Chodit jako Ötzi nebo čínské ženy?

24.10.2019 15:00

Chůze není otázkou trendu, obouvání bohužel ano. Ráda bych s vámi dnes sdílela moje zamyšlení nad tvarem obuvi. Chodidla máme od dávnověku všichni stejná. Ledový muž Ötzi, vy, já i čínské ženy, než jim byly nohy zdeformovány.

boty pravěkého muže Ötziho

Ötziho prostorné bačkůrky

Stavba lidských chodidel má svůj charakteristický, geneticky daný tvar. Vždy by mělo platit pravidlo, že boty se přizpůsobují nohám a ne nohy botám. Už ledový muž Ötzi v mladší době kamenné věděl, že jsou pro něho nejvhodnější boty se širokou platformou pro volný pohyb prstů a měkká poddajná podešev.

boty pravěkého muže Ötziho

Ötziho by určitě nenapadlo ušít si boty na podpatku. Proč? Nedává to jednoduše smysl, je to nefunkční, nepohodlné a v neposlední řadě i škodlivé. Zažitý trend vysokých podpatků a úzkých špiček bot je historicky pouze setrvačnost. Záměrné deformování chodidel čínských žen trvající cca od 9. do 21. století má dnes již také utrum. Je jen otázkou času, kdy si i vy uvědomíte, že ke kráse či společenskému postavení nepotřebujete boty, které vás deformují.

svobodu pro nohy
         Přizpůsobíte boty vašim nohám…                         ...nebo své nohy botám?

Rozhodnutí je jen na vás!

„Drobná nožka je sexy,“ takový byl postoj Číňanů po 50 generací. Zlámeme pětileté dceři prsty, zdeformujeme jí nohu, protože to je nejlepší investice do našeho dítěte. Dostane se do vyšších kruhů a díky svůdné přitažlivosti malých chodidel bude mít větší šanci na lukrativní manželství. Drobné krůčky doprovázené velkou bolestí majitelky takzvaných lotosových nohou byly totiž důvodem chtíče mnoha mužů vyšších vrstev.

„Zní vám tento příběh přitažený za vlasy? Tak proč ho žijete znovu ve vašich lodičkách?“

zdeformované nohy čínský žen

 dámské lodičky jako mučící nástroj 

Zmrzačené čínské dívky byly téměř neschopné samostatné chůze a tím vznikala jejich závislost na mužích. A o to jde. Nevhodná obuv vás dělá závislými. Díky dnešní rigidní tvarované obuvi se mnoho lidí ocitá v podobné situaci jako čínské ženy. Stávají se závislými na pomoci fyzioterapeutů a lékařů. Záměrně píši lidí a ne jen žen, protože dnes už i muži nosí polobotky se zúženými špičkami a i oni přicházejí ke mně do ordinace s bolestmi chodidel a deformitami.

parodie na boty na podpatku

Závěrem bych vám ráda řekla: „Nenechte se omezit v každodenních radostech života bolestmi nohou způsobenými nevhodnou obuví. Vnímejte své tělo a noste, co je vám pohodlné. Jakoukoli bolestí při chůzi dává tělo najevo, že je něco v nepořádku, volá o pomoc a je načase stávající situaci změnit.“

moderní barefoot boty Vivobarefoot

S láskou k bosé chůzi
Mgr. Veronika Horáková, fyzioterapeutka

Zdroj:

www.national-geographic.cz/clanky/muceni-divek-v-cine-tradice-ovazovani-nohou-znicila-zdravi-50-generacim-zen
www.hedvabnastezka.cz/posledni-fest-test
BAJEROVÁ, Marika. Rozhovor s Václavem Pátkem. Umění fyzioterapie. 2016. 2. 67-69. ISSN 2464-6784