Zkušenosti s barefoot botami

28.05.2013 10:00

O svých zkušenostech s barefoot botami se s vámi podělí Renata Větrovská, fyzioterapeutka a aktivní běžkyně. Jak sama říká:"Vivobarefoot boty jsou jedinou možnou cestou k odvrácení epidemie deformit a bolestí nohou celé populace."

Noha je geniální systém kloubů, kostí a svalů, který má zásadní úkoly: stabilitu, pohyblivost, odvíjení a tlumení nárazů nohy.  Proč tedy od prvních krůčků dítěte, a někdy i dřive :-), jsou nuceny dokonalé dětské nožky všechny tyto funkce díky nesprávným botám potlačit?

Noha potřebuje prostor

Ano, noha potřebuje prostor, a jestliže ho nemá (a to ve většině úzkých bot nemá) přestavuje se do tvarů boty a vznikají zásadní deformity nohy spojené s bolestí a změnami nejen v oblasti nohy, ale také v oblasti velkých nosných kloubů a celého osového orgánu. Další důležitou věcí je, že noha musí být schopna se odvíjet a při chůzi neustále pracovat – k tomu pomáhá geniální systém spirálovitě stočené nohy a podélné i příčné klenby. Jestliže noha v tvrdých botách ztratí schopnost se odvíjet, bortí se celý systém (obě klenby), na kterém je založena jedinečnost celé nohy a její funkce při pohybu.

barefoot boty Vivobarefoot

Vnímání sebe sama

Další fyziologickou vlastností nohy je její schopnost propriocepce, tedy vnímání sebe sama – obyčejná bota tlumí tuto opět dokonalou schopnost nohy. Naše nohy přestávají umět vnímat, “jsou mrtvé” a není se čemu divit, že nedokážou zareagovat na nepříjemnou polohu a správně stabilizovat, jsou náchylné k rychlému vzniku zranění. S barefootama jsou nohy nuceny pracovat, vnímat a tak i chránit sebe sama.

Pasivita nefunguje

Přes všechny tyto výhody barefoot bot si myslím, že znetvořená noha dnešního civilizací zničeného člověka se nedokáže sama od sebe s obutím barefoot ihned jen tak oživit. Proto shledávám velmi přínosné pořádání alespoň krátkých školení ohledně aktivace nohy a postupné navykání si na tento “samolék.” Lidé musí pochopit, že pasivně nic nefunguje. A stejně jako je to například s hubnutím, nic zázračného a pasivního neexistuje. Jedinou cestou je vlastní aktivita, někdy i velká dřina, která se ale určitě v případě barefoot několikanásobně vrátí.

Závěr

1)   Po týdenním nošení barefoot holin jsem z důvodu fakt velké zimy a sněhu vyměnila holinky za sněhule opravdu dobré značky. A moje pocity: “ježišmarja, oni mi snad zasádrovali nohy”… Nešlo vůbec chodit… :-)

2)   Můj poslední odpružený běh – silvestrovský půlmaraton – ze kterého jsem odcházela s bolestí kolene a paty… Pak pouhé nazutí dotyčných bot mi iniciovalo bolest… Teď po měsíci běhání a chození v barefootech mě nic nebolí… Stojí mě to sice při běhu trošku práce, hlavně pro mozek, ale je to super!

3)   Jsem šťastná, že má Matýsek nejdražší bačkůrky ve školce:  já jsem celý den v práci v klidu, protože vím, že si neničí svoje civilizací stíhané dětské nožičky.  Poznáte našeho Matýska na obrázku?:-)

Vivobarefoot boty jako dětské bačkůrky

Kdo je Renata Větrovská?

  • fyzioterapeutka, běžkyně a matka
  • FLOWIN® instruktorka
  • FLOWIN® Pilates instruktorka