Proč přejít z klasické outdoorové boty na barefootovou

15.12.2023 14:00

Vyrazit na výlet do lesa, na hory anebo se jen proběhnout na čerstvém vzduchu v přírodním terénu, to jsou některé z nejlepších způsobů relaxace pro aktivní jedince. Skvělý zážitek ale může často pokazit i úplná maličkost, jako jsou otlačené nohy z pevných, neforemných bot, v horších případech i bolest chodidel. Ta může přijít i navzdory tomu, že vám boty perfektně sedí. Řešením by mohlo být pokračovat naboso, tím se ale můžete vystavit nebezpečí nejrůznějších poranění. Z tohoto důvodu vyvinula společnost VIVOBAREFOOT ultratenké podrážky s patentovanou ochranou odolnou proti propíchnutí, které umožní pocit chůze jako naboso, ale nabídnou ochranu chodidel.

Pohodlí a přirozenost jsou doménou bosých bot

Běžné pohorky bývají většinou těžké, pevné a až příliš chodidlo omezují. To při několikahodinové túře může znamenat otlaky, puchýře a hlavně zkazit celkový zážitek z výletu. Barefoot boty ovšem fungují na přesně opačném principu. Hlavním faktorem při jejich výrobě je pohodlí, flexibilita a snaha zajistit co možná nejpřirozenější pohyb a funkci svalů. Bosé boty tak nohu nijak neomezují a dopřávají jí dostatek prostoru, k čemuž jim pomáhají především dva prvky. Prvním z nich je široká špička, která respektuje přirozený tvar chodidla, druhým je nulový výškový rozdíl mezi patou a špičkou a absence podpory nožní klenby. Díky tomu chodidlo zapojuje rovnoměrně svaly, vazy a šlachy.

Barefoot trekovky VIVOBAREFOOT Magna Lite zaujmou svým jedinečným designem

Foto: Barefoot trekovky VIVOBAREFOOT Magna Lite zaujmou svým jedinečným designem

U běžných outdoorových bot příjemnému prožitku z pobytu venku vždy něco chybí. Tlustá a neforemná podrážka totiž nedovoluje tělu naplno využívat propriocepci, neboli zpětnou vazbu z nervů v chodidlech, a brání tak přirozenému kontaktu se zemí. Barefoot pohorky od VIVOBAREFOOT ale díky ultratenké multiterénní podrážce umožňují dokonalé spojení s přírodou a umocnění celkového zážitku, přitom nohu zároveň chrání.

Při přechodu na barefoot obuv je nutné začít pomalu a poslouchat své tělo. Vyrazte na krátkou procházku a postupně čas strávený v přírodě prodlužujte. Chůze by měla být vždy příjemná, nechoďte přes bolest. Jakmile si na barefoot obuv zvyknete, není problém vyrazit na jakoukoliv túru.

Jakub Jonáš ve VIVOBAREFOOT přešel mimo dalších treků i legendární Pacific Crest Trail dlouhý 4300 km. Petra Mücková zase pokořila desítky horských ultramaratonů s délkou přes 100 kilometrů, mezi nimi i jeden z těch vůbec nejtěžších a nejdelších – 330 kilometrů dlouhý Tor des Geánts. Oba se shodují, že zásadní je pro ně pohodlí, kontakt s povrchem a svoboda pohybu.

Jakub Jonáš již řadu let vsází na svých cestách na trailové barefoot boty od VIVOBAREFOOT

Foto: Jakub Jonáš již řadu let vsází na svých cestách na trailové barefoot boty od VIVOBAREFOOT

Kvalita i šetrnost k přírodě jsou ve VIVOBAREFOOT základem

V nabídce VIVOBAREFOOT najdete řadu nízkých trekovek a vysokých pohorek s různými druhy podrážek od trailových vhodných na lesní cesty až po terénní s výrazným vzorkem do nejnáročnějších podmínek. Modely jsou vyrobené z prvotřídní kůže z volného chovu nebo z recyklovaných a recyklovatelných materiálů s důrazem na ekologickou udržitelnost.

Zateplené barefoot pohorky Tracker Winter SG se hodí i do nejnáročnějších zimních podmínek

Foto: Zateplené barefoot pohorky Tracker Winter SG se hodí i do nejnáročnějších zimních podmínek

V aktuální kolekci zaujme řada novinek pro letošní rok. Především membránové pohorky Tracker Textile FG2, které jsou vyrobené čistě z veganských materiálů. Inovovaná multiterénní podrážka nabídne perfektní přilnavost i na mokrém a kluzkém povrchu. Pro zimní období VIVOBAREFOOT představilo model Tracker Winter SG. Prvotřídní kožený svršek, zateplení v podobě podšívky a agresivní vzorek předurčují tento model do těch nejnáročnějších podmínek.

VIVOBAREFOOT ale i nadále vsází na ostřílené klasiky jako jsou celoroční pohorky Tracker II FG, Tracker Forest ESC nebo řada Magna. Stačí si jen vybrat a vyrazit.