Podzimní bosotrailování

03.12.2021 15:29

Petra Mücková pro nás již řadu let testuje běžecké a outdoorové modely do přírody. Jaké zkušenosti za ty roky a tisíce naběhaných kilometrů nasbírala a které modely by vám doporučila, si můžete přečíst v následující recenzi.

Často se na mě obrací příznivci barefoot obuvi s dotazem, které boty jsou vhodné na turistiku a běh v terénu. Čtenáři mého blogu ví, že v posledních letech obouvám výhradně značku VIVOBAREFOOT. Právě u tohoto výrobce se v terénních modelech velmi rychle zorientujete. Jednoduše, pokud hledáte boty do terénu, zaměřte se na modely Primus Trail (resp. od sezóny 2021 jsou to Primus Trail II). Vivo nabízí hned několik variant této trailové řady. Každý model má své výhody a hodí se do různých podmínek. Veškeré modely můžete pořídit jak v pánské verzi, tak v dámské (označeny Womens nebo písmenem L, jako Lady). Pojďme se na ně podívat.

20211201 144728

Primus Trail II SG

Modely Soft Ground (SG) jsou určeny do nejdrsnějších horských podmínek. Ze 2,5mm podrážky vystupují 5mm kolíky ve tvaru V, které zaručí stabilitu na sněhu, v blátě nebo v kamenné suti. Jedná se o nejagresivnější vzorek podešve u Vivobarefoot.

SG podrážka není vhodná na dlouhé běhy na zpevněné cestě. Jednak Vás mohou výstupky začít tlačit do chodidel a u těch, kteří nejsou s barefoot běháním ještě úplně sžití, se můžou začít tvořit otlaky na chodidlech. Na zpevněné cestě se vzorek také rychleji opotřebuje. Samozřejmě krátké přeběhy přes vesnice nejsou problém, ale na trénink po suché polničce si tyto boty nevyberete. S přicházejícím podzimem a obdobím dešťů by Vám ale Primusky s podrážkou SG určitě neměly chybět v botníku.

Modely SG prochází výraznou vývojovou změnou na svršku. Původně byl svršek inspirován modelovou řadou SwimRun, boty neměly klasický jazyk, ale byly ušité jako pružný celek. Jednoduše jste do bot vklouzli a dotáhli tkaničky. Od roku 2021 mají Primus Trail II SG všitý jazyk. Obě varianty mají své příznivce. Někteří běžci s vysokým nártem si stěžovali, že jim bezjazykový svršek byl příliš těsný (tento fakt zřejmě vedl výrobce ke všití jazyka). Já osobně jsem si bezjazykový model SG velmi oblíbila a nemohu si ho vynachválit – po celém nártu je povrch boty hladký, nehrozí otlaky od nějaké nerovnosti (např. od špatně upraveného jazyka). Když jsem obula model 2021 s jazykem, tak jsem zjistila, že mi i tato varianta zcela vyhovuje (jen to obouvání je možná o vteřinku zdlouhavější). Za mě osobně by bylo nejlepší, kdyby VIVOBAREFOOT nabízeli oba typy svršku. Třeba se dočkáme v dalších letech :)

20211201 145646

20200620 080936

 Primus Trail II FG

Modely Firm Ground (FG) jsou na rozdíl od SG určeny do mírnějšího přírodního terénu. Pokud si chcete vychutnat a chodidly navnímat popadané jehličí a větvičky na lesní stezce, tak právě FG Vám poskytne ten správný požitek. Ze 2,5mm podrážky vystupuje 4 mm vysoký vzorek, který poskytne stabilitu na mnoha typech terénu. Jedná se o takovou univerzální botu. Primus Trail FG je vhodný především pro začínající barefoot běžce, kteří si chtějí vyzkoušet barefoot běhání na zpevněných cestách i v terénu.

Já jsem si tuto podrážku oblíbila také ve vysokohorském terénu v letním období (Alpy apod.) V Primuskách s podrážkou FG jsem si zaběhla mnohé ultra-trailové závody, od kamenitého Echappee Belle ve Francii, přes Bolaven trail v Laošské džungli, až po ultra-traily v domácích podmínkách. Podrážka pěkně drží na skále a je vhodná také na ferratové zajištěné cesty (pozor, toto je doporučení pouze pro příznivce minimalismu a pro horaly, kteří mají dobře zpevněný kotník a jistotu v technickém horském terénu v barefoot obuvi).

20211201 145250

Primus Trail II FG All Weather

Jak název napovídá, tento model vychází z klasických FG-ček. Varianta All Weather je novinkou od roku 2020, se kterou Vivobarefoot uvedl na trh trailovou obuv vhodnou do deště a sněhu. Výrobce propaguje model All Weather jako obuv pro celoroční použití. Já jsem si tyto boty v našich zeměpisných podmínkách oblíbila především v chladném a vlhkém (pod)zimním období.

Hlavní předností modelu All Weather je vodoodpudivý svršek, kterým se odlišuje od klasických FG. Botu ocení především běžci a turisti, kterým se těžko prokrvují a zahřívají chodidla. Bota je jen vodoodpudivá, tedy odolnost proti vlhkosti je jen částečná. Ochrání vás před vlhkem, když ráno proběhnete orosenou trávou, když omylem skočíte do malé kaluže a krátce svršek namočíte, nebo když procházíte krátký úsek sněhového pole. V těchto okamžicích vaše nohy zůstanou v suchu. Současně je svršek prodyšný a nohy se v něm nedusí. Na rozdíl od zcela voděodolných bot (např. s membránou Gore-Tex) je tedy All Weather vhodný také pro vytrvalostní aktivity a celodenní použití bez rizika vzniku puchýřů.

Já jsem model All Weather otestovala mj. na letním týdenním přechodu Alp. Volba padla na tento model nejen proto, že jsem měla v plánu strávit několik dní ve vysokohorském terénu, kde panují i v létě nižší teploty. Počítala jsem také s tím, že na treku budeme muset přecházet sněhová pole. Model All Weather se ukázal jako ideální bota do těchto podmínek. Na skalách i na ferratových úsecích jsem cítila stabilitu, multiterénní vzorek byl příjemný pro chodidla na pevném kamenitém povrchu i při celodenním treku a při přechodu sněhových polí zůstaly nohy v suchu.

Model All Weather testuji již od podzimu 2020 a po roční zkušenosti musím ocenit volbu materiálu svršku. Bota se nikde netrhá, svršek je stále jako nový (když nepočítám lehké zabarvení po tom, co jsem boty proháněla v bahně).

20210826 153600

20210822 091827

Velikost

U obuvi zpravidla platí, že si musíte vybrat délku stélky cca o centimetr delší než je délka chodidla. Správná volba velikosti je nutná především u běžeckých modelů. Pokud v botě ohnete nohu v prstech, potom by se prsty neměly dotýkat špičky. U nesprávně zvolené velikosti běžci trpí na otlačené prsty a odpadávající nehty. Zejména při běhu v kopcovitém terénu se při seběhu nesmí prsty tlačit na špičku.

Bota by správně měla držet na noze u kotníku, prsty si zaslouží volnost. S tím také souvisí optimální dotažení tkaniček – vyzkoušejte si různě dotažení a najděte si ideální nastavení boty pro různé podmínky (procházka v lese vs. běh v technickém terénu).

Obzvlášť obraťte pozornost na správnou volbu obuvi v případě, že provozujete celodenní aktivity, kdy nohy mohou při dlouhodobé zátěži napuchnout. Já mám většinu běžeckých modelů pro ultra-trail ve větší velikosti než obuv do města (stále se bavíme o botách jedné značky).

V optimálním případě si při nákupu daný model vyzkoušejte přímo na noze. Jak jsem zmínila výše, Vivobarefoot nabízí některé běžecké modely s jazykem, některé (starší) modely jsou bez jazyka. U modelu s jazykem se může stát, že se v ohybu posunou prsty více dopředu než u bezjazykové verze a budete tedy potřebovat větší číslo boty.

Životnost

Za posledních 5 let testování běžeckých bot VIVOBAREFOOT Primus Trail jsem vysledovala zvyšující se kvalitu svršku. Výrobce každý rok vyvíjí nové modely, používá nové materiály se zaměřením na zvyšování životnosti obuvi a na ekologii výroby (recyklované materiály). Nově se v sortimentu VIVOBAREFOOT objevují také veganské modely.

Každý trailový běžec se dříve nebo později setká s trhajícím se svrškem (především na bocích v místech, kde se ohýbají prsty a s nimi celá bota). Mně osobně se některé modely začaly v těchto místech trhat po několika závodech, což může vyznít jako negativní recenze. Ovšem pozor, jeden můj závod znamená většinou 100 a více kilometrů. Po několika stovkách kilometrů si myslím, že nejvíce namáhané části obuvi už mají nárok na viditelné opotřebení. Několik párů jsem však vyřadila z botníku i s prakticky nenarušeným svrškem. Byly to boty, které už naběhaly tolik kilometrů, že se zcela vyšlapal vzorek na podrážce. Všeobecně tedy musím životnost trailovek od Viva pochválit. Rozhodně se neztotožňuji s názory, že by Viva měly nižší životnost než běžecké boty jiných výrobců (porovnávám z mých zkušeností z minulosti a ze zkušeností mých přátel ne-bosoběžců).

Resumé

Ať už hledáte boty pro běh v technickém terénu nebo boty pro běh a procházky přírodou v nenáročných podmínkách, modelová řada VIVOBAREFOOT Primus Trail nabízí varianty pro různé prostředí. Pokud jste nerozhodní, volte multiterénní podrážku FG. Pokud potřebujete boty do náročného technického terénu, volte agresivní podrážku FG. Pokud potřebuje komfortní botu do terénu na zimní období, vyzkoušejte model All Weather s vodoodpudivým svrškem.

20210824 092607