Jak vybrat ty správné barefoot boty?

BLOG

08.05.24 3366

Výběr perfektního páru bot je nepochybně jedním z nejdůležitějších kroků pro spokojený a pohodlný každodenní život. Při volbě těch dokonalých barefoot bot ale vstupuje do hry spousta faktorů, od použitého materiálu přes konkrétní typ obuvi až po místa a povrchy, kam plánujete dané boty nosit. Váš vůbec první pár barefoot bot by vám měl padnout opravdu bezchybně, abyste si mohli naplno užívat veškeré benefity nošení bosých bot a zároveň u tohoto zdravějšího stylu obouvání vydrželi. Pokud tak potřebujete pomoc s výběrem ideálních barefoot bot, jste na správném místě.

Charakteristické prvky barefoot bot

I když spousta lidí věří tomu, že barefoot boty jsou si všechny velice podobné a dají se poznat na první pohled, protože jsou vzhledově tolik odlišné od běžných bot, ve skutečnosti je tato představa poměrně daleko od pravdy. Barefoot obuv se totiž dělí na celou řadu odlišných modelů určených pro různé příležitosti a plnících různé účely, přirozeně se tak do značné míry liší i jejich vzhled. Jak by tedy měla vypadat barefoot obuv?

Nejjednodušším způsobem jak poznat barefoot boty je podívat se na podrážku bot. Ta by měla být dokonale rovná a velice tenká, mnohem více než u konvenčních bot, které chůzi zbytečně silně tlumí.

Barefoot boty od VIVOBAREFOOT poznáte právě díky ultratenké třímilimetrové podrážce, která pomáhá simulovat chůzi jako naboso a přitom chodidlo ochrání před zraněním i proměnlivým počasím.

Podrážky barefoot bot jsou mimo jiné také velice flexibilní a ohebné, podobně jako celá bota, což jim umožňuje se přizpůsobit vašim nohám a nijak je při chůzi neomezovat. Žádná část boty by tak neměla být tuhá a neohebná a to stejné platí i pro veškeré použité materiály. Čím více volnosti vám boty nabízejí, tím lépe.

V neposlední řadě se barefoot podrážky liší od těch běžných tím, že u nich nenajdete žádný podpatek ani podporu klenby, která chodidlo utlačuje a nutí ho fungovat v nepřirozené pozici. Přílišná podpora klenby u klasické obuvi vede k postupnému ochabování svalů a šlach v chodidle a dlouhodobě tak ovlivňuje kvalitu chůze. U tenkých podrážek barefoot bot nic podobného nehrozí právě díky tomu, že jsou dokonale rovné a stejně je tomu i u vnitřku boty. Nic v nich tak nebrání přirozené chůzi jako naboso, která je pro vás zdravá.

Barefooty ale v žádném případě nejsou jen boty s tenkou podrážkou. Dalším významným faktorem, ve kterém se barefoot boty odlišují, je jejich tvar. Pro konvenční obuv je totiž typický neanatomický tvar zakončený velice úzkou špičkou, který neposkytuje chodidlům dostatek prostoru a především tlačí na prsty nohou. Design barefoot bot se naopak podřizuje přirozenému tvaru nohy a jejich široká špička poskytuje noze svobodu pohybu a pomáhá předcházet řadě deformit a dalších zdravotních problémů spojených s prsty nohou.

Hmotnost je dalším ze zřejmých ukazatelů, díky kterým rychle poznáte ty pravé barefoot boty. Díky použití prodyšných a flexibilních materiálů a minimalistickému designu, který upřednostňuje funkčnost, jsou barefoot boty velice lehké. V porovnání s běžnými botami je pak rozdíl více než patrný.

Důležité parametry při výběru

Výběr toho správného prvního páru barefoot bot může být nelehkým úkolem, pokud nevíte, jak na to. Projdeme si tedy základní kritéria, kterým je třeba věnovat zvýšenou pozornost.

Vzhled bot je s největší pravděpodobností tím prvním, na co se při výběru bot zaměříte. A není se čemu divit, vždyť krásné a čisté boty dokáží ovlivnit váš první dojem o člověku stejně spolehlivě jako jakýkoliv jiný kus oblečení. Výhodou je proto široký výběr modelů bot od VIVOBAREFOOT, kde najdete jak stylové a módní boty do společnosti, jako jsou například pohodlné polobotky Ra IV, tak třeba zimní boty uzpůsobené na chůzi i v těch nejhorších podmínkách.

Co se týče volby materiálu, u VIVOBAREFOOT se vám nabízí hned několik možností. Nedílnou součástí naší kolekce jsou modely z kůže, která pochází z volně chovaného skotu a slouží pouze jako vedlejší produkt masného průmyslu. Můžete si tak prohlédnout širokou nabídku bot vyrobených z hladké či broušené kůže.  Ať už do města, do hor, na jaro či zimu, každý si najde ty své. 

VIVOBAREFOOT nabízí ale i boty vyrobené z recyklovaných a znovu recyklovatelných materiálů, například PET lahví, přičemž na jeden pár bot se spotřebuje zhruba 17 PET lahví. Některé modely pak využívají materiály vyrobené z rostlinných zdrojů, ať už jde o kukuřici, vodní řasy, konopí, bavlnu anebo třeba korek. Ve všech případech ale stojí v popředí šetrnost k přírodě a snaha o co nejmenší zatěžování životního prostředí. Barefoot boty jsou tak zdravé nejen pro vás, ale i pro celou planetu.

Některá rozhodnutí při výběru bot samozřejmě záleží jen a pouze na vkusu každého člověka, u VIVOBAREFOOT proto najdete modely v celé řadě decentních i křiklavých barev a rozhodovat se můžete i podle zapínání. Většina barefoot bot má klasické šněrování, u některých modelů, jako jsou například boty Primus Trail Knit FG , je rychlozavazovací systém.

Nyní se dostáváme k té dost možná nejdůležitější části výběru bot. Velikost bot má totiž potenciál váš zážitek z prvního nošení barefoot bot jak povznést, pokud je zvolena správně, tak naopak zbytečně zkazit, když se výběr velikosti nepodaří tak, jak by měl.

Vaše standardní velikost, na kterou jste zvyklí z běžných bot, se bude u barefoot obuvi pravděpodobně o trochu lišit. Důvodem je rozdílná konstrukce boty a potřeba zajistit chodidlům maximální prostor. Nejlépe zvolíte odpovídající velikost tak, že se budete řídit velikostními tabulkami u jednotlivých modelů bot. Na to, abyste tyto tabulky mohli efektivně využít, si ale nejdříve musíte umět chodidla správně změřit.

Detailnější postup doplněný o obrázky najdete v tomto článku, zde vám ale nabídneme alespoň zkrácenou verzi celého procesu, abyste mohli co nejrychleji přejít k té příjemnější části nakupování, tedy k prohlížení rozsáhlého katalogu nejrůznějších modelů bot.

Postup je vlastně velice jednoduchý. Přesnou velikost svých chodidel změříte tak, že si stoupnete patami ke zdi a pod chodidlo si položíte papír tak, aby se okrajem opíral o stěnu. Na dané chodidlo přenesete váhu, abyste se co nejvíce přiblížili tomu, jak se bude noha chovat při chůzi v barefoot botách, a na papíru si uděláte značku u konce vašeho chodidla.

Protože se může velikost obou chodidel u člověka mírně lišit, stejným způsobem si raději změřte i druhé chodidlo a při výběru správné velikosti přihlížejte k větší z obou velikostí.

Zde pak dochází k hlavnímu rozdílu mezi měřením nohy pro konvenční boty a pro bosé boty. K naměřené hodnotě totiž u barefoot bot přičítáme ještě nadměrek, což je prostor navíc zajišťující přirozenou funkci chodidla a všech jeho částí. U dospělých je nadměrek 6 až 10 mm, u dětí 10 až 12 mm.

Při měření chodidel je vhodné obléct si ponožky, ve kterých budete barefoot boty nosit, a také se nedoporučuje měřit chodidla hned po ránu, protože mají tendenci během dne natékat.

Jakmile znáte délku svých chodidel, můžete si zvolit tu nejlepší velikost bot podle velikostních tabulek přiložených u každého modelu. Tyto tabulky se ovšem liší model od modelu, je proto potřeba vybírat pečlivě.

Pokud se vám náhodou stane, že si online objednáte pár barefoot bot a teprve po jejich vyzkoušení zjistíte, že vám nesedí, není problém je do 14 dní od doručení vrátit. Jedinou podmínkou je, aby nebyly nošené venku. Stejně jako při nákupu v kamenném obchodě tak můžete vybírat bez jakýchkoliv obav.

Vyberte si ty správné boty přímo pro vás

Při výběru barefoot bot samozřejmě musíte přihlížet i k tomu, pro jaké účely si boty vlastně kupujete. Napříč různými kategoriemi se totiž boty do značné míry liší a nedají se navzájem jen tak snadno zaměňovat. Nabídka je ale naštěstí široká a na své si tak přijde každý.

Mezi velice oblíbený typ barefoot bot patří běžecké boty, například model Primus Trail Knit FG s multiterénní podrážkou. I když je ale běh v barefoot botách přínosný pro vaše tělo a lze ho jedině doporučit, nemusí být úplně vhodný pro barefoot začátečníky. Technika běhu v barefoot botách se přece jen od běžného běhu liší a je tak vhodnější si nejdříve zvyknout na běžnou chůzi v barefootech.

Pokud s bosými botami teprve začínáte, vhodnější pro vás mohou být například outdoorové nebo trekové barefoot boty, které si dokáží poradit s jakýmkoliv povrchem a značně vylepší vaše méně i více náročné výpravy.

Pro barefoot začátečníky mohou být ideální i některé z barefoot tenisek, ty jsou totiž uzpůsobené na každodenní nošení v městském prostředí, kde zajišťují přirozený a pohodlný pohyb bez rizika zranění.

Barefoot baleríny se pak nabízejí jako vhodné kandidátky pro dámy, které by v bosých botách rády vyrazily do společnosti, divadla nebo rovnou na taneční parket. Baleríny od VIVOBAREFOOT, jak je vidět u modelu Asana Yin Ballerina, v sobě dokonale kombinují elegantní design s pohodlím, vaše nohy se tak nemusí trápit v těsných lodičkách s vysokým podpatkem.

Na léto se pak nejlépe hodí barefoot sandály, z nichž je určitě zajímavý obojživelný model Ultra III, který je vyrobený ze speciální pěny pocházející z přemnožených vodních řas.

V zimě je zase naopak vhodné zvolit některé boty z nabídky zimních barefoot bot, jako jsou například unisexové boty Gobi Boot Winterised, které jsou zateplené a připravené vyrazit do jakkoliv nepříznivého počasí.

Různých druhů barefoot bot samozřejmě existuje celá řada a pokud vás nezaujala žádná z kategorií výše, můžete se podívat na celou nabídku bot pro pány, dámy i děti, kde vás třeba zaujme některý z dalších modelů.

Sdílet článek



Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál...



Registrujte se

a získejte
řadu výhod

  • Kompletní přehled o novinkách
  • Historie objednávek
  • Doprava zdarma nad 1000,-
  • 30denní lhůta na vrácení zboží

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.