Jak začít s barefoot obuví

20.02.2024 08:31

Zbavit se starých návyků, i když pro vás nemusí být přínosné, je vždy nelehký úkol. Ani boty v tomto ohledu nejsou výjimkou. I když je tak barefoot obuv zdravější alternativou běžných bot a zároveň bezpečnější náhradou chůze naboso, na první pohled mohou být začátky s barefoot botami komplikované. Níže proto poradíme s výběrem prvních barefoot bot a popíšeme, jak se správně připravit na změnu z běžné obuvi na barefoot a jak samotný přechod vlastně probíhá. Ve výsledku pak bude vaše první cesta do světa bosých bot co možná nejvíce přirozená a především pohodlná.

Výběr prvních barefoot bot

Právě první pár barefoot bot rozhodne o tom, jak snadné pro vás bude si na nový typ bot zvyknout, jeho výběr je proto zásadní a nesmí se uspěchat.

Na prvním místě samozřejmě hraje roli vaše pohodlí, s čímž souvisí výběr vhodné velikosti bot. I když velikost nejpříjemnější pro vaše nohy nejlépe naleznete po vyzkoušení bot na vlastní kůži v kamenné prodejně, ani přes internet není problém zvolit správnou velikost. Stačí si jen chodidla správně změřit.

Zjednodušeně najdete vhodnou velikost pro svá chodidla tak, že se postavíte patami ke zdi a pod nohu umístíte papír, který se bude krajem dotýkat zdi. Pak na chodidlo přenesete váhu, necháte natažené prsty a tužkou si uděláte na papír značku tam, kde vaše chodidlo končí. Vzdálenost značky na papíře od jeho okraje je pak velikost vašeho chodidla. Stejný postup zopakujete i u druhého chodidla, jeho velikost se totiž může trochu lišit.

Měření je vhodné provádět v odpoledních nebo večerních hodinách, protože chodidla během dne často natékají, a také v ponožkách, které máte v plánu v barefoot botách nosit. Změřená velikost pak bude co možná nejpřesnější.

Nakonec je ještě k naměřené hodnotě potřeba přičíst takzvaný nadměrek, tedy prostor navíc, který bude chodidlo potřebovat pro přirozené fungování a potřebnou volnost. V případě bot pro dospělé jde o 6 až 10 mm, u dětských modelů pak 10 až 12 mm.

Posledním krokem je pak vybrat vhodnou velikost podle velikostní tabulky, kterou najdete u každého modelu. Na správný výběr velikosti si dávejte pozor, tabulky velikostí totiž nejsou univerzální a liší se model od modelu.

Pokud váháte mezi dvěma velikostmi, vždy je vhodnější zvolit větší velikost pro zajištění maximální svobody chodidla a volnosti prstů. Pro výběr barefoot bot je jedním z nejdůležitějších kritérii dostatek prostoru, jen tehdy totiž získáte benefity z chůze jako naboso.

I v případě, že velikost i model barefoot bot zvolíte správně, se ale může stát, že si boty vyzkoušíte a zkrátka vám nebudou sedět. V tomto případě můžete doma vyzkoušené boty, které jste koupili online a nenosili venku, do 14 dní vrátit a dostanete peníze zpět. Vyzkoušením barefoot bot tak nic neriskujete.

Pro výběr barefoot bot je důležité i to, při jakých příležitostech je máte v plánu nosit. VIVOBAREFOOT nabízí řadu modelů v pánských, dámských i dětských variantách, naleznete zde přitom boty skutečně pro jakoukoliv příležitost. Je tak už jen na vás, jestli máte v plánu v botách spíše sportovat, vyrazit do terénu v některém z outdoorových modelů anebo třeba podniknout procházku v chladných zimních měsících.

V neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na to, že navzdory všem poučkám i pravidlům je nejlepším ukazatelem váš vlastní pocit. Sami přece jen nejlépe poznáte, jestli vám boty padnou a jejich nošení je vám příjemné.

chůze naboso je prospěšná pro pohybový aparát

Příprava na chození naboso

Výběr toho perfektního páru bot i vhodné velikosti už máme za sebou, ale tam přechod na barefoot boty nekončí. S přípravou chodidel na nošení bosých bot můžete a i byste měli začít ještě předtím, než si je poprvé obujete. Shrneme si proto, jaké možnosti se vám nabízí předtím, než poprvé ve svých nových barefootech vyrazíte ven.

Vaše nohy jsou po letech nošení neforemných bot se zbytečně tlustou podrážkou a výraznou podporou klenby ochablé a ztuhlé. I když mají barefoot boty řadu pozitivních dopadů na pohybový aparát, přinejmenším ze začátku veškeré problémy nedokáží okamžitě vyřešit samy o sobě. Abyste zajistili, že přechod na přirozenější barefoot obuv bude pohodlný, můžete vyzkoušet nejrůznější cviky zaměřené na uvolnění a rozhýbání svalů v chodidlech a nohách. Pro tělo pak nebude změna tak náhlá a dokáže si s ní lépe poradit.

Další alternativou může být také použití masážního míčku, který dokáže uvolňovat napjatá místa, stimulovat krevní oběh a umožňuje tak kvalitnější pohyb.

Pokud si chcete už předem vytvořit dobrou představu o tom, jak by měla vypadat chůze v barefoot botách, můžete zkusit vyrazit na krátkou procházku naboso do lesa nebo do jiného terénu. Při chůzi si všímejte, jakým způsobem pracuje chodidlo a prsty na nohou, jak přirozeně došlapujete a kdy do hry nejvíce vstupuje klenba. Poté, co si na ně zvyknete, byste měli v barefoot botách při chůzi cítit stejné pocity. Tak nejlépe poznáte, že vaše noha funguje, jak má.

Při uvažování o koupi barefoot bot může hrát roli celá řada různých vad a deformit chodidel, které jsou vrozené, popřípadě vznikají v průběhu života vlivem dlouhodobého nošení nevhodné obuvi. Bosé boty mohou působit společně s vhodným cvičením jako prevence těchto problémů, popřípadě jako prostředek jejich zmírnění, jak je tomu ale u zdraví vždy, jde o velice individuální záležitost. Před řešením vad a dalších nepříjemností právě tímto způsobem je tak doporučované obrátit se na lékaře, který může barefoot boty doporučit a navrhnout další postup.

Ne každý problém s chodidly je ale tak očividný. Jaké boty nosíme má vliv na naše zdraví i v méně závažných případech. Nošení těsné konvenční obuvi například může vést ke ztrátě opory v prstech nohy nebo k významnému oslabení svalů nohy. Postupný přechod na barefoot obuv může v těchto případech chodidlům a prstům navrátit jejich původní funkčnost a obnovit schopnost přirozené chůze.

Přechod na barefoot obuv

Podobně jako při zbavování se jakéhokoliv jiného zlozvyku, ani v případě opouštění klasických bot není vhodné udělat změnu nárazově. Je potřeba mít se svým tělem trpělivost a dopřát mu dostatek času na to, aby se přizpůsobilo. Důležité je hlavně nepolevovat. Pokud budete při navykání na bosé boty důslední a pravidelní, výsledky se brzy dostaví.

Na začátek s barefoot botami není potřeba úplně vyřadit klasickou obuv a stejně tak není vhodné ani vydat se hned běhat na tvrdý, nepoddajný povrch. Přechod by měl skutečně být v ideálním případě pozvolný a mírný. Začínejte na nerovném povrchu a v přírodě, například v lese, a barefoot boty nejdříve střídejte se svými starými botami. Svaly a šlachy tak dostanou šanci se postupně přizpůsobit.

Úplným nováčkům mohou pomoci také speciální korkové vložky vhodné do teplejších měsíců, které představují perfektní mezistupeň mezi tlustými podrážkami konvenčních bot a ultratenkou podrážkou bosých bot.

Při přechodu na barefooty především poslouchejte své tělo. Pokud budete kdykoliv cítit v nohou bolest, dejte si od bosé chůze pauzu a změnu pak provádějte mírněji. Vaše tělo si nejlépe dokáže určit, co potřebuje.

regenerace je důležitou součástí zdraví chodidel

Jak chodit v barefoot botách

Chůzi v barefoot botách se nejlépe naučíte prostě a jednoduše tak, že v nich budete chodit. Ovšem pozor, skutečně pouze chodit, ne běhat. Běhání v barefoot botách je totiž o něco složitější disciplínou, kterou je vhodné si nechat na později.

Jak ale na správnou chůzi v bosých botách? Musíte se naučit především udržovat uvolněný a vyrovnaný rytmus a přenášet váhu postupně z pat na přední část chodidel a prsty. Při chůzi v barefoot botách přibývá ke třem běžným opěrným bodům na nohách ještě čtvrtý ve formě prstů, které dostávají možnost kontaktu se zemí, což je potřeba využít.

S bosou chůzí pomůže i správný postoj, tedy vzpřímený a pevný, s narovnanými zády, vypnutým hrudníkem a srovnanými rameny. V neposlední řadě pak zkraťte délku svého kroku. Delší kroky totiž vedou k horší poloze nohy a brání přirozené tlumící funkci nohy.

Pokuste se také vyvarovat našlapování pouze na špičku, zbytečnému dupání a shrbenému držení těla, které mohou zpomalit váš postup při navykání na barefoot boty.

Chůze v barefoot botách je otázkou zvyku. I když jde o dlouhou cestu, vaše tělo vám nakonec bude vděčné za to, že jste se na ni vydali.