Recenze: VIVOBAREFOOT Tracker Forest ESC

15.05.2023 13:24

Už je tomu nějaký ten pátek, co jsem psala recenzi na trekovou/zimní barefootovou botu VIVOBAREFOOT Tracker. Je pravda, že tyto boty nosím zejména v zimních měsících, protože po letech chůze a běhu v terénu se mi dobře zpevnily kotníky a na běžné vysokohorské turistice si vystačím s nízko-kotníkovou obuví. Z pohledu životnosti tedy na botách nesleduji žádné výrazné opotřebení.

Jednu výtku jsem ke svým starým dobrým Trackerům ale už delší dobu měla. Bota má podrážku typu FG s 3 mm tenkým multiterénním vzorkem, ovšem v zimních podmínkách si situace často žádá výraznější vzorek. Již před 2 lety se však v nabídce VIVOBAREFOOT objevily nové varianty modelu Tracker, čímž se tyto barefootové pohorky přiblížily k dokonalosti a já jsem měla možnost jeden z těchto modelů testovat. Aktuálně najdete v nabídce Viva tyto modely Trackerů (vždy v pánské i dámské variantě):

modelová řada VIVOBAREFOOT Tracker je ideální na horskou turistiku

VIVOBAREFOOT Tracker II FG – jedná se o inovovanou variantu modelu Tracker, který jsem vám v minulosti již představovala.

VIVOBAREFOOT Tracker Forest ESC – pohorka, která Vás ve vysokých horách opravdu podrží, více v recenzi níže.

VIVOBAREFOOT Tracker Decon FG2 – nejnovější varianta Trackerů s novou 4 mm multiterénní podrážkou, kombinace kůže a vlněného úpletu, v nabídce ve velmi zajímavých barevných variantách.

Model Tracker Decon je aktuálně v nabídce také v nízko-kotníkové variantě. Myslím, že tato bota bude v našich podmínkách aktuální především na výlety v chladných podzimních měsících.

VIVOBAREFOOT Tracker Forest ESC

Jak jsem již zmínila, menší nevýhodu jsem spatřovala u první verze pohorek v multiterénním vzorku, který v blátě či sněhu neměl dostatečnou trakci. Do náročných vysokohorských podmínek je potřeba agresivnější podešev, a tu nabízí právě model Tracker Forest ESC. Světoznámý výrobce pneumatik a specialista na pryžové materiály společnost Michelin vyvinula pro tento model speciální 2,5 mm tenkou podrážku se 7 mm kolíky. Tracker Forest ESC rozeznáte od klasických Trackerů FG na první pohled – kolíky Michelinské podrážky vystupují až na samotný okraj boty, takže je dobře viditelný i z profilu. Podrážka Vám tak poskytne oporu i v případě, že v terénu došlápnete třeba jen na hranu boty. Při došlapu na celé chodidlo bota nabízí maximální adhezi a bezpečný pohyb i na zasněženém povrchu, nemusíte se bát vyrazit ani na zasněžené alpské vrcholky. Nesmeky nebo mačky rozhodně nebudete obouvat dříve než ostatní turisté obutí v těžkých konvenčních pohorkách.

Speciální podešev od značky Michelin obstojí i v těch nejnáročnějších podmínkách

Velké změny přináší tento model také v konstrukci svršku. Foresty mají v oblasti kotníku hrubší koženou vrstvu, čímž se kotník výrazně více zpevnil. Pocit silné podpory kotníku ucítíte od prvního nazutí. Oproti tomu model Tracker FG Vám kotník spíše něžně obejme a má především funkci ochrany kotníku před odřením, nikoliv tak pevnou podporu. Z tohoto pohledu je Forest vhodný nejen pro horské experty do extrémních alpských podmínek, ale také na běžné horské túry začátečníkům, kteří ještě nemají dostatečně zpevněný kotník a netroufnou si v horách na nízkou obuv. Pevná opora v kotníku nahrává chodidlu, které tak může být s dostatečnou vůlí schované v široké botě, a i přes maximální volnost Vašich prstů je noha v botě bezpečně fixovaná.

VIVOBAREFOOT Tracker Forest ESC nabídnou dokonalou ochranu chodidel

Stejně jako u původního modelu mají Foresty zavazování na tkaničky s bezpečnostními háčky (ve tvaru viváckého šestihranu), které udrží tkaničku i v případě, že se Vám omylem rozváže.

Bota je vhodná jak na letní VHT, tak do zimních podmínek, v závislosti na podmínkách si do boty můžete dát vyjmutelnou termo vložku, která nohu odizoluje od chladné země i v zimních podmínkách. Pokud ovšem nemrzne, doporučuji užít si boty bez vnitřních vložek a vychutnat si výraznější pocit chůze naboso.

Model Tracker Forest ESC je na první pohled nerozeznatelný od konvenčních těžkých pohorek, ovšem při nazutí je minimalismus hned znát. Pevná konstrukce svršku a propracovaná terénní podrážka Vás ochrání i v nejnáročnějších vysokohorských podmínkách a neubere na pocitu chůze na boso. A co že vlastně znamená zkratka ESC? Extreme Survival Collection (kolekce pro extrémní přežití) – myslím, že tento popis modelu mluví za vše.

VIVOBAREFOOT Tracker Forest ESC jsou doma ve vysokých horách

Jedná se o skutečně propracovanou outdoorovou botu, která uspokojí i ty nejnáročnější turisty. Já jsem botu vyzkoušela jak v deštivých podzimních dnech, tak na sněhu ve Vysokých Tatrách a nenapadá mě jediná výtka. Pokud jste si doteď nebyli jisti, jestli může existovat kvalitní barefoot pohorka, tak neváhejte, vyrazte do ulic a vyzkoušejte si Trackery v některé z VIVOBAREFOOT prodejen na vlastní nohy.

Autorka: Petra Mücková