Vady a deformity chodidel, jak jim předcházet a jak je řešit

27.05.2023 14:24

Existuje několik vad a deformit chodidel, se kterými se můžeme setkat. Je možné ovlivnit jejich průběh nebo jim úplně předejít?

Některé deformity mohou vznikat již v útlém věku. Dětem jsou oblékány dupačky, úzké ponožky a první nevhodné boty. U ještě nechodících dětí v kočárku můžeme zahlédnout mini verze bot pro dospělé, protože přece vypadají tak roztomile, ale mohou negativně ovlivnit dětské chodidlo ještě před začátkem samotné chůze.

Prevencí je tedy zcela jistě vhodná obuv, ale co když už je na prevenci pozdě?

U všech patologií platí nutnost komplexního přístupu k diagnostice a řešení ze strany odborníka (fyzioterapeut, podolog, ortoped). Pobybový terapeut Tomáš Ďurán říká: „Vliv chodidel je ještě mnohokrát větší a důležitější, než si myslíme a umíme představit.“

Podle jeho slov kompletní diagnostika začíná od chodidel, kdy jejich správné nastavení ovlivní další klouby v těle a od funkčního chodidla se ovlivňuje celkový postoj a napřímení páteře. Chodidlům se navrací pružnost, stabilita a síla.

Nejčastější vady a deformity


Plochá noha

U novorozenců je plochá noha obvyklá, protože klenba se jim vyvíjí postupně v prvních letech života. Musí k tomu ale dostat podmínky a prostor, což nejlépe docílí chůze naboso. Žádné utiskování a omezování chodidel, ale přirozené posilování svalů a šlach. Není náhodou, že mezi příčiny získané ploché nohy v pozdějším věku se řadí nedostatek pohybu, obezita a také nevhodná obuv. Nohy jsou oslabené a následují bolesti v různých částech těla.

Tzv. konzervativní postup, kdy se pro lidi s plochýma nohama doporučuje používání ortopedických vložek, vede z logiky věci ještě k větší pasivitě a ochabování chodidel. Samozřejmě se nic nesmí brát dogmaticky a ve specifických případech je podpora klenby žádoucí.

Hallux valgus neboli vbočený palec

Příčinou této časté vady, kdy dochází ke změně postavení palce a jeho příklonu k ostatním prstům (při těžkých formách až podsunutí pod ostatní prsty), je nevhodná, příliš úzká obuv s podpatkem. Proto je nejčastěji k vidění u žen. Tato bolestivá vada ovlivňuje celkový postoj a chůzi. Vbočení se postupně zhoršuje, zvyšuje se i bolest, proto je nutné včasné řešení nejen dostatečně širokou obuví, ale pomoci mohou i korektory. Obnovují pozici prstů a celkového tvaru nohy, posilují svaly, zvyšují mobilitu prstů a dají se používat doma přes den i na noc. Vhodné je cvičení, které může stejně jako korektory pomoci v lehčím stádiu. Při těžkých formách se přistupuje k operačnímu řešení.

Deformity prstů

Kladívkové nebo drápovité prsty patří mezi další deformity k jejichž vzniku může přispět obuv nevhodné velikosti a tvaru. Příliš těsná a špičatá obuv krčí prsty, deformuje je a vytváří otlaky. Prevencí je opět obuv v anatomickém tvaru chodidla a cvičení.

Patní ostruha

Výrůstky v místě úponu šlach na patní kosti způsobují bodavé bolesti. Dlouhodobá zátěž a nevhodná obuv přispívá ke vzniku tohoto problému.

Aktivní cvičení

Ke správné aktivaci chodidel může pomoci cvičení: uchopování předmětů chodidly, balanční cvičení na nestabilních plochách, protahování prstů, masáže apod. Vhodnou formu Vám doporučí odborník na funkčnost chodidel při řešení Vašeho konkrétního problému. Kromě masáže nohou u profesionálů, můžeme provádět i automasáž za pomocí speciálních míčků nebo válečků.

Život naboso

Ať už Vás trápí některý z popsaných problémů nebo chcete v rámci prevence dopřát svým chodidlům pozornost, zvolte aktivní přístup. Zujte klasické boty. Naboso anebo v barefoot botách, tam kde to bez bot není možné, vraťte chodidlům přirozený tvar, posilte je a využijte naplno. Chodidlo je naše základna a my ho nevhodnou obuví nejen deformujeme, ale odpojujeme od země i vlastního prožitku. Chodidla v moderní úzké obuvi s tlustou a nepružnou podrážkou, podporou nožní klenby a sklonem mezi špičkou a patou ztratila pružnost, schopnost dobré tepelné regulace i citlivost vůči změnám terénu. Věděli jste, že lidské chodidlo je schopné úchopu podobně jako ruka? Může doslova hmatat prostředí, po kterém se pohybuje. Ultra tenké podrážky barefoot (bosých) bot tuto dovednost umožní za každého terénu i počasí.

V případě, že Vás trápí jakákoli patologie a chcete přejít na barefoot boty, mějte se sebou a svým tělem trpělivost. Vyberte si boty vhodné pro Vámi zamýšlenou aktivitu, pořádně vyzkoušejte a nechte si poradit správnou velikost. Může být jiná, než jste zvyklí, protože v barefoot botách je potřeba pár milimetrů navíc z důvodu absence podpory nožní klenby a pohybu chodidla jako naboso (u rychle rostoucích dětských chodidel platí zásada správné velikosti dvojnásob!).

Při bosých začátcích si dopřejte čas. Postupnost, pravidelnost a důslednost je klíč. A než zatoužíte v barefoot botách běhat, což vyžaduje zvládnutí správné techniky, naučte se znovu svoje chodidla používat při tom nejpřirozenějším pohybu = chůzi.

Pozn. Uvedené vady patří mezi získané. Vrozené vady, které se nejčastěji řeší operačními postupy, korekčními sádrami apod. nejsou předmětem článku.