Co je vlastně barefoot obuv?

15.01.2024 16:39

Docela obyčejná chůze je jednou z nejprospěšnějších aktivit, kterou můžete udělat pro své tělo i mysl. Při chůzi pálíme kalorie, posilujeme svaly i kosti, na procházkách navíc dostáváme čas uspořádat si myšlenky anebo si užít chvíle v přírodě. Pro chůzi naboso pak všechny výhody platí dvojnásob. Jen si sundat boty a chodit celý den bosý ale bohužel není vždy možné, například v hustě obydlených městech může být chůze naboso dokonce riskantní. Stále více lidí se proto obrací k barefoot obuvi, která představuje čím dál populárnější řešení umožňující chůzi jako naboso i v dnešní době.

Co je barefoot

Samotné slovo barefoot pochází z angličtiny a v překladu znamená „naboso“ nebo „bosý“. Botám, které dokáží simulovat chůzi naboso a svou konstrukcí se snaží co nejvíce přiblížit bosé chůzi, se tak říká právě barefoot boty. V češtině je můžete najít pod řadou dalších názvů, někteří jim říkají bosé boty, bosoboty anebo třeba barefootky, ve všech případech ale jde o barefoot obuv.

Lidé si barefoot boty často pletou s takzvanou minimalistickou obuví, ta je ale na rozdíl od barefootů stále výrazně tlumená, což chodidlům znemožňuje přirozenou zpětnou vazbu i pohyb, podrážku mívá významně tlustší a svou konstrukcí nohu a prsty zbytečně omezuje. I když jsou tak boty minimalistické, většiny neduhů spojených s běžnou obuví se jim nedaří zbavit. Právě zde tak hrají velkou roli výhody barefoot bot.

V čem tedy spočívá barefoot technologie? Základem je speciální ultratenká třímilimetrová podrážka, která každý krok uměle netlumí a dokonale se přizpůsobí chodidlu, ale zároveň mu poskytuje potřebnou ochranu před zraněním i živly.

barefoot boty jsou vhodné i pro děti

Podrážka bot od VIVOBAREFOOT se skládá z několika vrstev, které dohromady zajišťují bezpečí a pohodlí chodidla a přitom nebrání propojení se zemí, jaké umožňuje chůze naboso. I přes svou ohebnost a minimální tloušťku je podrážka odolná proti oděru a má patentovanou ochranu odolnou proti propíchnutí, antibakteriální vrstva pak eliminuje problémy s potem a vyjmutelná vložka nejen pomáhá s přechodem na chůzi v barefoot botách, ale také chodidla chrání před chladem v mrazivých zimních měsících.

Benefity barefoot bot ale u samotných podrážek jen začínají.

Vlastnosti a zdravotní benefity barefoot obuvi

Svaly a šlachy v chodidle mají možnost fungovat tak, jak to příroda zamýšlela, především ve chvílích, kdy chodíme naboso. Obyčejné boty kvůli přílišnému tlumení způsobenému tlustou podrážkou a zbytečně výraznou podporou klenby přirozenému pohybu a fungování našeho těla naopak brání.

Barefoot boty jsou však ohebné, přizpůsobí se a dopřávají chodidlům potřebnou volnost, takže z jejich nošení vyplývají stejné výhody jako právě z bosé chůze. Barefoot chůze především aktivuje chodidla a vrací jim jejich funkčnost, o kterou je připravuje obyčejná obuv, a tím pozitivně ovlivňuje celý pohybový aparát.

Díky tomu, že nejsou pevně uzavřené a nemají úzkou přizvednutou špičku jako běžná obuv, jsou barefoot boty ideální pro zajištění maximální opory těla. Anatomicky vytvarovaná špička bosých bot prsty nenutí setrvávat delší dobu v nepřirozené poloze a nebrání jim tak v kontaktu se zemí a vykonávání jejich funkce. Svobodu nohám zajišťuje také dokonale flexibilní podrážka a možnost volného pohybu kotníku, což klasické boty zpravidla nedovolují.

Dalším z mnohých benefitů barefoot bot nejen pro vaše fyzické, ale i psychické zdraví, je umožnění fungování jedné ze zásadních schopností nervového systému, a to propriocepce chodidel. Co to znamená?

V češtině se tento koncept označuje také jako polohocit a v praxi jde o zpětnou vazbu, kterou náš mozek získává z chodidel při pohybu. Mezitím co u běžných bot je tato zpětná vazba významným způsobem omezena tlustou a neforemnou podrážkou, u barefoot bot s měkkou a tenkou podrážkou je tomu právě naopak. Mezi povrchem, po kterém jdete, a vámi samotnými zkrátka není žádná bariéra. To je obzvlášť uklidňující v přírodě, kdy pod nohama můžete cítit měkkou půdu jako při bosé chůzi, a přitom se nestrachovat kvůli možnému zranění nebo špíně.

sportovní barefoot boty se hodí na outdoorové aktivity

Se spojením se zemí mimo jiné pomáhá také nepřítomnost podpory klenby, která nohu u běžných bot dále oddaluje od země, a také nulový sklon podrážky neboli drop. Špička a pata chodidla jsou tím pádem v jedné rovině a mohou fungovat stejně, jako při chůzi naboso.

Výhodou barefoot bot je i jejich nízká hmotnost, která snižuje na úplné minimum jakýkoliv diskomfort a negativní vlivy na chůzi. 

Výše uvedené rozdíly mezi běžnými botami a barefooty mají řadu následků pro zdraví. Bosé boty především dokáží na rozdíl od těch klasických podporovat správné držení těla, neomezují jeho přirozené napřímení, nezpůsobují problémy s únavou a oslabením svalů v nohou, a tím pádem u nich například mnohem pomaleji dochází k opotřebení kloubů.

Dlouhodobé nošení nevhodné konvenční obuvi může společně s dalšími faktory vést až k vzniku řady vad a deformit chodidel, které člověku znepříjemňují a komplikují život. Mezi tyto problémy patří například ploché nohy, vbočený palec neboli hallux, různé deformity prstů anebo patní ostruha. I když je diagnostika velice komplexním procesem, který vyžaduje profesionální posouzení všech důležitých faktorů, právě aktivní nošení barefoot bot může být jedním z nástrojů prevence nebo léčby, pokud je pro vás tento druh bot vhodný.

Proč nosit barefoot boty

Bosé boty představují v první řadě zdravější alternativu běžné obuvi, na kterou jsme zvyklí. Nošení barefoot bot podporuje přirozené a vhodné fungování chodidel i nohou a umožňuje chůzi jako naboso se všemi spojenými benefity a přitom nabízí ochranu srovnatelnou s klasickými botami. 

Díky řadě doplňků, které VIVOBAREFOOT nabízí, navíc můžete i dalšími způsoby pomoci svým nohám, postarat se o svoje boty tak, aby vám vydržely co nejdéle jako nové. Anebo skrze použití některých z termovložek zajistit svým nohám teplo i v chladnějších měsících předtím, než si chodidla na bosé boty zvyknou.

barefoot pohorky jsou vhodné i do náročného terénu

Boty od VIVOBAREFOOT jsou vhodnou volbou také s ohledem na životní prostředí. Jsou totiž vyrobené z recyklovaných a recyklovatelných materiálů, některé přímo z recyklovaných PET lahví, kterých se na jeden pár bot spotřebuje celých sedmnáct. VIVOBAREFOOT klade důraz na šetrnost k přírodě a usiluje o její co nejmenší zatěžování. Nákup barefoot bot je tak nejen dobrý pro vaše zdraví, ale také společensky zodpovědný.

U VIVOBAREFOOT najdete široký výběr bot pro jakoukoliv příležitost, a to ve variantách pro pány, dámy i děti. Naleznete zde odolné kožené boty, jako je například model Tracker Forest ESC vhodný do přírody a na každý povrch, polobotky nebo baleríny hodící se spíše do společnosti, dětské boty na doma nebo modely vhodné na outdoorové sportování, jako jsou boty Tracker Decon Low FG2 s dokonalou přilnavostí na každém povrchu, případně na indoorové sportování, kde se osvědčí třeba lehké, prodyšné a rychleschnoucí boty Primus Lite III.

Ještě poslední rada na závěr, pokud byste si barefoot boty rádi vyzkoušeli, ale nechcete hned platit plnou částku za nejnovější model, můžete si prohlédnout nabídku II. jakosti, kde je celá řada bot dostupná za nižší ceny a s jen drobnými vadami, které nijak neovlivňují jejich funkčnost.