Proč dopřát svým dětem barefoot obuv

24.08.2021 15:14

VIVOBAREFOOT vyrábí boty s ultratenkou podrážkou pro pocit chůze jako naboso. Dostupné jsou nejen dětské, ale i pánské a dámské modely. Přemýšleli jste někdy, proč byste měli barefoot obuv pořídit svým dětem? Pokud ne, třeba Vás přesvědčí následující důvody:

1. Spojení se zemí

Naše chodidla jsou plná nervových zakončení, která vytváří životně důležitou smyčku zpětné vazby mezi mozkem, chodidly a tělem. Zachování tohoto systému aktivním a uvědomělým je základem zdravého pohybu! Silná, tlumená podrážka konvenčních bot otupuje senzory zpětné vazby a tím nedovoluje chodidlům cítit zem. Chceme, aby nohy byly propojené s tělem a spojené se zemí.

VIVOBAREFOOT hledá stále nové způsoby, technologické postupy a optimální řešení, jak využívat co nejvíce přírodních a recyklovaných materiálů a minimalizovat tak produkci odpadu. Model VIVOBAREFOOT ULTRA je tak vyroben z rostlinné pěny BLOOM, která je částečně vyrobena z parazitujících vodních řas.

2. Pevný základ pro celé tělo

Různé studie ukazují, že děti vyrůstající naboso mají pevnější svaly na nohou, méně úrazů a mnohem nižší podíl plochých chodidel. Bosá chůze zapojuje svaly na chodidle a kotníku, ty jsou neustále v pohybu, zpevňují se a nabývají flexibility. Palec se vyvíjí rovně a stává se jedním z hlavních stabilizačních prvků pro pohyb těla. Toto vytváří základ pro zdravý pohyb, který přetrvává po celý život.

3. Perfektní chůze a držení těla

Naprostá většina dětí se rodí se správným držením těla a přirozenou chůzí. Nošení obuvi pak působí na dětské nožičky jako sádra. Tělo ztrácí rovnováhu, palec již není dobrým stabilizačním prvkem, svaly chodidla a kotníku slábnou. V moderním sedavém životě je toto poslední věc, kterou potřebujeme!

Mezi nejpopulárnější sportovní modely pro děti od VIVOBAREFOOT patří bezesporu PRIMUS SPORT II a PRIMUS TRAIL II FG.

4. Vývoj propriocepce a rovnováhy

Propriocepce je schopnost vnímání pohybu těla svými vlastními senzuálními receptory. Pomocí smyslových senzorů chodidla stimuluje chůze naboso smyčku zpětné vazby, a tím i rozvoj tohoto vnímání. Dovednosti, které se u dětí přirozeně vyvíjí v průběhu dospívání (např. rovnováha nebo stabilita), se tak stávají pevnějšími a propracovanějšími.

5. Jsou skvělým dárkem evoluce!

Miliony let přirozeného výzkumu a vývoje nám daly chodidla a těla, která mohou (a mají!) být fyzicky aktivní. Moderní konvenční boty s tlustou, tvrdou, vycpanou podrážkou tuto evoluci znehodnocují. A pasivní sedavý styl života tomu rovněž nepřispívá. Věříme, že naše chodidla, tělo a mozek potřebují pohyb a propojení. V současném, nadmíru nepropojeném světě být nohama na zemi a spojit se s přírodou zdaleka není maličkost.