podpatku" či boty s tuhou podrážkou. Záleží ale také na životním stylu a zatížení chodidel. Zejména pokud má člověk nadváhu, riziko vzniku vbočeného palce se zvětšuje.

S vyšším stupněm deformity se zvyšuje i bolestivost. Hlavně při delším stání a chůzi jsou obtížnější veškeré pohybové aktivity, postupně se mění způsob chůze a zmenšuje se rozsah pohybu palce.

Závislost vzniku onemocnění na obutí je prokázaná. Existují studie dokazující, že u národů, které začaly nosit moderní boty, se najednou v populaci objevily vbočené palce. Právě proto jsou ve většině případů pacienti s vbočeným palcem ženy, které nosí elegantní boty. Výskyt vbočených palců vychází v poměru 8:1 pro ženy, při čemž se procento výskytu zvyšuje s věkem.

Vznik vbočeného palce

Palec mění svou pozici postupně. Pacient většinou zaznamená nejprve drobné odchýlení palce od jeho osy a dlouhé roky žije s mírně vbočeným palcem, aniž by situaci řešil. Kloub palce v této fázi již zjevně prominuje, dále jsou přítomny známky zánětu (bolest, otok, zarudnutí, lokální zvýšení teploty). Až později kdy začne být palec bolestivý, přichází pacient k lékaři. To už ale hallux valgus způsobuje v oblasti palce degenerativní změny.

Prevence vzniku hallux valgus

široká špička respektující tvar chodidla napomáhá prevenci proti vbočenému palci

Postupně se v péči o nohu ustupuje od používání ortopedických vložek do bot, a to i u dětí. „Nejlepší prevencí je péče o chodidla – správná obuv s dostatkem místa v přední části pro prsty a jejich přirozený pohyb, proto je ideální barefoot obuv nebo chůze naboso, protahování kloubů palce - (cvičení Toega), masáže, protahování Achillových šlach i svalů lýtka.

Vbočený palec negativně ovlivňuje koleno, kyčel i záda, proto je potřeba jeho vznik nebrat na lehkou váhu a začít s prevencí co nejdříve.

Pomoc při vbočeném palci

Kromě vhodné široké barefoot obuvi může pomoci i rázová vlna, laser nebo kinesio tape.

Navštivte fyzioterapii. Váš fyzioterapeut s vámi bude spolupracovat na identifikaci a změně vnějších faktorů, které způsobují bolest.

Manuální terapie jemně rozhýbe svaly a klouby

Cílená fyzioterapie na klenbu nohy

Naše chodidlo má dvě podélné a jednu příčnou klenbu. Jejich prací je dodávat pružnost chodidlu a oporu celému tělu. A je to právě palec, který vytváří koncový bod podélné klenby a zároveň počáteční bod klenby příčné. Je to jediný kloub na noze, který má společný význam pro obě klenby. V rámci léčby halluxu pro správné zapojení nohy do všech jejích funkcí pracujeme tvarem celé nohy a podporujeme její funkčnost. Proto je nutné nepřehlížet práci s klenbami, vazivovým systémem a svalovým aparátem. Zvýšíme tak šanci na úspěch léčby vbočeného palce.

Operační řešení až v krajním případě

I fyzioterapie a konzervativní léčba má svoje limity. V některých případech u pokročilých stádií deformit se doporučuje konzultovat stav s ortopedy a v případě nutnosti přistoupit k operačnímu řešení. Po operaci by měla proběhnout řádná rehabilitace, kdy fyzioterapeut navrací noze funkci a díky cvičení se snaží zabránit opětovnému návratu vbočeného palce.

Nejčastější dotazy na vbočené palce

Může se cvičením palec opět narovnat?

Ano, lze toho dosáhnout. Záleží na tom, v jakém stádiu se hallux nachází a jak pečliví ve cvičení budete. Pokud je možné vbočený palec manuálně narovnat, tedy dostat ho do osy, je změna funkční a při dodržení terapeutického plánu je dobrá šance na výrazné zlepšení. Pokud je již změna strukturální a palec zkorigovat není možné, estetické narovnání nejspíš možné nebude. Ale cvičením je možné odstranit nebo snížit bolesti při chůzi, zlepšit pohyblivost chodidla, rovnováhu a také ochránit zbytek těla před přetížením.

Jaká obuv je vhodná při vbočeném palci?

Vhodná obuv má dostatečně širokou špičku, aby se v ní mohli opřít všechny Vaše prsty a nebyly utisknuty k sobě. Také má mít flexibilní podrážku, která noze umožní přizpůsobit se terénu a cítit povrch po kterém chodíte.  I proto jsou při hallux valgus barefoot boty vhodné, vždy však doporučujeme konzultaci s fyzioterapeutem, který posoudí váš celkový stav.

barefootová obuv VIVOBAREFOOT neutiskuje prsty a nebrání jejich přirozené funkci a pohybu

Může pomoci s Halluxem korektor?

Využívání korektoru má smysl jen v některých případech. Například pokud je vbočený palec ještě v počátečním stádiu, palec je ohebný a korektor je tak schopný ho srovnat do osy. Pokud je palec už tuhý tak, že po nasazení korektoru odtlačuje ostatní prsty, není jeho použití již vhodné. Důležité je vědět, že korektory jsou pasivní pomůcka a nemohou deformaci vyléčit. Jejich funkce spočívá spíše v úlevě od bolesti než úpravy funkce.

Jaká cvičení na Hallux Vaglus

Necvičte pouze palec, cvičte ideálně celá chodidla. Je důležité, aby si všechny klouby a svaly nohy připomněly, jak spolu mají spolupracovat, zdokonalovat a procvičovat jejich funkci a pohyblivost.

Zvyšujte pohyblivost a rozsah pohybu chodidel. Jednou rukou chyťte záprstní kloub palce a držte jeho ideální pozici, druhou pomocí palce a ukazováku uchopte svůj palec na noze. Zkuste s ním ze začátku mírně pohybovat ze strany na stranu, do ohnutí a narovnání nebo do lehké rotace.

Uvolněte chodidlo. Položte nohu na tenisový míček, terapeutického ježka nebo kulatý předmět podobné velikosti, přeneste na ni část své váhy a posouváním chodidla po míčku masírujte plosky chodidel. Důležité je, aby pohyb vycházel z kolena a míček se pohyboval rovně prostředkem chodidla mezi druhým a třetím prstem.

Vhodné cvičení je například sbírání prsty u nohou vhodné předměty, jako jsou kostky lega nebo různé předměty obdobné velikosti. Tím trénujete úchopovou funkci chodidel, která díky práci drobných svalů nohu formuje a posiluje.

Vytvořte si na noze prostor. Zasuňte prsty opačné ruky mezi prsty nohy a jemně je ohýbejte a roztahujte od sebe.

Adjustační ponožky. Ponožky pomáhají s uvolněním měkkých tkáni na noze a zlepšují krevní oběh. Nejsou určené jako cvičební pomůcka pro chůzi, spíše napomáhají celkové relaxaci při sezení, ležení nebo spánku.

Pěstujte přirozený pohyb, choďte naboso nebo v barefootové obuvi. Pohybujte se po různém povrchu, v různém terénu.  Nasbírejte si například kamínky a přešlapujte v nich pokaždé, když si budete třeba čistit zuby, dívat se na televizi či pracovat na počítači. Vhodné jsou i různé podložky na cvičení, které jsou v prodeji.

Nepokazte si léčbu nošením nevhodné obuvi. Špička musí být prostorná a široká. Jinak je riziko, že se vbočený palec bude ještě zvětšovat, proto potřebujete dostatek prostoru, aby se na kloubu netvořily otlaky.

Korekce tejpem. U mírných a středních deformit je vhodná aplikace kineziologických pásek, které umožní několikadenní až několikatýdenní korekci správného postavení palce nohy. Výsledkem je snížení úhlu deformity, snížení až eliminace bolesti a zlepšení kvality chůze.

Chodidla máme jen jedny a záleží na každém z nás, jak nám budou složit a jak dlouho nás budou nosit bez obtíží, za které nošení módních bot opravdu nestojí.