Přechod na barefoot boty u dětí

12.02.2021 00:00

Často se nás lidé ptají, jak provést změnu v obouvání dětí na barefoot, protože s „normálními“ botami je to velmi jiné.

Začněme pěkně popořadě. Pokud vaše dítě nemohlo trávit mnoho času naboso a nosilo hlavně tradiční polstrované boty se silnou podrážkou, může pociťovat určité počáteční nepohodlí. Především když se jim v barefoot obuvi nohy uvolní a dostanou dostatečný prostor.

Je to normální a lze to očekávat, můžeme na to být však aspoň částečně připravení a zmírnit počáteční dyskomfort. Prvně si však pojďme povědět, co se děje s nohou vašeho dítěte, když si obuje barefoot obuv.

  • Mezi chodidly a mozkem jiskří nové smyslové zprávy, protože chodidla mohou více cítit zem v našich ultratenkých podešvích odolných proti propíchnutí. To znamená, že se propriocepce dětí může zlepšit (tělo cítí svůj pohyb prostřednictvím senzorické zpětné vazby). Vysoce naladěná propriocepce je důležitá pro náš pohyb a rovnováhu, sebevědomí, dovednosti a obratnost.
  • Celá noha se může více pohybovat a ohýbat, protože VivoKids jsou široké a flexibilní. To znamená, že se začnou používat klouby a svaly na nohou přirozeněji, na což vaše dítě nemusí být zvyklé. Jakékoliv malé bolesti mohou být příčinou ochablých svalů, které právě začínají zapojovat.
  • Nárt a kotník budou fungovat více, protože nejsou pevně svázány normální botou, která má polstrovanou podrážkou, podporu klenby a výškový rozdíl mezi patou a špičkou. To znamená, že styl běhu a chůze se u dětí může mírně změnit. Děti to většinou dělají přirozeně, aniž by si toho vůbec všimly, i když si mohou zpočátku stěžovat na tvrdé dopady (především na patu).
  • Palec se aktivuje jako kotva a stabilizační prvek nohy. Normální boty „uvězní“ palec. Úzký prostor pro prsty tlačí palec směrem k ostatním prstům a oslabuje ho (problém vbočeného palce). I boty s nejmenším podpatkem a špičkou neustále zvedají palec mírně nahoru, takže je „líný“ a nemůže vykonávat svou funkci, což vede k nerovnováze celého těla. V barefoot botách, jako jsou VivoKids, palec roste rovně a má prostor se vyvinout a být silným. Stejně tak i ostatní prsty, které se budou moci přirozeně vyvíjet. To pomůže palci být nejlepší možnou kotvou a stabilizačním prvkem pro pohyb celého těla.

A výsledek? Možná si všimnete, že se vaše děti pohybují stále opatrněji, protože jejich mozek posílá více zpráv do nohy a reaguje na všechny smyslové zprávy, které chodidlo posílá do mozku. Brzy si začnou uvědomovat, o kolik VÍC a LÍP se mohou pohybovat díky této zpětné smyslové vazbě. Jejich rovnováha bude lepší, jejich lezení bude efektivnější a sebevědomější a jejich běh, chůze a postoj se zdokonalí. Budou energičtější a komfortnější se všemi pohybovými činnostmi. Ve skutečnosti jsou to rodiče, kteří musí být následně ostražití. Jakmile se jejich děti začnou přizpůsobovat na barefoot obuv, nebudou zvyklí na množství úžasného pohybu, kterého si mohou děti dopřát.

Jak nejlépe připravit děti k přechodu na barefoot obuv?

  • Pomalu, ale jistě – přesvědčte se, že děti tráví čas doma naboso, pak postupně přidávejte čas strávený chůzí v barefoot botách venku a nakonec sportem a dlouhými procházkami.
  • Vyzkoušejte se svými dětmi cvičení chodidel. Zde je ODKAZ na některá užitečná videa z našeho webu. Je to řada snadných cviků, které „probudí“ některé z drobných svalů a kloubů v nohou, pomohou vašemu držení těla a pohybu naboso. Dobré pro každého!
  • Začnete dřepět! Tím máme na mysli hluboký dřep s rovnoběžnými chodidly, zadkem dolů a koleny přes kotníky. Jsme si docela jistí, že děti v tom budou lepší než vy. Dřepy jsou důležitým ukazatelem celkové kondice a odolnosti proti zranění. Stojí za to zajistit, aby tuto úžasnou dovednost děti neztratily. Většina z nich má to štěstí, že se s ní již narodí.
  • Zkraťte čas strávený sezením na židlích. Naše těla se nevyvíjela po miliony let jen pro to, aby každý den trávila hodiny a hodiny sezením na židli. Tolik dospělých bojuje s bolestmi, které snižují jejich pohybovou schopnost. Pomozte tedy chránit budoucnost pohybu svých dětí tím, že budete židle držet na uzdě! Dokonce i malé vylepšení, jako je dívání se na televizi, kdy sedí na podlaze místo toho, aby se válely na pohovce, pomůže jejich tělům zůstat mobilní a flexibilní!
  • Je však samozřejmé, že pokud máte vážné obavy o vývoj nohou u vašeho dítěte, poraďte se s lékařem a promluvte si s co největším počtem odborníků.

A konečně – pamatujte si, že naše nohy jsou úžasný dárek od našich předků: vyvíjely se tisíce let, aby běhaly, šplhaly, ohýbaly a hýbaly se BAREFOOT (nebo tak blízko naboso, jak to podmínky dovolí). Silné a zdravé nohy jsou základem zdravého a přirozeného pohybu.

Evoluce rozhodně nepočítala s tím, že naše chodidla budou utiskovány v polstrované tradiční botě.

VivoKids jsou TENKÉ, ŠIROKÉ a OHEBNÉ, pomáhají dětem růst a posilovat zdravé nohy.