Zkušenosti s Vivobarefoot Aqua Lite

05.06.2013 11:14

Běžec Štěpán Horák testoval silniční běžecké boty Vivobarefoot Aqua Lite. Tyto běžecké boty se staly vítězem kategorie Best World debut 2012 podle časopisu Runner’s World. Štěpán s botami běhal po všemožných terénech. Po skoro 200 naběhaných kilometrech se s vámi podělí o své zkušenosti!

Vivobarefoot Aqua Lite

Díky originální 3mm TPU podrážce umožňují Aqua Lite maximální propriocepci s patentovanou ochranou proti propíchnutí. Dlouhá životnost podrážky v kombinaci s ultratenkou podrážkou umožňují nohám napodobení přirozeného pohybu téměř jako naboso.

                 Vivobarefoot Aqua Lite Black

  • Svršek: Voděodolné Micro vlákno. Revoluční bezešvé zpracování horní části z netoxické, prodyšné, lehké a voděodolné tenké síťoviny a mikrovlákna. 
  • Vnitřní část a podšívka: Tkaný nylon a polyester. 
  • Vložka: 3mm PU vložka s Hex-Flex systémem odvádějícím vlhkost. 
  • Konstrukce podrážky: Měkká, vysoce odolná TPU podrážka umožňuje maximální zpětnou senzorickou odezvu na tvrdém, rovném povrchu. 
  • Podrážka: Patentovaná pouze 3mm. Nejtenčí VIVOBAREFOOT podrážka nabízí maximální propriocepci a ochranu proti propíchnutí. 
  • Hmotnost: 187g. 
  • Materiál: 100% neživočišného původu. 
  • Prodejce: 100% neživočišného původu. 
  • Cena: 100% neživočišného původu

Má běžecká filozofie kopíruje myšlenku vivobarefoot bot. Zároveň mám dobré zkušenosti s achilles a neo trail. Proto i silniční boty jsem hledal právě u této značky. A musím říci, že po skoro 200 naběhaných kilometrech jsem je našel. Běhal jsem s nimi po všemožných terénech, a protože jsem s nimi maximálně spokojen, rozhodl jsem se podělit o svou zkušenost s Vámi. Takže - dejme se do díla!

Aqua Lite jsou velice podařené boty. Boty, o kterých byste na první pohled ani neřekli, že to jsou silniční běžecké boty s nulovým dropem. Za jejich zrodem stojí samotný guru bosoběhu - Lee Saxby (kterého jen tak mimochodem velice brzo osobně vyzpovídáme), a právě Aqua Lite jsou jeho boty, ve kterých polyká své km na silnici.

Když jsem je spatřil poprvé, myslel jsem si, že jsou spíše určené pro volný čas. Nejsou zbytečně barevné, ani nemají nějaký výrazný módní střih. Naopak jsou decentní, elegantní, s jednoduchým, čistým designem. Poprvé u těchto bot mám výčitky svědomí, že po doběhu jsou špinavé, a tak okamžitě míří do pračky (i když to výrobce nedoporučuje). Jenže já si je klidně vezmu další den k džínům do města. Má volba na šedou verzi byla správná, hodí se ke všemu, co doma mám. Aqua Lite se ještě v pánské verzi vyrábějí s modrým zabarvením a dámy mají růžovou verzi.

                              Vivobarefoot Aqua Lite Mint

Aqua Lite jsou určeny na hladký povrch, což mohu potvrdit. Běh po asfaltové silnici je prostě pohádka, stejně tak jako na pásu, jinak se hodí i na suché lesní cesty. Pokud běháte po štěrkových cestách, kde kamínky jsou opravdu jemné, tak i zde se bota osvědčí. Jakmile běžíte po kluzkém povrchu, jste v koncích a dlouhodobý běh tímto terénem je značně vyčerpávající. Ale kdo mimo mě by si je do terénu bral, že? :-) Je to dáno „silničním“ vzorkem podrážky.

Aqua Lite jsou vybaveny nejtenčí 3 mm silnou TPU podrážkou s nulovým dropem s maximální propriocepcí a zpětnou senzorickou odezvou. Díky tomu aktivujete maximum nervových zakončení na chodidle vaší nohy a tím imitujete bosý běh. Vlastní patentovaná podrážka je nepropíchnutelná a dokonale vás ochrání před zraněním povrchu chodidla.

 Ultra tenká podrážka 3mm, Aqua Lite

Pokud použijete s botou dodávanou 3mm PU vložku s Hex-Flex systémem odvádějícím vlhkost, tak zpětnou vazbu mezi nervovými zakončeními a povrchem trochu utlumíte. Na druhou stranu lidé, kteří nemají ještě nohy 100% připravené na bosoběh a posílené svaly na chodidle nohy, to jistě přechodně ocení, než si noha na tento styl běhu zvykne. Bota se totiž v tom okamžiku jeví pocitově měkčí.

Svršek boty je zpracován revoluční bezešvou technologii z netoxické, prodyšné, lehké, voděodolné tenké síťoviny a mikrovlákna. To Vám dojde jako mě, když běžíte louže-nelouže a pořád máte nohu v suchu a říkáte si, sakra co tam proboha dali, že se voda nedostane dovnitř?

Vůbec se není čemu divit, že tato běžecká bota se stala vítězem kategorie Best World debut 2012 podle časopisu Runner’s World.

Aqua Lite jsou pro vyznavače minimalistického přirozeného běhu prostě „králem tvrdých plochých povrchů. Jak jsem již psal - jsou ideální pro běh na běžeckém pásu, silniční běh, každodenní tělocvičnu nebo do fitness centra.“

V porovnání s jinými běžeckými botami (a je jedno, zda se podíváme k Nike, New Balanc či Inov8) - Aqua Lite prostě nevypadají jako běžecké boty. Zvláště, když je porovnám s dalšími běžeckými botami téže značky. Je jedno, zda to jsou Vivo, Neo nebo Evo, které již jako běžecké boty vypadají.

Marketing kolem prodeje minimalistických bosých bot je věda sama pro sebe, a proto máme bosé boty vhodné pro běh, pak jiné vhodné do fitness centra a další pro volný čas. Jde to tak trochu proti logice, protože pokud by měly být boty bosoběžecké, tak by měly být univerzální stejně jako Vaše nohy. Nebo snad si jedny nohy vezmete, když jdete běhat, a ty, co jste měli předtím, necháte doma, protože jsou jenom do fitness centra? Blbost, že? :-) A tak si myslím, že stejně by to mělo být i s botami imitujícími bosoběh.

A podle mého skromného názoru obyčejného běžce jsou Aqua lite univerzální boty stejně tak jako jsou univerzální vaše bosé nohy.

Nebudu ke konci této úvahy znovu vyjmenovávat, na co vše jsou Aqua Lite vhodné, protože jsou vhodné všude tam, kde chcete zachovat přirozený pohyb, a jen záleží na vaší soudnosti a odolnosti do jakého terénu je vezmete.

Jedno doporučení pro ty, kteří se rozhodli skoncovat s během přes patu a s bolestí - a naopak se rozhodli nastartovat přirozený způsob běhu: vzhledem k tomu, že Aqua Lite nevypadají jako klasické běžecké boty, ale jako pohodové boty pro volný čas, kupte si je a ze začátku v nich jen choďte ve městě, do práce či si je vezměte do fitness centra a pomalu si zvykejte na nové pocity, které z toho plynou, a pomalinku v nich začněte popobíhat. Začátečníci ideálnější boty nenajdou.

Tak a na nohu s nimi

Aqua Lite jdou velice snadno nasadit a to dokonce pokud je necháte sešněrované, lze je snadno obout i zout. Jazyk je přišit na vnitřních stěnách boty a je opatřen očky nad reklamním nápisem pro snadnou manipulaci.

Aqua Lite lze nosit s nebo bez ponožek. Já osobně dávám přednost minimalistické obuvi bez ponožek, protože mé nohy chtějí být volné a nemají rády, když je zvláště po dlouhých km něco svírá, takže to je můj preferovaný způsob, jak nosit podobné boty. Při mých prvotních bězích s Aqua Lite jsem ponožky občas použil, ale nejraději běhám naboso. V okamžiku, kdy si nevezmete ponožky a běháte bez nich, tak byste po určité době ocenili, kdyby Vivobarefoot do boty dal kvalitnější vložku. Ta, co tam je, je sice velice tenká cca 3 mm, ale po zhruba 240 naběhaných km mi přijde, že se ještě více ztenčila a již párkrát se mi ji podařilo shrnout. To je myslím jediná chybička, kterou jsem na těchto botách objevil.

Maximálně flexibilní podrážka - Aqua Lite

Aqua Lite mají na druhou stranu neuvěřitelně flexibilní podrážku. Je velice snadné ji zkroutit jak horizontálně, tak vertikálně. Stejně snadno botu ohnete v půlce a bude vám k tomu stačit jedna ruka.

Zde je vidět, jak je podrážka přizpůsobivá a jak snadno přilne k povrchu, po kterém běžíte stejně jako k noze. Díky tomu získáváte dokonalý obraz o tvaru a povrchu terénu, a to prostřednictvím nervových zakončení z chodidel vašich nohou.

Svrchní materiál boty je velice příjemný, prodyšný, pružný, a pokud nemáte na noze ponožku, tak i příjemný na nahou kůži. Když se na botu pozorně podíváte, tak jsou použity dva druhy materiálu.

Tmavší šedá tkanina má větší strukturu než světlejší, která je daleko jemnější. Oba materiály jsou z voděodolného mikrovlákna, jemnější materiál je přitom vzdušnější.

Aqua Lite mají širokou špičku boty, kde je značný prostor pro prsty, které se mohou roztáhnout do potřebné šíře, aniž by byly omezeny v pohybu vnitřkem boty. Já osobně jsem v těchto botách běžel dlouhý pomalý 50km běh po asfaltu a ani po 6 hodinách, kdy noha logicky oteče, jsem necítil, že by mne boty tlačily či by mi v nich bylo těsno. Naopak noha se cítila skvěle a dokonale do boty zapadla.

Aqua Lite nekazí vaši přirozenou bio-mechaniku pohybu, protože nemají žádnou podporu klenby a mají nulový drop spolu s velice nízkým profilem podrážky boty (3 mm).

To, že Aqua Lite nemění můj přirozený pohyb, je docela důležité. Samozřejmě za předpokladu, že by můj běžecký styl byl 100% ideální, což ani po 2 letech nemohu tvrdit, ale to jsme v jiné kapitole časopisu a tyto boty za to rozhodně nemohou, právě naopak pomáhají mi doladit to, co ještě doladit lze.

Vlastní podrážka se mi zdá trošku tvrdší než ta, co mám u pětiprstých běžeckých bot. Nicméně když budete počítat se mnou, tak podrážka má tloušťku 3 mm plus další 3 mm tloušťky vložky, když to sečtu, jsem na 6 mm výšce.

6mm je na druhou stranu strašně málo a v této kombinaci jsou srovnatelné s nejtenčími Vibrams a to prosím počítáme vložku. Bez vložky výška 3 mm je vlastně nic. Takže není divu, že Aqua Lite mají pocitově tvrdší podrážku. Ti z vás, kdo si do bot nedají vložku, zažijí opravdu nefalšovaný a marketingem neupravený pocit z bosého běhu, který se ze všech bosých bot blíží tomu skutečnému nejvíc. Ti, co běží s vložkami, jsou na tom o něco lépe než u klasických pětiprstých běžeckých bot. Ty mají podrážku 6 mm, kdežto ti, co běží s vložkou, mají jakýsi 6mm sendvič, který je složen z dvou rozdílných materiálů.

Vlastní běh s vložkou je trošičku tlumený. Bez hanby se přiznám, že já běhám pouze s vložkami. V mém případě se jedná o dlouhé běhy a po takových 30-40 km na asfaltu mám pocit, že i s vložkami cítím každý kamínek, jak jsou chodidla spojená s povrchem.

Je pravda, že pokud jsem vyběhl bez vložek, tak jsem cítil každou nerovnost a skoro každou nečistotu na silnici, a to se nebavím o lesní pěšince či štěrkové cestě. Bez vložek jsem dokázal běžet maximálně 15 km a pak už mne začaly bolet nohy, neboť na to nejsou ještě patřičně připravené. Každopádně můžete očekávat, že bez vložek ucítíte prakticky vše, co  se na silnici či cestě najde a doporučuji to již ostříleným borcům, kteří mají nohy dostatečně připravené.

Pokud jste rozhodnuti a připraveni ke změně a pochopili jste, že přirozený běh není jen moderní vlna a jste in, ale že je to v podstatě součást životní filozofie, tak pro přechod k přirozenému běhu jsou pro vás Aqua Lite vynikající volbou.

Zároveň si musíme přiznat, že porovnávat skutečný běh naboso a běh v sebelepších bosých botách prostě nejde. V Aqua Lite můžete na druhou stranu očekávat, že pokud vyndáte vložky a vyrazíte vpřed, běžíte v botách, které vám bosý běh přiblíží ze všech bot nejvíce. Pro 100% pocit bosého běhu už musíte vyzout boty, ale pak (pokud neběháte velice dlouho naboso) očekávejte, že chůze nebo běh po betonu či asfaltu vám bude připadat jako běh po brusném papíru. Pokud vás přesto bosý běh láká, počkejte, až bude teplo. Vyrazte na vyhřáté trávníky, zujte boty a poznáte tu slast! A pro vás zbývající mám jednu radu - pro super pocit z bosého běhu si nazujte Aqua Lite a vyrazte vpřed.

Pokud chcete používat Aqua Lite jako boty pro volný čas, nemusíte se bát, že by si nerozuměly s vaším oblečením. Právě naopak. Aqua Lite mají jednoduchý, minimalistický design a přímo se hodí k ležérnímu stylu oblečení, kde rozhodně nebudou vypadat jako běžecké boty. Horní materiál vypadá jako semiš a díky tomu propůjčuje botě kvalitní vzhled. Jak jste si mohli všimnout, není zde žádné zbytečné zdobení ani další módní výstřelky, a to umožňuje si tyto boty vzít snad ke každým kalhotám mimo společenských. To už byste asi opravdu poněkud budili pozornost. :-)

Závěrem lze říci následující. Pokud jste rozhodnuti koupit dobře vypadající, univerzální, minimalistické bosé boty s všestranným použitím, které vám umožní zachovat a dále rozvíjet váš přirozený běh „naboso“, tak neváhejte ani minutu a kupte si je. Nebudete litovat. Běžci na dlouhou vzdálenost jistě ocení, že se jedná o poměrně velice lehké boty vážící 187g!

                                                      Nejtenčí běžěcké boty na světě. Aqua Lite.

Dále chci říci, že jsem si tyto boty koupil a stejně jakou spousta dalších lidí jsem za ně zaplatil, takže nejsem ovlivněn žádnou třetí stranou a asi bych se ani ovlivnit nedal, protože mé nohy jsou hrozně rozmazlené a citlivé, takže by mi asi následně daly co proto.

Má jediná výtka je k vložkám do bot, které mi připadají jako nejslabší část bot, ale na druhou stranu co chcete od vložky, která má být jen 3mm silná, ale za zamyšlení by to asi stálo :-)