Vliv barefoot obuvi na pohybový aparát

24.04.2023 14:54

„Bota, která sedí jednomu, tlačí druhého; neexistuje recept na život, který by vyhovoval všem.“

Carl Gustav Jung

Naše tělo je neuvěřitelně dokonalý stroj, který se po miliony let vyvíjel ke své dnešní podobě. Lidé se dovedou přizpůsobit téměř všem podmínkám na Zemi, a tak jsme si vytvořili pohodlné životy plné technologických vychytávek, které nám usnadňují každý den. A přesto mnozí z nás stále více toužíme po trávení času off-line a navrácení se zpátky k přírodě. Zdá se, že jsme věčně nespokojení, a tak hledáme recept na život, který by nám dokonale vyhovoval. Existuje?

Buďme nohama na zemi. Tahle na první pohled banální rada obsahuje velkou pravdu.

Oddělili jsme chodidla od země moderními botami, které mají všechny možné technologie, výplně, polstrování, podpatky, high-tech materiály, ale postrádají to skutečně důležité – anatomický tvar, flexibilitu, lehkost, prostor pro to, aby naše chodidla mohla fungovat tak, jak je evoluce vyvinula a tenkou podrážku umožňující být v kontaktu s povrchem, po kterém chodíme.

Foto: Ultratenké multiterénní podrážky od VIVOBAREFOOT zajistí dostatečnou ochranu a perfektní kontakt s terénem.

Boty jsou pro nás dnes naprosto běžným předmětem, který používáme denně. Přitom lidstvo se většinu svého času pohybovalo naboso, a i v dnešním světě jsou boty pro některé obyvatele planety drahou nebo zcela nepotřebnou věcí.

Barefoot boty nahrazují pocit bosé chůze v moderním světě a umožňují využívat všechnu potřebnou technologii, kterou mají naše chodidla tak, jako jí měla chodidla našich předků. Funkce barefoot bot je ochrana chodidel před mechanickým poraněním při šlápnutí na ostrý střep nebo kamínek a zachovávání tepelného komfortu, což jsou jediné účely, za kterými byly první boty v minulosti vyrobeny.

O dokonalou ochranu se postará ultra tenká podrážka s ochranou odolnou proti propíchnutí. Obavy z chladu nejsou třeba, v barefoot botách mají nohy prostor se přirozeně pohybovat a tím pádem i prokrvovat a zahřívat. A v těch chladnějších období v roce vždycky můžeme sáhnout po termovložkách a po ponožkách třeba z přírodní merino vlny.

Barefoot obuv aktivuje naše chodidla a vrací jim tak vlastní funkčnost. Svaly na nohou se posilují, prsty mohou fungovat přirozeně a svobodně bez omezení, zlepšuje se rovnováha a stabilita. Chodidlo se stává silnou funkční základnou našeho těla a od této základny se může postupně začít narovnávat celé tělo. Když se vědomě postavíme rovně, otevře se nám hrudník a můžeme mnohem lépe dýchat. Dech je náš život, naše největší přítomnost. A mimo jiné málo co dodá našemu tělu tolik atraktivity a sebedůvěry jako vzpřímený postoj.

Aby měly barefoot boty svůj význam a dovolily nohám přirozeně fungovat, je důležité vybrat správnou velikost. Barefoot boty mají nulový sklon podrážky mezi špičkou a patou a také nulovou podporu nožní klenby. Nohy se tak při každém kroku pohybují jako naboso. Prsty se díky anatomickému tvaru špičky mohou svobodně roztáhnout a nic je neutiskuje. Z těchto důvodů je nezbytné ponechat v bosých botách ve špičce tzv. nadměrek, tedy 6–10 mm místa navíc (u dětských bot pak 10-12 mm).

Foto: Pro maximální odolnost a životnost spolupracuje VIVOBAREFOOT při vývoji podrážek se společností Michelin.

Barefoot boty nejsou zázračné, ale umožňují, oproti konvenční moderní obuvi, dělat nohám svoji práci. Můžeme si je představit jako nástroj, který nás nasměruje ke znovunalezení zapomenutých funkcí našich chodidel, k vědomé a zdravé chůzi, k aktivnímu přístupu o zdraví celého těla.

Kde je aktivita, není pasivita. Nohy v barefoot obuvi mohou díky flexibilní a ultra tenké podrážce neustále zkoumat terén, po kterém se pohybují. Jednou z důležitých schopností nervového systému je propriocepce (tzv. polohocit), tedy pocit pohybu, polohy těla a vlastní svalové síly. Tento náš jedinečný smysl nikdy nemůže dobře fungovat v botách se silnou, neohebnou podrážkou, protože chodidla v takových botách nezískávají prakticky žádnou senzorickou zpětnou vazbu z povrchu pod sebou. Naše chodidla mohou správně fungovat pouze v kontaktu se zemí.

Být v kontaktu se zemí znamená být teď a tady, v autentické přítomnosti, stát pevně ukotven na svých nohách a vnímat svět pod sebou i kolem sebe. Buďme nohama na zemi!