Voděodolnost, vodoodpudivost a nepromokavost. Co tyto pojmy znamenají a jak se v nich orientovat?

20.06.2023 14:41

U veškerého outdoorového vybavení je vždy na prvním místě otázka, jak si poradí s přírodními vlivy a především pak s vodou. Obzvlášť důležité je to právě u bot. Ty se totiž s vodou nesetkávají jen při dešti, ale i při výletech přírodou nebo běžném městském životě. V jednotlivých souvisejících pojmech ovšem nemusí být úplně jednoduché se vyznat. Na první pohled jsou totiž zaměnitelné, ale ve skutečnosti tomu tak není. Každý z trojice pojmů sice v zásadě vyjadřuje to samé, tedy schopnost materiálu odolávat vodě, ale v několika ohledech se významně liší.

Foto: VIVOBAREFOOT Tracker Forest ESC si poradí v každé situaci.

Voděodolnost

Voděodolnost navzdory svému nadějnému názvu nabízí pouze ten nejnižší stupeň ochrany před vodou. Na výrobu voděodolného materiálu se většinou nevyužívají žádné speciální techniky, jen je těsně tkaný a tím získává určitou míru ochrany proti lehčímu dešti. Pokud je ovšem déšť prudký a nebo kontakt s vodou trvá delší dobu, voděodolná látka vodu prosákne. Na druhou stranu ovšem právě kvůli jednoduššímu procesu produkce bývají voděodolné tkaniny podstatně levnější.

Vodoodpudivost

Druhým stupněm ochrany je vodoodpudivost. Takto označovaná tkanina vznikne nanesením vrstvy impregnace na povrch voděodolného materiálu a na rozdíl od něj tak vodu odpuzuje v daleko větší míře. Případné kapky vody totiž po materiálu díky ochranné vrstvě stékají bez toho, aby samotnou látku namočily. Problém ovšem může představovat tlak, který na látku působí při velice prudkém dešti, větru a nebo během pohybu a snižuje tak dobu, po kterou materiál vodě odolá. Zároveň i vodoodpudivost trvá jen určitou omezenou dobu, po které materiál začne propouštět vlhkost.

Foto: Řada All Weather je vyrobena z vodoodpudivého plátna.

Nepromokavost

Nepromokavost představuje nejvyšší stupeň ochrany a díky laminaci, kterou se látka spojuje se speciální nepropustnou membránou, dokáže vodě odolat po mnohem delší dobu, v ideálních podmínkách v podstatě neomezeně. Zásadní výhoda spočívá v tom, že nepromokavý materiál vodu nepropustí, ani když je na něj vyvíjen tlak (záleží na velikosti vodního sloupce dané membrány), a zvládne tak nejen hustý déšť, ale i sněžení nebo pohyb při sportu.