Skandál v obuvním průmyslu aneb když jde o chodidla až na posledním místě

31.10.2022 15:37

Používáme je každý den a kromě spánku je používáme prakticky neustále, přesto se k nim chováme macešsky a ignorujeme jejich potřeby, co je to? Lidská chodidla! Uzavřené do módních bot, které nerespektují tvar lidského chodidla a jeho funkci a svým tvarem znemožňují jejich svobodný pohyb. Módní a obuvní průmysl nám neustále podsouvá, že moderní obuv musí mít úzkou špičku, podporu nožní klenby a podpatek. Takové boty přitom v podstatě znemožňují přirozený pohyb a pro naše chodidla jsou bez přehánění nebezpečné, přesto se prodávají a to mnohdy za horentní ceny. Podpatek kdysi vznikl z toho důvodu, aby jezdcům na koni noha držela v koňském třmenu, později se podpatky staly symbolem urozenosti. V dnešní době jde o přežitek, který se ovšem pevně drží díky módnímu průmyslu navzdory tomu, že má pro naše chodidla a pohybový aparát zničující účinek.

Jak je vůbec možné, že boty, které křiví a ničí chodidla, může někdo vyrábět a někdo jiný si takové boty běžně kupuje? Marketing, reklama a módní průmysl nám diktují, že takové boty jsou zrovna „in“, jsou krásné a zajistí vám atraktivitu a status quo módní ikony, která ví, "co zrovna frčí". To vše ve jménu módy s minimálním zájmem o chodidla a jejich zdraví. Výsledek je takový, že valná část populace, převážně žen, má vbočené palce, tzv. hallux valgus, trpí bolestí hlavy a zad, které mohou souviset i s nevhodnou obuví a mnoho dalších problémů jako je vadné držení těla, zborcená nožní klenba atd.

přirozené chodidlo vs. tvar běžné obuvi

Foto: Tvar přirozeného chodidla vs. tvar běžné konvenční obuvi

My lidé jsme vůbec zvláštní. Kupujeme si čím dál tím větší SUV a libujeme si, kolik je v něm prostoru. Bojujeme za slepice, aby měly více místa v klecích (což je samozřejmě správná věc). Sníme o velkém domě s velkou zahradou, létání business třídou, abychom měli pohodlí a dostatek místa pro nohy... a pak sníme o tom, koupit si nejmodernější lodičky od luxusní značky, do kterých uzavřeme chodidla, která si zřejmě podle našeho jednání jako jediná dostatek místa a pohodlí nezaslouží. A nebo?

nová podzimní kolekce VIVOBAREFOOT

Foto: Oblíbené barefoot chelsea v novém podzimním kabátu - VIVOBAREFOOT Geo Chelsea

Doba se mění a s ním i pohled na módní průmysl. U modelek už neplatí, že nesmí mít více jak 45 kg, jinak je pro modeling "obézní". Mění se i pohled na použití kožešin z kožešinových zvířat, čím dál tím více se hovoří o udržitelné módě, kdy ale konečně dojde i na naše chodidla a obuv, která by respektovala jejich tvar? 

První vlaštovky

běžecké barefoot tenisky VIVOBAREFOOT na přírodní terén

Foto: Běžecké VIVOBAREFOOT Primus Trail Knit FG dopřejí dokonalý kontakt s jakýmkoliv povrchem

I proto vznikly bosé boty, nebo chcete-li barefoot obuv. Značka VIVOBAREFOOT je v kategorii barefoot obuvi průkopníkem, vznikla a první prototyp vyrobila v roce 2008. Od té doby vyrábí pouze barefoot obuv, pro každou příležitost. Idea je jednoduchá, vyrobit boty, které zajistí chodidlům pocit bosé chůze a přirozený pohyb chodidla každý den. Dnes už je veliký výběr druhů barefoot bot i značek, které je nabízejí. Seženete outdoorové barefoot boty, barefootové tenisky a nebo barefootové pracovní boty do kanceláře či barefoot obuv pro volný čas, ale i barefoot boty do vody. Fenoménem jsou barefootové boty na cvičení a barefootvé běžecké boty, kdy mnoho lidí přechází z klasických sportovních tlumených bot na bosou alternativu. Barefootová obuv zažívá boom a má stále více přiznivců, kteří odmítli být nadále obětí módy, ale preferují stát se hrdinou funkčnosti a umožnit chodidlům přirozený pohyb a prostor pro fungování a vnímání povrchu. Pohodlné boty a přirozený pohyb chodidel již nejsou výsadou několika nadšenců, barefootová obuv dobývá botníky domácností po celém světě. Snad se brzy dočkáme toho, že i módní průmysl změní pohled na lidské chodidlo a dopřeje mu prostor a přirozený pohyb.

barefoot pohorky VIVOBAREFOOT do nejnáročnějších podmínek

Foto: Barefoot pohorky VIVOBAREFOOT Tracker Forest ESC zvládnou i ty nejnáročnější podmínky

Co to ale vlastně barefoot boty, nebo chcete-li bosé boty, jsou?

  • Barefoot obuv je specifická tím, že má dokonale ohebnou podrážku, která zajistí přirozený pohyb chodidel bez omezení.
  • Barefoot obuv má nulový drop. To znamená nulový sklon podrážky mezi špičkou a patou.
  • Špička barefoot bot je v anatomickém tvaru chodidla, kde jsou prsty volné a nic je neutiskuje.
  • Barefootová bota má nulovou podporu nožní klenby zajišťující přirozený pohyb nožní klenby a chodidla.
  • Ultratenká 3-8mm podrážka pro autentické vnímání povrchu jako u chůze naboso. Barefoot boty značky VIVOBAREFOOT mají ještě navíc u většiny dospělých modelů v ultratenké podrážce patentovanou ochranu odolnou proti propíchnutí.

Bosé boty potkáváme na ulici čím dál častěji a i díky tlakům od zákazníků, přecházejí některé značky vyrábějící klasickou obuv k jejich výrobě. Věříme, že za několik let lidé budou nevěřícně kroutit hlavou nad tím, jaké boty nosili a nebudou věřit, že se do nich někdy jejich chodidla dokázala "nacpat" a chodit v nich celý den. Poskytněte vaším chodidlům prostor, vrátí vám to zpět.

barefoot tenisky VIVOBAREFOOT na cvičení  

Foto: VIVOBAREFOOT Geo Racer Knit používá i při svém tréninku kulturista světového formátu Jan Turek