Sportování v barefootech

24.03.2023 13:38

Pohyb naboso je čím dál víc populárnější mezi sportovci a lidmi, kteří chtějí zlepšit svou fyzickou kondici a zdraví.

Barefoot boty jsou navržené tak, aby co nejvíce simulovaly pohyb naboso. I z tohoto důvodu se staly velmi populárními mezi sportovci a běžci, kteří ladí svou techniku běhu k dokonalosti a zároveň se snaží předejít a snížit riziko zranění.

Nízký profil, přesněji nulový drop (výškový rozdíl mezi patou a špičkou) a minimální tloušťka podrážky umožňuje chodidlům téměř stejný kontakt se zemí, jako když sportujete naboso. Tento přirozený pocit může pomoci při rozvoji síly svalů a kloubů a také zlepšit rovnováhu a koordinaci.

Dalším důležitým aspektem je široká špička, která zaručí dostatečný prostor pro vaše prsty tak, aby mohly plnit funkci opory a stabilizace. Díky tomu, že chodidlo není v botě stlačené, se předchází nejen deformacím chodidla, jako je například hallux valgus, ale i problémům s celým pohybovým aparátem. Bolí vás často hlava nebo máte problémy s páteří? I to můžou být důsledky nevhodné obuvi.

barefoot boty se hodí na většinu sportovních aktivit

Foto: Oblíbený sportovní model VIVOBAREFOOT Primus Lite III je ideálním parťákem na městský povrch

Barefoot boty x minimalistické boty x boty s nulovým dropem

Často se setkáváme s tím, že jsou barefooty označovány jako minimalistické boty. Není to ale úplně pravda. Minimalistická obuv může být lehce širší než běžně tlumená obuv, nicméně má také tlumení a nemusí mít nulový drop. Mluvíme tak o výšce podrážky ve špičce okolo 1 cm a v patě o zhruba 3 - 6 mm více. Především pro lidi, kteří nemají vyladěný běžecký styl a dlouho sportovali v hodně tlumených botách, může být tento typ obuvi jakýmsi začátkem na cestě k barefootům. To stejné platí u lidí s tělesnou nadváhou.

Bota s nulovým dropem je pak kategorie sama o sobě. Samozřejmě do této kategorie spadají i barefoot boty, pojďme se ale podívat na to, že nulový drop nutně neznamená barefoot. U běžné obuvi to můžou být klasické sneakers či tenisky („kecky“), u sportovní obuvi pak boty, které lákají na pohodlný a široký střih a dobrou stabilitu. Jenže i tyto boty mají tlumení a mnohdy poměrně velké, klidně ke třem centimetrům. Kontakt s povrchem je v porovnání s barefoot botami nepopsatelně menší a mozek nedostává zpětnou vazbu včas a rychle. Pokud dopadáte při běhu na patu a mají boty měkké tlumení, můžete se tak na okamžik s chodidlem dostat do „záporného“ dropu. Jednoduše bude při dopadu pata níž než špička. To má za následek přetížení lýtkového svalstva a především achilovek.

Je pro mě barefoot obuv vhodná na cvičení a běhání?

barefoot botách můžete cvičit, běhat, skákat, zkrátka dělat veškeré sportovní aktivity, které nevyžadují speciální obuv (lyžování, bruslení,…). Nicméně byste měli věnovat velký důraz na svou techniku pohybu a fyzickou zdatnost. I to nemusí jít ale ruku v ruce. Je běžné, že fyzicky aktivní jedinec nemusí mít perfektně zvládnutý styl běhu a může dopadat tvrdě na paty. Je tedy nutné počítat s tím, že barefoot boty vám nic neodpustí. Je to totožný pohyb jako naboso. Schválně se zkuste proběhnout bosí po trávníku a pak v tlumené botě, ve které běžně běháte. Pravděpodobně bosí zkrátíte krok a budete dopadat na přední až střední část chodidla. Tlumené boty vám tvrdé dopady na patu pocitově odpustí, ve skutečnosti jsou ale negativní pro pohybový aparát. Pokud tedy s barefooty začínáte, věnujte velký důraz na techniku pohybu a poslouchejte své tělo. Rychlý přechod z běžné tlumené obuvi, kdy si tělo nevybuduje pohybově přirozené návyky, může vést k přetížení svalstva, šlach, kloubů a v horších případech i ke zranění.

běžecké barefoot boty VIVOBAREFOOT Primus Trail Knit

Foto: VIVOBAREFOOT Primus Trail Knit využijete především na horských stezkách

Jedny boty na všechno?

Univerzální obuv na všechny aktivity je snem každého sportovce. Buďme ale upřímní, pokud chcete jen jedny boty na všechno, vždy to bude o kompromisech. My doporučujeme vybírat boty na konkrétní aktivity, ke kterým jsou určené. Prodloužíte tím životnost obuvi a zážitek ze sportu bude o to lepší.

Barefoot boty do fitka a na městský běh

Na umělý povrch není potřeba výraznější vzorek na podešvi. Tloušťka podrážky se u městských sportovních modelů VIVOBAREFOOT pohybuje v rozmezí 3–4 mm. Klasikou v nabídce je již třetí generace modelu Primus Lite, který si získal srdce nejednoho sportovce. Letos jsme se rozhodli řadu Primus Lite rozšířit o zcela nový model Primus Lite Knit, který místo klasického jazyku využívá elastický „ponožkový“ úplet. Díky tomu boty perfektně obepnou oblast kotníku. Zapomenout bychom neměli ani na sportovní barefoot tenisky Geo Court Knit.

3mm ultratenká podrážka se hodí na veškerý městský povrch

Foto: Ultratenká podrážka zajistí dokonalý kontakt s povrchem

Trailové barefoot boty

Pohyb v terénu vyžaduje vysoké nároky na stabilitu a přilnavost k povrchu. Z tohoto důvodu je dobré mít obuv s terénním vzorkem.

Nejuniverzálnější podešev na přírodní povrch v nabídce VIVOBAREFOOT nese označení FG (Firm Ground). Multiterénní vzorek se hodí spíše na tvrdší povrch (horské a kamenité stezky), ale zajistí vám dostatečný záběr i na měkkých lesních pěšinách. Primus Trail II FG či Primus Trail Knit FG jsou v tomto případě sázka na jistotu.

Pokud plánujete svůj čas v přírodě věnovat pořádným výzvám v bahně, sněhu a volném terénu, určitě se podívejte na verzi trailovek s označením SG (Soft Ground), konkrétně na model Primus Trail III SG.

multiterénní podrážka je vhodná na jakýkoliv přírodní povrch

Foto: Trailová podešev Firm Ground se hodí na všechny přírodní povrchy