Otužování posílí tělo i mysl

31.10.2023 14:37

Dříve bývalo otužování aktivitou určenou jen pro pár vyvolených, kteří na koupání v mrazivě studené vodě měli odvahu a žaludek. Dnes ale popularita tohoto zdravého koníčku prudce stoupá a i ve spojitosti se začátkem podzimu, kdy se teplota vzduchu a vody dostává na úroveň dokonalou pro začátečníky, je ideální čas na to s otužováním začít. Jde sice především o metodu pro posílení imunity a jejího fungování, ale otužování toho ale v sobě skrývá mnohem více.


barefoot boty ideální do zimy

Foto: pánské VIVOBAREFOOT GOBI vhodné do chladnějšího počasí

 

K čemu je otužování dobré?

Někteří otužování považují za pouhou zábavu nebo hobby, jiní ho vnímají jako dlouhou vnitřní cestu a neopomenutelnou součást životního stylu. Ať už se na otužování díváte jakkoliv, pro každého z něj plyne řada výhod.

Jedním z hlavních důvodů, proč se lidé pravidelně otužují, je podpora funkce imunitního systému a tím pádem předcházení řadě nepříjemných nemocí, ať už jde o angínu, chřipku nebo obyčejné nachlazení. Zdravotních benefitů má ale otužování více, mimo jiné může například ulevovat od bolesti zad a jiných částí těla. Chladná voda také rozšiřuje cévy, čímž zlepšuje proudění krve.

Otužování je z velké části oblíbené mezi sportovci, a to především kvůli jeho pozitivnímu vlivu na svalovou regeneraci. Studené koupele po tréninku ovšem také mohou zmírňovat opožděnou bolest svalů, která se často dostavuje u amatérů i profesionálních sportovců v hodinách a dnech následujících po fyzické aktivitě.

V neposlední řadě mohou pravidelné ledové koupele pomáhat při hubnutí. Tělo se totiž postupně adaptuje na nižší teploty vytvářením hnědé tukové tkáně, která vyrábí teplo za cenu spálených kalorií. Tím pádem se zvyšuje klidový energetický výdej a pro tělo je jednodušší dostat se do kalorického deficitu, který je potřebný pro efektivní hubnutí.

Otužování nepůsobí jen na tělo

Významnou částí otužování jsou i jeho psychické efekty. I když totiž může samotný čas strávený v ledové vodě působit děsivě a nepříjemně, po úspěšném překonání strachu přichází povzbuzující pocit štěstí a lepší nálada. Otužování může také napomáhat zmírňovat depresivní symptomy a podporovat celkovou duševní sílu a odolnost díky vystoupení z vlastní komfortní zóny.

Otužování mimo jiné také představuje jeden z účinných způsobů, jak se mentálně i fyzicky propojit s přírodou a užít si klid a pohodu, která s tímto stavem souvisí.

I přes všechna zmíněná pozitiva ale otužování není vhodné pro každého a vyhnout by se mu měli například ti, kteří trpí onemocněním srdce, plic a nebo mají vysoký krevní tlak.

dámské kozačky vivobarefoot ryder II

Foto: dámské kozačky VIVOBAREFOOT Ryder II vhodné do zimy


Vnitřního klidu a úzkého vztahu s přírodou lze docílit i jinak

Jakým jiným způsobem můžete pomoct svému tělu a spojit se s přírodou, pokud otužování zkrátka není váš šálek kávy a nebo ho s ohledem na svůj zdravotní stav nemůžete riskovat? Jednou z možností mohou být VIVOBAREFOOT bosé boty, které mezi vámi a půdou pod vašima nohama nevytvářejí neprostupnou bariéru v podobě tlusté podrážky zbytečně tlumící každý krok. Ultra tenká podrážka s tloušťkou pouhé tři milimetry tak umožňuje vychutnat si uklidňující přítomnost přírody bez nepohodlí a omezování.

Stejný útěk od strastí a stresu každodenního života, jaký nabízí pravidelné otužování, je možné si užít i díky procházkám v barefoot botách. Ty dopřávají noze volnost a svobodu, kterou si zaslouží a nemají podporu klenby ani úzkou špičku, aby mohla noha fungovat co možná nejvíce přirozeně.

Ať už se pro své zdraví rozhodnete udělat cokoliv, od otužování až po přechod na barefoot boty, nejdůležitější je na péči o sebe nezapomínat. Nikdo jiný se o vás totiž nepostará tak dobře, jako vy sami.