Většina designérů dámských bot jsou muži!

02.08.2022 15:15

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak je možné, že většina dámských bot, které se prodávají, ignorují tvar lidského chodidla? Jsou to boty tak nepohodlné, že způsobují i při krátké chůzi bolest a otlaky chodidel.

Boty na vysokém podpatku znemožňují přirozenou chůzi a ženy je kolikrát pod stolem nebo po skončení akce sundají a jdou raději domů bosé. Jak je možné, že se takové boty vyrábí? Kromě toho, že jsme se stali otroky módy, je také nezanedbatelným faktorem to, že většina designérů dámských bot jsou muži. Čili někdo, kdo v těchto botách nebude nikdy chodit, někdo, kdo ignoruje lidské chodidlo a jeho tvar, kdy jediné, co ho zajímá, je design bot - čím vyšší podpatek a čím užší špička, tím lépe. Lépe, ale pro koho? Určitě ne pro lidské chodidlo a záda. Je to obuvní skandál, pohodlné boty, které neškodí lidskému zdraví, jsou tabu, módě se podřizuje vše, včetně toho nejcennějšího, co máme, našeho zdraví.

Kamil Vedral z českého zastoupení VIVOBAREFOOT v barefoot balerínách

Dle našeho názoru, by mělo být uvedeno varování na krabici každých lodiček na vysokém podpatku podobné tomu na krabičce cigaret:

„Použití špičatých bot na podpatku škodí lidskému zdraví!",

„Nošení špičatých bot deformuje chodidla!",

"Neničte si pohybový aparát nošením módních bot!"

a nebo

"Nošení lodiček může způsobovat migrénu!“.

Je náhoda, že na migrény většinou trpí ženy? My si to nemyslíme. Věříme, že jednou z příčin migrén je i nevhodná obuv.

Naše motto je: Nebuďte obětí módy, buďte hrdinkou funkčnosti. Tak vznikl i nápad vyrobit barefoot balerínky, které budou milovat nejen dámy, ale hlavně jejich chodidla a pohybový aparát jako celek. Proto jsme chtěli vyrobit boty, které jsou nejen funkční, ale i módní a přitom přirozené pro chodidla a pohyb. Jak ale zjistit pocity, které žena má, když nazuje barefoot baleríny? Napadlo nás, aby je otestoval i muž, někdo, kdo se podílí na jejich designu a může dané postřehy přenést do výroby. Problém byl v tom, že takové barefootové balerínky svět neviděl, protože spolutvůrce a tester má velikost chodidla 48.

Šlo nám ale o to pochopit, jak se ženy v botách cítí, abychom je mohli upravit k naprosté dokonalosti, kde nic neškrtí ani jinak neomezuje.

Vyrobit totiž barefootové baleríny není vůbec jednoduché a kvůli své konstrukci bez zavazování nikdy nemůžou sedět všem. Jde o to, aby svrchní gumička netlačila příliš na chodidlo a netlačila jej do přední části boty, zároveň ale nesmí být příliš volná, aby se s každým krokem bota do široka neotevírala a na patě se nevyzouvala. Do toho kromě rozdílné šířky chodidla promlouvá ještě různorodá výška nártu. A jako třešnička na dortu se musí ženám navíc líbit. Testovali jsme tyto baleríny 6 měsíců a celkem vyrobili více jak 10 prototypů v pěti velikostech. Ty jsme nechali otestovat desítkami žen a zaznamenávali jejich postřehy až k finálnímu prototypu. U finálního prototypu jsme pak nechali vyrobit první barefoot baleríny ve velikosti 48. Ty se podívaly s testerem do Londýna, ale i na kempování v lese, kde se spalo pod širákem a staly se z nich částečně i přezůvky v kanceláři.

Barefoot baleríny VIVOBAREFOOT Jing Jing se hodí do každé situace

Myslíme, že se nám povedly, svět asi není přichystaný na pánské barefoot balerínky, ale ty dámské stojí za to a určitě bylo zajímavé zjistit, jak sedí na noze. Jsme si celkem jistí, že kdyby takto své výtvory vyzkoušel každý designer dámských bot, ubylo by na světě módních bot, které ignorují lidské chodidlo a jeho tvar.

A co bude dále? Už nyní chystáme další překvapení na příští léto - dámské vegan baleríny a opět se v nich projde i muž. Zastáváme názor, že ten, kdo barefoot obuv navrhuje, by jí měl otestovat vždy i na vlastní kůži.

městské barefoot baleríny VIVOBAREFOOT Jing Jing